Je kat uitlaten: waarom en hoe?

Je kat uitlaten: waarom en hoe?

20/06/2016

Heb je een binnenkat en wil je zijn wereld wat vergroten? Als je kat leert lopen aan een tuig kan hij op een veilige manier toch genieten van de buitenwereld. Bovendien is het handig als je kat gewend is aan een tuigje en lijn, bijvoorbeeld als je hem wilt vervoeren naar de kattenoppas of naar de dierenarts. Sommige katten vinden het niet leuk om uitgelaten te worden, anderen vinden het juist geweldig! Het loont de moeite om te ontdekken wat jouw kat ervan vindt.

Denk niet dat je een kat net zo uit kunt laten als een hond; hij zit fundamenteel anders in elkaar. Je kat bekijkt de wereld bijvoorbeeld niet zoals een hond met z'n neus, maar met z'n ogen. Een kat voelt zich daarom veilig als hij op een hoog punt de omgeving kan overzien. Naast jou op de grond in onbekend terrein voelt de kat zich van nature dus eigenlijk onveilig. Zomaar ineens je kat uitlaten is daarom geen goed idee, maar je kunt het zeker wel langzaamaan proberen. Veel katten zijn uiteindelijk prima te trainen en zullen met veel plezier met je mee naar buiten willen.

Waarom je kat uitlaten?

Katten zijn gedomesticeerde dieren maar hebben in hun DNA nog de eigenschappen van een wild dier. De natuurlijke behoeften van de kat worden binnenshuis erg beperkt. Buiten kunnen ze jagen, spelen, krabben aan echte bomen, bewegen, nieuwe geurtjes opsnuiven en dingen bekijken. Hun zintuigen worden geprikkeld en ze gebruiken hun hersenen op een andere manier om al die nieuwe informatie te verwerken. Buiten spelen kan dus heel gezond zijn voor je kat!. Door dit aan een tuigje te doen samen met jou, is het ook nog eens een veilige optie. 

Katten hebben volop stimulans nodig om echt 'kat' te kunnen zijn. Als je bang bent dat jouw kat aandacht en activiteit te kort komt kun je besluiten om te oefenen om je kat uit te laten. Heb je wat minder tijd voor je kat? Dan kun je altijd een kattenoppas aan huis reserveren bij Pawshake.

Het kan even duren, maar een kat kan wel wennen aan een tuigje. Foto: Flickr

Stap 1: het tuigje

Kies een tuigje dat goed past, dat stevig is en waar je kat niet uit kan ontsnappen. De meest comfortabele tuigjes zijn een soort jasjes met brede banden. Die snijden niet onder de oksels of langs de schouders. 

Jouw kat heeft waarschijnlijk nog nooit een tuigje om gehad. Laat je kat dan ook eerst aan wennen aan het tuigje. Leg het gewoon op de grond, laat je kat eraan snuffelen. Als alles oké is, doe het tuig dan rustig om. Vindt hij het niks? Leg het dan even weg en probeer het later nog eens. Vindt hij het leuk? Beloon hem met een snoepje en laat hem er lekker vrij in rondlopen. Zo raakt hij gewend aan het tuig.

Stap 2: aan de lijn leren lopen

In stap 2 blijf je voorlopig binnen. Oefen eerst met het samen lopen aan een lijn. Maak de lijn vast aan het tuig en roep je kat, en zet een paar stappen. Loopt de kat met je mee? Beloon hem dan met een snoepje of een speeltje. Begin de training met 1 minuut en bouw dit elke dag een beetje op, net zolang totdat de kat ontspannen achter je aanloopt. Let op: trek nooit aan het tuig als de kat iets doet wat je niet wil. Loopt hij de andere kant op? Stop dan gewoon en beloon hem als hij weer met je mee loopt.

Let op: een wandeling met je kat is vooral bedoeld om de wereld te ontdekken en je kat extra stimuli te geven. Je hoeft dus zeker niet te oefenen totdat de kat netjes naast je wandelt.  Zie het meer als een begeleide wandeling waarbij je kat het initiatief neemt wat hij bekijkt en waar hij op spring / klimt etc.

kat buiten aan tuigje

Stap 3: de buitenwereld in

Als je een binnenkat hebt, kan de buitenwereld echt doodeng voor hem zijn. Begin daarom bij jou in de tuin of op straat tijdens een rustig uur in de avond. Loop niet zomaar naar buiten maar zet eerst de deur eens open. Bedenk dat je kat zich al rot kan schrikken van een voorbijganger, een hond of een langsrijdende auto. Zet eerst de deur eens open en laat de kat rustig kijken. Gaat dit goed? Beloon en doe een stapje naar buiten. Bouw net zoals bij stap 2 de training op, begin met 1 minuut. Vind je kat het leuk? Dan kun je de tijd langzaam opbouwen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Blijft je kat het eng of onprettig vinden? Laat hem dan lekker binnen en geef hem daar voldoende speel- en klimmogelijkheden. Ook kun je een kattenkennel voor je kat bouwen of kopen. In zo'n buitenverblijf kan je kat op een veilige manier genieten van de buitenlucht.  Lees meer: 7 manieren om je kat gelukkig te maken.

Vind een kattenoppas bij Pawshake