Huisdier vermist? Dit is wat jij als baasje moet weten

Author picture Paulien

Het is de ergste nachtmerrie van elke honden- of kattenbaasje: je huisdier raakt vermist. Het goede nieuws is dat ze in veel gevallen worden teruggevonden, en dat je er veel aan kunt doen om vermissing te voorkomen. Wij spraken met dé organisatie op het gebied van vermiste huisdieren: stichting Amivedi. Ze gaven ons onmisbare tips voor baasjes waarmee ze hun huisdieren kunnen beschermen.

Je moet er niet aan denken als baasje, maar ook als katten- of hondenoppas is het extra belangrijk dat je precies weet hoe je vermissing moet voorkomen en hoe te handelen als een huisdier kwijtraakt. Bij stichting Amivedi weten ze er alles van af. Yolande Schotel is vrijwilliger bij Amivedi en heeft al veel mooie herenigingen tussen huisdier en baasje gezien: "Wij zijn allemaal dierenliefhebbers en het is ontzettend fijn om baasjes en hun huisdieren weer gelukkig te maken".Amivedi is het meldpunt dat meldingen ontvangt van vermiste en van gevonden huisdieren. Dat gaat om allerlei dieren. Ruim 80% van de meldingen gaan om katten, maar ook honden, vogels, kleinvee en zelfs reptielen worden als vermist opgegeven. Verdeeld over districten in heel het land werken meer dan 100 vrijwilligers aan het oplossen van vermissingen. En Amivedi is daar hartstikke succesvol in. Yolande: "Van de vermiste huisdieren vinden we 70% terug, bij honden zelfs tot 90%. Wij zijn de centrale spil die zowel de meldingen van gevonden dieren als van vermiste dieren bij aan elkaar koppelt. Hoe meer mensen Amivedi weten te vinden, hoe sneller en hoe beter we vermissingen kunnen oplossen."

Wat jij als baasje zelf kunt doen

Amivedi doet goed werk, maar baasjes kunnen zelf ook veel doen om vermissingen te voorkomen en op te lossen. "Laat je huisdier allereerst chippen", zegt Yolande. "Het lijkt zo vanzelfsprekend maar veel baasjes vergeten het. Een vermissing is vaak heel snel opgelost als we een gevonden huisdier kunnen identificeren. Zorg dus ook dat de registratie van de chip up-to-date is".

Een andere belangrijke tip van Amivedi: "Zorg dat je een uitgebreide beschrijving en foto van je huisdier klaar hebt liggen. Als je dier verdwenen is, ga je misschien twijfelen over of dat ene vlekje nu op z'n linker- of rechterpootje zit. Neem daarom vandaag nog een moment om een paar goede foto's van je dier te maken en schrijf een uitvoerige beschrijving. Mocht je huisdier verdwijnen, dan heb je in elk geval een uitgebreid signalement". Dit is vooral belangrijk als je op vakantie gaat en een petsitter inschakelt. Zorg dat deze beschrijving en foto's klaarliggen voor de achterblijvers. Als jij in het buitenland zit en je dierenoppas moet op zoek gaan naar je kat, dan is het belangrijk dat hij een goed signalement heeft om aan ons en aan de buurt door te geven.

Eigenwijze katten

Het klinkt allemaal niet zo leuk, vermiste huisdieren, maar het kan nu eenmaal gebeuren. Met name katten zijn soms zo eigenwijs en avontuurlijk, die gaan er wel eens vandoor. "Soms vinden we katten terug, helemaal aan de andere kant van het land: meegereden in een vrachtwagen. Tja, dan heeft zoeken in je eigen buurt weinig zin". Daarom vindt Yolande het belangrijk dat iedereen de juiste stappen neemt. Huisdier kwijt of juist een dier gevonden? Bel zo snel mogelijk Amivedi op 0900-2648334 of doe de melding op de website.

Amivedi is een stichting zonder winstoogmerk, werkt met bevlogen vrijwilligers en is volledig afhankelijk van donaties. Wil je deze mooie stichting steunen? Word ook vrijwilliger of doe een gift. Alle vermiste dieren én bezorgde baasjes zullen je dankbaar zijn.