Is mijn hond of kat te zwaar?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 15/10/2019

Meer dan 30% van de honden en katten in Nederland is te zwaar, volgens sommige schattingen zelfs 50%! En hoewel we onze huisdieren juist willen 'verwennen' met wat lekkers, kan dat helaas leiden tot overgewicht. En daar kan je huisdier flink last van krijgen!

Dieren die te zwaar zijn krijgen vaak problemen met hun gewrichten, hebben last van een slechte conditie en kortademigheid, worden lusteloos, voelen pijn bij bewegen, ontwikkelen suikerziekte of urinewegproblemen en kunnen zelfs depressief worden. Om je huisdier gezond en gelukkig te houden is het dus belangrijk om hem op gezond gewicht te houden. Maar hoe doe je dat?

Is mijn huisdier te zwaar?

Een hond of kat wordt vaak ongemerkt steeds zwaarder. Als eigenaar is het moeilijk om te merken dat je dier te zwaar wordt. Onderzoek je huisdier daarom regelmatig.

Een hond of kat van gezond gewicht heeft een taille met een iets opgetrokken buik, de botten bij de heupen en de ribben zijn goed voelbaar (maar nauwelijks zichtbaar).  Bij een hond of kat die te zwaar is zijn de ribben niet meer voelbaar, wordt de buik bol. Het dier wordt lustelozer en vraagt meer om eten. 

Een kat bereikt zijn ideale gewicht rond de leeftijd van 1 tot 1,5 jaar. 'Groeit' hij daarna door, dan is het waarschijnlijk dat de kat te zwaar is. Veel honden bereiken ook rond het 1e levensjaar het ideale gewicht, sommige grote hondenrassen groeien door tot 1,5 á 2,5 jaar. Daarna 'hoort' de hond niet meer zwaarder te worden.

Een hond met een gezond gewicht heeft een opgetrokken buik

Je huisdier wegen

Je kunt je huisdier bij de dierenarts laten wegen en controleren op een gezond gewicht. Je kunt ook zelf het gewicht van je huisdier in de gaten houden. Dat doe je door eerst jezelf te wegen, en vervolgens samen met je huisdier op de weegschaal te staan. Het verschil is dan het gewicht van je huisdier. 

Huisdieren die te veel te eten krijgen, die te weinig bewegen en/of gecastreerd zijn lopen extra risico om te zwaar te worden. Je merkt het als baasje vaak niet omdat het geleidelijk gaat. Daarom is het goed om het gewicht en de gezondheid van je huisdier goed te monitoren. Hoe voorkom je dat jouw huisdier te zwaar wordt?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

10 Tips om je huisdier op gezond gewicht te houden

1) Lichaamsbeweging hond: Gemiddeld moet een hond 3-4 keer per dag worden uitgelaten waarvan 1 wandeling van ongeveer een uur. Je kunt extra activiteit tijdens de wandeling toevoegen door te gaan rennen, fietsen, speuren, apporteren, parcourtjes van boomstammetjes af te leggen, verstoppertje spelen enzovoorts. Zet je hond lekker aan het werk!

2) Lichaamsbeweging kat: Doe leuke jaagspelletjes met een hengel of laserpointer, liever vaker op een dag kort dan één keer lang: zo houd je de aandacht van je kat vast. Spelen doet je kat graag 's ochtends en 's avonds. Laat lege dozen en ander leuk speelmateriaal zoals wc-rolletjes en veertjes slingeren zodat je kat zich kan vermaken. Het liefste klautert je kat de hoogte in, dus zorg voor meubels waar je kat lekker in kan klimmen. Woon je in een veilige omgeving, dan kun je je kat ook lekker buiten laten spelen. Wil je jouw kat niet los laten lopen, dan kun je de kat ook uitlaten. Sommige katten vinden dat heel leuk! 

3) Voeding afmeten: Check de verpakking van je honden- of kattenvoer en bekijk hoeveel gram jouw dier dagelijks nodig heeft. Meet dit af met een keukenweegschaal. Let op: deze hoeveelheden gaan uit van een compleet dieet. Wil je daarnaast nog snacks kunnen geven, geef dan iets minder 'gewoon' voer.

4) Voeren op het oog: Blijf je huisdier goed in de gaten houden. Als je de voeding zorgvuldig afmeet maar toch merkt dat je dier zwaarder wordt, ga dan langzaam iets minder voer geven. Zie je juist dat je dier wat aan de magere kant is, dan geef je wat bij.

5) Rustig eten: Zorg dat de maaltijd een moment van rust is. Eet jouw dier zijn maaltje in één keer weg? Dan kan een speciale anti-schrokbak helpen. Ook helpt het om gulzige dieren meerdere malen per dag een kleine portie te geven in plaats van één keer de daghoeveelheid. Heb je meerdere huisdieren? Laat ze gescheiden eten. Dat zorgt voor rust in de tent en het voorkomt dat dieren elkaars eten pikken.

6) Spelen met eten: zorg dat je dier moet 'werken' voor zijn eten. Je kunt de brokjes verspreid verstoppen door het huis zodat je hond of kat moet zoeken (jagen!) naar zijn voer. Ze zullen het geweldig vinden! Zowel voor honden als katten zijn er ook leuke voerpuzzels te koop, voor honden is er de Kong. Ook kun je een voermat kopen (of zelf maken) waarin je de brokjes kunt verstoppen. Lees meer over creatief voeren.

Laat je kat lekker veel spelen!

7) Snack met mate: Stop met het geven van tussendoortjes en geef deze alleen nog functioneel (snacks als beloning tijdens training of kauwstaven voor de kauwbehoefte van je hond) 

8) Bedelen afleren: dieren die gauw te zwaar zijn hebben vaak de neiging om te bedelen. Dit is aangeleerd gedrag dat je ook kunt afleren. Probeer je huisdier met andere dingen te 'verwennen' en belonen dan met eten, bijvoorbeeld met aaien, knuffelen, spelen of gewoon prijzen (bráááááf!). Je huisdier zal je enorm dankbaar zijn voor deze beloningen! Lees meer over bedelen afleren.

9) Soortgenootjes om mee te spelen:  Wij mensen kunnen niet op tegen 2 spelende honden als het om lichaamsbeweging gaat. Ook 2 katten kunnen elkaar heerlijk uitdagen door met elkaar te spelen. Overweeg eens om een vriendje voor je huisdier in huis te halen. Of word dierenoppas bij Pawshake, dan help je een buurtgenoot uit de brand én je kunt tijdelijk een speelkameraadje voor je dier in huis opnemen.

10) Extra aandacht van een oppas: Lukt het je niet om je kat of hond voldoende uit te dagen? Dan kun je gedurende de momenten dat je er niet bent een dierenoppas inschakelen. Veel oppassers bij Pawshake hebben speciale ervaring met katten en maken graag tijd vrij om extra met je kat te spelen. Zoek een dierenoppas

Moet jouw huisdier afvallen?

Is jouw huisdier (veel) te zwaar? Je huisdier laten afvallen moet verantwoord en langzaam gebeuren. Raadpleeg bij overgewicht je dierenarts, die kan bepalen hoeveel je huisdier precies moet afvallen en hoe de gezondheid van je dier ervoor staat. Ook kan je huisdier speciaal dieetvoer voorschrijven.