Je kat uitlaten: waarom en hoe?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 25/04/2021

Heb je een binnenkat en wil je zijn wereld wat vergroten? Als je kat leert lopen aan een tuig kan hij op een veilige manier toch genieten van de buitenwereld. Bovendien is het handig als je kat gewend is aan een tuigje en lijn, bijvoorbeeld als je hem wilt vervoeren naar de kattenoppas of naar de dierenarts. Sommige katten doe je er echter geen plezier mee, anderen vinden het juist geweldig! Het loont de moeite om te ontdekken wat jouw kat ervan vindt.

Denk niet dat je een kat net zo uit kunt laten als een hond; hij zit fundamenteel anders in elkaar. Je kat bekijkt de wereld bijvoorbeeld niet zoals een hond met z'n neus, maar met z'n ogen. Een kat voelt zich daarom veilig als hij op een hoog punt de omgeving kan overzien. Naast jou, op de grond op in op onbekend terrein voelt de kat zich van nature dus eigenlijk onveilig. Zomaar ineens je kat uitlaten is daarom geen goed idee, maar je kunt het wel langzaamaan proberen. Veel katten zijn uiteindelijk prima te trainen en zullen met veel plezier met je mee naar buiten willen.

Foto: Flickr

Stap 1: het tuigje
Jouw kat heeft waarschijnlijk nog nooit een tuigje om gehad. Laat hem daar dan ook eerst aan wennen. Leg het tuigje eerst neer, laat je kat eraan snuffelen. Als alles oké is, doe het tuig dan rustig om. Vindt hij het niks? Leg het dan even weg en probeer het later nog eens. Vindt hij het leuk? Beloon hem met een snoepje en laat hem er lekker vrij in rondlopen. Zo raakt hij gewend aan het tuig.

Stap 2: aan het riempje lopen
In stap 2 blijf je voorlopig binnen. Je gaat namelijk eerst oefenen met het samen lopen aan een riempje. Maak het riempje vast aan het tuig en roep je kat, en zet een paar stappen. Loopt hij met je mee? Beloon hem dan met een snoepje of een speeltje. Begin de training met 1 minuut en bouw dit elke dag een beetje op, net zolang totdat de kat ontspannen achter je aanloopt. Let op: trek nooit aan het tuig als de kat iets doet wat je niet wil. Loopt hij de andere kant op? Stop dan gewoon en beloon hem als hij weer met je mee loopt.

Foto: Flickr

Stap 3: de buitenwereld in
Als je een binnenkat hebt, kan de buitenwereld echt doodeng voor hem zijn. Begin daarom bij jou in de tuin of op straat tijdens een rustig uur in de avond. Loop niet zomaar naar buiten maar zet eerst de deur eens open. Bedenk dat je kat zich al rot kan schrikken van een voorbijganger, een hond of een langsrijdende auto. Zet eerst de deur eens open en laat de kat rustig kijken. Gaat dit goed? Beloon en doe een stapje naar buiten. Bouw net zoals bij stap 2 de training op, begin met 1 minuut. Vind je kat het leuk? Ga dan elke dag een stapje verder. Blijft je kat het eng of onprettig vinden? Laat hem dan lekker binnen en geef hem daar voldoende speel- en klimmogelijkheden.

Loopt jouw kat graag aan de riem of vindt hij dat niks? Ga jij soms ook samen met je kat trainen aan de riem? We zijn benieuwd naar je foto's en verhalen! Deel ze met ons op Facebook of Instagram en tag je foto #PawshakePootjes