Bedelen afleren bij de hond

Bedelen afleren bij de hond

20/08/2017

Honden kunnen behoorlijk gefixeerd zijn op voedsel. Gedeeltelijk zit dat er van nature ingebakken: honden moeten van oudsher jagen en verzamelen om aan hun kostje te komen. Maar het typische bedelgedrag dat sommige honden laten zien, is vooral aangeleerd door de mens. Gelukkig is het vrij eenvoudig om er van af te komen.

Ze zijn soms niet te weerstaan, de grote puppy-ogen, het schuine koppie en de lieve blik. Het lijkt alsof je de hond een plezier doet om 'm wat lekkers toe te schuiven. Toch is bedelgedrag om meerdere reden onwenselijk, zowel voor jou als voor de hond. Allereerst kunnen al die extra snacks tot overgewicht leiden. Steeds meer honden zijn te zwaar en krijgen pijn of worden ziek. Daarnaast is het voor zowel jou als voor de hond vervelend dat de hond geen rust heeft: elke keer dat jij iets eet is je hond in opperste paraatheid. Elke maaltijd loopt hij onrustig te scharrelen, in de hoop dat hij nog wat lekkers kan scoren. Zouden jullie daar allebei niet heel graag van af willen?

Waarom bedelt een hond?

Honden leren bedelen simpelweg omdat wij ze dat aanleren. Honden zijn slimme dieren en ze weten precies hoe ze ons moeten manipuleren om te krijgen wat ze willen. Wil jij ook je liefde aan je hond tonen door hem af en toe iets toe te schuiven? Vind jij het zielig als jij wél iets eet en je hond niet? Allemaal begrijpelijk, maar het berust op een misverstand.

Allereerst hebben honden niet de associatie met eten die wij mensen hebben. Eten is voor ons een sociale gebeurtenis: iets 'gezelligs', een manier om samen momenten te delen, om te ontspannen en te genieten. Voor honden is eten een middel om te overleven. Het is hun instinct om te 'schooieren' voor eten zodra ze de kans krijgen. Maar in onze moderne huishoudens is dat niet aan de orde: onze honden krijgen voldoende gezonde voeding, daar hoeven ze niets bij te schooieren.

Foto: Flickr

En onthoud dit: je geeft je geeft een hond geen liefde door toe te geven aan zijn bedelgedrag. Je geeft hem vooral liefde door hem duidelijkheid te geven, voldoende rust, gezonde maaltijden, veel speelplezier en een fijne verstandhouding tussen hond en baas. Het belonen van bedelen hoort daar niet bij.

De hond bedelen afleren

Tips om het bedelen af te leren:

  • Leidt de hond af als je zelf gaat eten (met speelgoed, Kong of kauwstaafje)
  • Zorg voor gezonde, voedzame maaltijden - eventueel verdeeld over 2-3 keer per dag
  • Geef snacks op een aangewezen plek (zijn mand)
  • Negeer bedelgedrag
  • Bestraf het bedelen niet
  • Vraag gezinsleden en anderen om consequent te zijn
  • Oefen het 'los' commando voor als de hond toch wat pikt
  • Prijs goed gedrag, zoals wanneer de hond rustig op z'n plaats blijft liggen tijdens je eigen maaltijd.

Maaltijd baas = rust voor de hond

Als je gaat eten, waar is je hond dan? Sommige honden mogen onder de tafel liggen, of zelfs áán tafel met bord en al. De eerste stap in het afleren van bedelgedrag is het loskoppelen van jouw tafelmanieren en je hond. Honden die bedelen zijn altijd onrustig bij mensen die aan het eten zijn. Het moet duidelijk voor hem worden dat als er gegeten wordt door de mensen, de hond hier geen onderdeel van is. Leg je hond in de mand, eventueel met een lekker hondenbotje, of een gevulde Kong waar hij wel even zoet mee is.  Hiermee leer je hem: wij zijn aan het eten, en jij laat ons met rust.

Puppytip: Het weghouden van de hond bij de eettafel is een belangrijke stap bij het voorkomen van bedelgedrag. Heb je een pup in huis? Dan is dit de manier. Eventueel kun je de pup in een afgesloten bench leggen om te leren dat etenstijd voor mensen, rusttijd voor honden is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Wees consequent

Het lastigste en het belangrijkste in het afleren van bedelen is: wees consequent. Geef de hond nóóit eten als hij bedelt: niet als je aan tafel zit, maar ook niet tussendoor, stiekem een klein hapje, een stukje worst op een feestje of 'per ongeluk' iets op de grond laten vallen. Wil je hem toch belonen met iets lekkers? Pak dan een hondensnack en geef dat je hond op een door jou gekozen moment. Dus niet als de hond erom vraagt! Leg hem op zijn mand of laat hem zitten en geef dan pas de snack.

Negeer bedelgedrag

Wordt jouw hond onrustig als jij zit te eten? Gaat hij om aandacht vragen, piepen, blaffen of staat hij opgewonden naast je te kwispelen? Straf hem niet. Wordt niet boos, verhef je stem niet, maar negeer het ongewenste gedrag. Alleen al aandacht geven aan het bedelen is een vorm van beloning. Sla er gewoon geen acht op, doe alsof je het gedrag niet opmerkt. Wat je wel kunt doen is elke keer als hij het gedrag vertoont, de hond rustig naar zijn mand brengen en 'braaf' zeggen. In het begin zul je dit misschien wel 100x doen. Maar heb geduld: uiteindelijk begrijpt hij dat z'n bedelgedrag hem niks oplevert en legt hij zich erbij neer.

Wat een rust!

Bedelen is gedrag van de hond dat heel goed is af te leren. Echt waar! In de praktijk is het vooral moeilijk om consequent te zijn. Maar heb geduld: dan lukt het je echt. Honden leren snel dat het bedelen hen niets meer oplevert. Je doet je hond er een groot plezier mee. Ervaar hoe het is om je hond rustig te zien liggen terwijl jij aan tafel zit of op de bank lekker zit te snacken. Je hond gezond en blij, en jij kunt ontspannen eten zonder dat zielige puppy-ogen het eten uit je mond staren. Dus: hou vol, het is het waard. Veel succes!