Ben je of zoek je een hondenoppas? Lees dit eerst even.

Author picture Paulien

Met de feestdagen in het vooruitzicht boeken veel baasjes een dierenoppas. Er staan honderden enthousiaste oppassers klaar om te hulp te schieten. Want hondenoppas zijn is natuurlijk het leukste wat er is! Maar we moeten beseffen dat het niet zomaar een leuk baantje is: het is vooral een flinke verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om vóór het oppassen even stil te staan bij wat het allemaal gaat betekenen voor de hond. Hoe zorg je dat de oppasperiode voor je viervoeter zo prettig mogelijk verloopt? 4 Belangrijke adviezen voor baasjes én oppassers:

Een uitgebreide ontmoeting
Ontmoet elkaar áltijd voorafgaand aan de reservatieperiode. Het is belangrijk dat de oppas en de hond elkaar leren kennen en vertrouwd raken met elkaar. Zal de hond verblijven bij de oppasser in huis? Plan de kennismaking dan ook bij de hondenoppas thuis. Samen met het baasje kan de hond dan rustig kennismaken met de oppas, eventuele andere gezinsleden en inwonende huisdieren.



Loop samen een proefrondje
De beste manier om vertrouwd te raken met de hond is om samen te wandelen. Maak daarom samen met de hond en zijn baas een wandelingetje in de buurt. Hierdoor leer je de hond kennen, en zie je hoe hij op andere mensen, honden en geluiden reageert. Tijdens het wandelen kan de baas je alles uitleggen over de hond en de gewoonten die hij thuis gewend is. En baasjes, let op! Een goede hondenoppas stelt je veel vragen: wat is de hond gewend? Hoe veel lichaamsbeweging krijgt hij? Welke spelletjes vindt hij leuk? Waar is hij bang voor? Hoe reageert hij op andere honden? Een verantwoordelijke oppas vraagt je dus het hemd van het lijf. Je kunt beter te veel informatie uitwisselen dan te weinig.

Een warm en kalm welkom
Als de dag de logeerpartij is aangekomen, zorg dan voor een kalme sfeer. Voorkom dat er een dramatisch afscheid wordt genomen door de baas, maar blijf kalm en doe alsof er niets aan de hand is. Het is heel gek voor de hond om plotseling in een ander huis te verblijven zonder de baas! Zorg daarom dat de hond weinig stress en prikkels te verduren krijgt. Geen gillende kinderen, geen luide muziek. Laat hem rustig z'n gang gaan en laat de hond jou benaderen, en laat hem rustig snuffelen aan je hand. Honden zullen altijd zoeken naar een ontspannen, harmonieus samenzijn en stress willen vermijden. Het is daarom belangrijk om de stresssignalen van de hond te leren kennen zoals gapen, hijgen of het oogwit laten zien. De signalen zijn vaak subtiel maar het is belangrijk om de hond te leren begrijpen. Met kalmerende signalen, zoals wegkijken of weglopen, vertelt de hond je: ik wil deze stressituatie vermijden, ik heb geen kwaad in de zin!



De hond is afhankelijk van de oppasser
Als oppasser ben je voor eventjes de baas van de hond en zijn nieuwe grote vriend. Hij is dus helemaal afhankelijk van jou! Plan tijdens de logeerpartij daarom niet te veel activiteiten. Het is al heel wat dat de hond uit logeren is, sleep 'm niet ook mee naar allerlei afspraken en laat hem niet alleen thuis. Houd er rekening mee dat de hond zich altijd anders kan gedragen dan bij de baas. Hij kan verlatingsangst krijgen, 's nachts piepen, heel druk worden of gestresst. Straf de hond nooit maar stel 'm op zijn gemak. Zolang jij kalm en lief bent voor de hond heb je de grootste kans dat de hond zich helemaal thuis voelt bij jou. En lukt dat niet meteen? Heb geduld. De hond moet gewoon even wennen. Net als jij!

En baasjes: reserveer pas een hondenoppas als je er helemaal tevreden mee bent. Na het checken van het profiel, de beoordelingen, en na een uitgebreide ontmoeting kun je dan met een gerust hart reserveren. Tijdens het verblijf kan de oppas je foto-updates delen via de app. Zo zie je hoe fijn je hond het bij de oppas heeft en kun jij ontspannen op vakantie!

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar al jullie oppasavonturen. Vergeet niet om je mooiste foto's van je (oppas)hond te delen op onze Facebookpagina of via Instagram!