Je huisdier kwijt? Tips om vermissing te voorkomen

Je huisdier kwijt? Tips om vermissing te voorkomen

08/05/2018

Het is een risico dat altijd op de loer ligt: je hond of kat raakt zoek. Zeker wanneer je jouw huisdier bij een oppas onderbrengt spookt dat doemscenario misschien door je hoofd: wat als jouw liefste maatje plotseling de benen neemt? Gelukkig worden veruit de meeste huisdieren teruggevonden. Ook kun je veel maatregelen nemen om vermissing te voorkomen. En mocht je huisdier toch ervandoor gaan? Dan hebben wij een actieplan voor je om 'm snel weer terug te vinden. Hier zijn onze belangrijkste tips voor baasjes en oppassers om vermissing te voorkomen:

Foto's en beschrijving

We kennen ons huisdier door en door, maar als je huisdier weg is kun je toch gaan twijfelen: zat die ene zwarte vlek nu links of rechts? Mocht je huisdier weggelopen zijn, dan is het belangrijk om een uitgebreide, schriftelijke beschrijving van je hond of kat klaar te hebben liggen en duidelijke foto's. Maak zulke foto's en die beschrijving vandaag nog en leg het bij de belangrijke papieren zoals je huisdierenpaspoort en gegevens van de dierenarts. Dan heb je direct een handig pakket klaarliggen voor als je een dierenoppas inschakelt tijdens je vakantie.

Chippen en registreren

Sinds 2013 is het voor alle honden verplicht om een chip en chipregistratie te hebben. Maar ook voor katten is het aan te raden om ze te chippen. Katten worden vaker vermist dan honden. Chippen alleen is echter niet genoeg, ook moet de registratie op orde zijn.

Is jouw dier al gechipt? Als het goed is heb je daar een certificaat van ontvangen. Dierenartsen zetten het chipnummer ook in het paspoortje van je huisdier. Chippen is onder andere bedoeld om verloren huisdieren snel te kunnen identificeren. Daarom is het belangrijk om niet alleen je huisdier te chippen, maar ook te zorgen dat de gegevens in de databank up-to-date zijn. Je kunt je huisdier registreren en de gegevens wijzigen bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren

Hondenpenning

Naast een chip is het slim om een ouderwetse honden- of kattenpenning om de halsband van je huisdier te bevestigen. Zo'n penning kun je al voor een paar euro op internet bestellen, je hebt hem de volgende dag al in huis. Laat op de penning in elk geval de naam van het huisdier graveren en je telefoonnummer (waarop je altijd bereikbaar bent). Met zo'n simpele penning worden dieren vaak snel herenigd met hun baasje - nog voordat er instanties bij ingeschakeld hoeven te worden. 

Een GPS tracker

Superhandig voor notoire weglopers: een GPS tracker. Daarmee kun je te allen tijden zien waar je huisdier zich bevindt met je smartphone. Dit is ook een goede (tijdelijke) maatregel die je wat extra zekerheid biedt als je huisdier bij een hondenoppas verblijft. Houd wel rekening met abonnementskosten van ongeveer een paar euro per maand. Lees hier meer over GPS trackers.

Golden Retriever terug na vermissing Met een hondenpenning, chip en GPS tracker komt jouw hond snel weer thuis

Voorkomen van vermissing als baasje of hondenoppas

Allereerst is het belangrijk om te investeren door met je hond te trainen: bouw aan de relatie met je hond en zorg dat het altijd een feestje is om naar jou toe te komen. Al is de hond nog zo lang weggeweest, prijs hem uitbundig als hij naar je terugkomt en geef hem wat lekkers. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je hond (nog) niet zo goed onder appèl staat: dit zijn vaak honden die veel 'jagen' en geneigd zijn langere tijd uit zicht te zijn tijdens de wandeling. Laat de hond enkel los in afgebakende losloopgebieden waar je goed zicht hebt, zoals het strand of een omheind hondenpark. Neem als hondenoppas altijd het zekere voor het onzekere en houd de hond aangelijnd, eventueel met flexlijn of lange lijn zodat de hond genoeg bewegingsvrijheid heeft. 

Pas je op een kat? Let extra goed op bij binnenkomst en vertrek dat de kat niet langs je benen wegglipt. Ga je op vakantie en neem je een kattenoppas in de arm? Loop je huis dan extra goed na, controleer of de kat binnen is bij vertrek, sluit ook de ramen en deuren op zolder en sluit kattenluiken af. 

Veel huisdieren kunnen plotseling weglopen vanwege stress of veranderende omstandigheden. Daarom is het belangrijk om een nieuwe persoon, zoals een hondenoppas, rustig te introduceren aan je dier. Neem de tijd voor een uitgebreide kennismaking met de oppas en ga samen met de oppas alvast proefwandelen met je hond, en laat de kattenoppas uitgebreid en rustig contact leggen met je kat. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.

Mijn huisdier is toch vermist. Wat nu?

Meld je dier zo snel mogelijk aan bij Amivedi, dat is de stichting die vermiste én gevonden huisdieren registreert, en weer in contact brengt bij de eigenaar. Ben je hondenoppas of kattenoppas? Meld dan de vermissing ook nog aan het baasje. Licht buren en omwonenden in en vraag hen uit te kijken naar het dier.

Neem ook contact op met Pawshake: wij kunnen dan ook ons netwerk inschakelen om een zoekactie op touw te zetten. Zorg er verder voor dat je huisdier zijn weg makkelijk terug kan vinden: maak een lokplek waar je zijn lekkerste snacks neerlegt. Zorg voor een toegangsmogelijkheid voor je kat zodat die het huis binnen kan komen. Zorg dat het telefoonnummer van de hondenpenning en/of de chipregistratie volop bereikbaar is.

Tot slot: blijf kalm en vergeet niet dat veruit de meeste huisdieren hun weg weer naar hun vertrouwde mandje weten terug te vinden. Je staat er niet alleen voor! Samen kunnen we ervoor zorgen dat we onze huisdieren beschermen en snel weer in onze armen kunnen sluiten.