Hond uit logeren? Dit bespreek je met de hondenoppas

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 23/01/2020

In een eerder blog kon je lezen dat petsitten een hele verantwoordelijke job is die een goede voorbereiding vereist. Het is daarom handig om de juiste vragen te stellen tijdens een eerste kennismaking. Maar welke dingen kun je dan het beste bespreken? Het liefst zoveel mogelijk. Vraag maar raak!

Het gedrag van je hond. Vertel de oppas uitgebreid en eerlijk over het karakter van de hond. Is hij vrolijk? Actief? Van welke spelletje houdt hij, hoe gedraagt hij zich bij kinderen, andere honden of katten? Loopt hij netjes aan de lijn? Is hij eigenwijs of een beetje verlegen? Houdt hij van autorijden? Wanneer blaft de hond? Houdt hij van knuffelen of niet zo erg? Bedelt hij? Maakt hij wel eens wat kapot? Wat je maar kunt verzinnen: vertel erover!


Hoe ziet de dag van de hond eruit? Vertel de petsitter precies hoe een normale dag eruit ziet voor je hond. Hoe vaak ga je wandelen, waar en hoe laat? Vertel wat je hond eet en hoe vaak, of hij medicijnen krijgt of een kwaaltje heeft. Vertel wanneer hij slaapt en wanneer hij actief is, wat zijn favoriete plekje is, waar hij 's nachts het liefst slaapt, of hij wel eens alleen thuis is en hoe lang. Het is belangrijk dat de routine van de hond tijdens de logeerpartij zoveel mogelijk hetzelfde blijft, dus deel die informatie met de hondenoppas.

Hoe ziet de dag van de hondenoppas eruit? Vraag wat de petsitter van plan is te doen tijdens de reservatieperiode. Heeft hij of zij activiteiten gepland overdag, en hoe past de hond daarbij? Zal de hond soms alleen moeten zijn, en wat vind je daarvan? Ook al heb je een 'makkelijke' hond, een logeerpartij is altijd vreemd en stressvol voor de hond. Zorg daarom dat de hond voldoende aandacht kan krijgen tijdens de reservatieperiode. Vraag ook of je het hele huis van de petsitter mag bekijken, zodat je ziet waar je hond terecht komt. Mag de hond straks overal komen en zelf een plekje uitkiezen? Stel vragen zoveel je wilt: dit wordt tenslotte tijdelijk het huis van jouw hond!Bespreek de regels: Vertel welke commando's de hond al kent, en laat de petsitter deze commando's oefenen met de hond. Zo raakt hij vertrouwd met de oppas. Beloon de hond als het lukt, met een snoepje of bemoedigende woorden. Bespreek daarnaast zowel de regels die de hond thuis gewend is, als de regels die bij de petsitter gelden. Misschien mag de hond bij jou op de bank, maar bij de petsitter niet. Een hond kan prima omgaan met verschillende regels op verschillende plekken, maar straf de hond nooit als hij iets fout doet, hij doet het niet om je te pesten!

Uitlaten: hoe gaat dat? Is de hond gewend los te lopen? Ook honden die normaal gesproken voorbeeldig luisteren, kunnen bij een andere 'baas' zich ook anders gedragen. Een verantwoordelijke oppas stelt veiligheid voorop en laat een hond alleen los in een veilig, afgesloten gebied. Vertel de oppasser hoe de hond zich buiten gedraagt, wat hij leuk vindt en waar hij bang voor is. En ben je van plan met de auto naar het bos te gaan? Zet de hond  altijd vast met een speciaal hondentuigje voor in de auto. Dat is niet alleen veilig tijdens het rijden, maar voorkomt ook dat de hond uit de auto springt als je het portier open doet.

De ervaring van de petsitter: Vraag de oppas naar zijn of haar ervaringen met honden. Hoeveel jaar ervaring heeft de oppas eigenlijk? Heeft de oppas ervaring met grote of kleine honden, verschillende rassen? Past de hondenoppas vaker op dieren? Wat weet de petsitter  van hondengedrag en lichaamstaal van honden? Wat zou de oppasser doen als de hond bijvoorbeeld angstig of gestresst raakt? Vraag maak raak, hoe meer je te weten komt over de kennis en ervaring van de hondenoppas hoe beter.

Ga uit van het onverwachte: Iedere hond kan onverwachts gedrag vertonen, omdat hij in een nieuwe situatie wordt geplaatst. Hij kan bijvoorbeeld stress- of angstklachten vertonen, verlatingsangst hebben, piepen en janken, zich anders (agressief) gedragen naar kinderen en honden, hij kan zelfs onverwachts weglopen. Houd er rekening mee dat dit altijd kan gebeuren en vraag hoe de oppasser hiermee om denkt te gaan, en vertel wat jij als baasje van de hondenoppas verwacht.

Hoe houden we contact? Bespreek praktische zaken als de sleuteloverdracht en overhandig de gegevens van de dierenarts en het paspoortje. Zorg dat je hond gechipt is en geregistreerd: zo zijn jullie allebei voorbereid op noodsituaties.  Bespreek ook hoe het baasje het liefst op de hoogte gehouden wil houden. Bij Pawshake kun je bijvoorbeeld elke dag een leuke foto-update plaatsen.En tot slot: luister naar je gevoel: Want het gaat erom dat jij zelf tevreden bent met de oppas en erop vertrouwt dat je hond er een fijne tijd zal hebben. En ook als hondenoppas is het belangrijk dat je een prettig contact hebt met het baasje. Wees nieuwsgierig en open naar elkaar. En vind je het allemaal toch wat spannend? Begrijpelijk! Je ontmoet iemand tenslotte voor het eerst. Om het wat makkelijker te maken kun je een lijstje maken met dingen die je wilt vragen. Of print dit artikel uit en neem die mee naar de eerste afspraak.

En wat vind jij belangrijk om te bespreken tijdens een huisbezoekje? Deel je ervaringen op onze Facebookpagina!