Hond leren hier komen

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 13/02/2024

Het is misschien wel de meest belangrijke vaardigheid van elke hond: komen als hij wordt geroepen. Het 'hier' of 'kom' commando is belangrijk omdat het je hond op elk moment in veiligheid kan brengen. Maar sommige honden lijken soms helemaal geen zin te hebben om te luisteren. Waarom weigeren honden soms te komen? En hoe zorg je ervoor dat jouw (oppas)hond altijd naar je toe komt als je hem roept? 6 tips om je hond te leren hier komen op bevel.

Waarom luistert mijn hond niet?

Dat kan verschillende redenen hebben. Onthoud in elk geval: het is niet om jou te pesten. Wel kan het zijn dat de hond een keer een slechte ervaring heeft gehad met het hier komen. Bijvoorbeeld omdat iemand toen boos op hem werd, of omdat de hond ervaren heeft dat 'hier komen' het einde van een leuke speelpartij betekent. 

Ook kan het zijn dat je hond simpelweg niet begrijpt wat je van hem vraagt. In dat geval moet het 'hier komen' weer bij de basis worden getraind. En dat kan gelukkig op elke leeftijd! Het trainen van het hier komen van je hond kan bovendien jullie onderlinge band enorm versterken. Doe je dit op de juiste manier, dan zal je hond ook op andere vlakken heel graag naar je luisteren en met je samenwerken!

Je hond hier leren komen

Wil je jouw hond (opnieuw) leren om naar je toe te komen? Begin dan thuis en in kleine stapjes. Kies een commando dat je altijd gebruikt (Hier, of Kom, bijvoorbeeld).  Gebruik ook de naam van je hond. Bijvoorbeeld 'Bello, hier!!'.  Let erop dat de hond vooral positieve associaties heeft met zijn naam. Spreek je hond liever niet boos toe met 'Bello, Nee' als hij iets fout doet, want dan zou hij niet graag naar zijn naam luisteren.

1. Aandacht vangen

Probeer in allerlei situaties de aandacht van de hond te vragen door zijn naam te gebruiken. Komt de hond 'per ongeluk' naar je toe? Gebruik dan het 'hier' commando zodat het woord wordt gekoppeld aan het gewenste gedrag. Zodra de hond aandacht voor jou heeft en een paar stapjes jouw richting uit doet, prijs je hem uitbundig of geef je hem een snoepje.

2. Oefenen aan de lange lijn

Als je hond binnen is gewend aan hier homen, oefen dit dan ook buiten aan de lange lijn. Neem snoepjes mee en speelgoed. Vraag eerst de aandacht van je hond door vrolijk zijn naam te roepen. Heb je aandacht, roep dan het commando. Zodra de hond ook maar iets in jouw richting komt, prijs hem dan de hemel in. Dat mag met juichen, springen, een hoge, vrolijke stem. Let maar even niet op wat andere mensen hiervan vinden :-)

3. Jij bent de leukste persoon op aarde

De grote truc van hier komen is dat terugkomen naar de baas ALTIJD leuk is. Als de hond bij jou komt, betekent dat niet dat het leuke rondrennen voorbij is.  Zorg er in de plaats daarvan dat het altijd een feest is om bij de baas te komen. Is hond eindelijk bij je gekomen? Beloon hem uitbundig! 'Hier komen' moet altijd geweldig zijn voor je hond. Het betekent bijvoorbeeld dat de hond een aai krijgt, dat je leuk met een balletje gaat gooien, dat hij een koekje krijgt of dat de hond simpelweg liefdevol wordt geprezen.

Veel honden weigeren bij de baas te komen omdat het roepen van de hond een hinderlijke onderbreking is van een leuke speelpartij. Zorg er daarom voor dat het ook aan de lijn heel erg leuk is! Natuurlijk kun je de hond een snackje geven, maar probeer ook op andere manieren de aandacht van de hond vast te houden.

Heb je een leuk stuk speelgoed bij je? Daar kan je leuke 'volg' spelletjes mee doen. Zorg dat de hond jou goed in de gaten moeten houden en loop in plaats van 'gewoon rechtuit' eens samen een leuk parcours over bankjes, boomstammen, en slinger lekker rond. Zo moet de hond jou in de gaten blijven houden en blijft het aan de lijn ook spannend en leuk!

4. Weet wannéér je roept

In veel gevallen negeert een hond het 'hier' commando omdat er simpelweg iets anders véél urgenter aan de hand is: er moet iets belangrijks besnuffeld worden, de hond heeft iets te eten gevonden of is aan het spelen met een andere hond. In dat geval heeft het weinig zin om je hond te roepen, hij is er simpelweg niet vatbaar voor. Probeer je hem dan tóch te roepen, dan leer je hem eigenlijk om het commando te negeren. Wacht daarom tot de hond is uitgesnuffeld of geplast en je zeker weet dat je de aandacht van de hond kan krijgen, en gebruik dan zijn naam en het commando. Komt de hond dan bij je of probeert hij dat? Prijs hem uitbundig! Hoe meer je het 'hier komen' oefent op de juiste manier, hoe vaker hij ook naar je toe zal komen als hij is afgeleid. Geduld loont!

5. Verstop je frustratie: niet vangen / niet straffen

Heb jij ook wel eens achter je hond aangerend om hem proberen te vangen? Dan weet je vast dat dit een leuk spelletje voor hem is. Als je hem dan éindelijk te pakken hebt, wil je hem misschien boos toespreken. Maar daar begrijpt hij niks van! Straffen betekent: bij de baas zijn is niet leuk en niet goed.

Je hond is geen mens. Je hond voortaan maar niet meer los laten lopen is voor hem geen 'straf', hij heeft geen benul dat dit de consequentie is van het feit dat hij je commando negeert. Het resultaat is juist dat hij de volgende keer nóg harder weg zal rennen. Ga daarom niet achter de hond aanrennen en word nooit boos. Loop in plaats daarvan juist weg van de hond, en probeer hem met een hoge, enthousiaste stem zijn aandacht te krijgen. In noodgevallen kun je op de grond gaan liggen (ja, echt waar) en met hoge stem zijn naam roepen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

6: Met je gedachten bij de wandeling

Honden die graag bij de baas terugkomen op het moment dat hij wordt geroepen, hebben vaak een hele goede verstandhouding met hun baas (of hondenoppas). Een wandeling waarbij je veel met elkaar bezig bent, kan deze band versterken.

Als jij geen oog hebt voor hond en je tijdens de wandeling met je gedachten elders bent, kan de hond ook net zo goed 'zijn eigen wandeling' gaan maken. Ze zullen geneigd zijn jouw commando's te negeren. Honden vinden het fijn als ze een beetje in de gaten worden gehouden. Daarom lopen honden van nature het liefste een paar meter vóór je, zodat jij als roedelleider goed overzicht hebt. Je hoeft dan niet steeds achterom te kijken en te zoeken waar je hond zich bevindt. Lees meer over hoe je eigenlijk een hond moet uitlaten.

Dus: doe je telefoon en andere afleiding weg, en ga écht samen op pad met je hond. Oefen het hier komen op speelse wijze, en beloon je hond voor elke stap in de goede richting, hoe klein ook. Oefen elke dag, overal: aan de lijn en los, binnenshuis en buitenshuis. Dan zul je snel resultaten boeken en zal je hond het altijd leuk vinden om naar jou toe te komen.