Hoe vieren we dierendag dit jaar?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 01/10/2017

Het is weer bijna zover: dierendag! Deze speciale dag is ooit in het leven geroepen door de Dierenbescherming om dierenrechten onder de aandacht te brengen. De dag werd in 1929 op 4 oktober uitgeroepen: de sterfdag van Fransiscus, een heilige met een grote liefde voor dieren en de natuur. Onze dieren kunnen natuurlijk zelf niet op de kalender kijken, maar toch geven we nog steeds op 4 oktober onze eigen huisdieren wat extra's. Maar je kunt méér doen dan alleen een traktatie geven:

1: Goede doelen
Je eigen dieren worden natuurlijk elke dag verwend, maar niet alle dieren hebben zoveel geluk. Dierendag is een mooie aanleiding om iets te doen voor goede doelen. Je kunt bijvoorbeeld iets doneren aan je plaatselijke asiel of een andere stichting die opkomt voor de rechten van dieren. Zoek ook eens op of er bij jou in de buurt evenementen worden georganiseerd, er zijn vaak open dagen en op veel kinderboerderijen zijn er vaak leuke activiteiten.

2: Maak zelf je dierensnack
Als variatie op de traditionele dierendagsnack, kun je ook zelf ook gaan koken voor je dieren: ook leuk om samen met de kinderen te doen! Op internet zijn er talloze recepten te vinden voor gezonde honden- en kattensnacks. Veel dieren vinden het heerlijk om voor hun traktatie te werken.Voor een echt leuke ervaring voor je hond verstop je de snacks in een voerbal voor extra speelplezier, of maak je een geurspoor in het bos. Spoorzoekertje vindt hij geweldig!

3: Vegadagje
Ben je toch aan het kokkerellen? Maak een overheerlijke vegetarisch maaltijd voor jezelf! Dierendag is een mooie aanleiding om eens een dagje vlees te laten staan. Wie weet bevalt het goed en hou je de vleesvrije dag er wel in? Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër en wisselen hun maaltijden af tussen vlees, vegetarisch, en biologisch eten. Hartstikke goed!

4: Erop uit!
De meest dieren vinden het allerfijnste om er op uit te gaan. En verandering van omgeving is goed voor lichaam en geest! Zoek met je hond eens een nieuw losloopgebied op. Strand, bos, een park of bij een meertje? Voor honden zijn er zelfs speciale hondenspeeltuinen. Je hond zal het geweldig vinden.

Maar ook konijnen, vogels en andere kleine huisdieren kun je eens (veilig) los laten lopen of vliegen in een omheinde omgeving. Voor de knutselaars onder ons: van een paar latjes en wat kippengaas maak je eenvoudig een buitenverblijf voor je knaagdieren. Succes gegarandeerd! En heb je een binnenkat? Sommige katten vinden het heel leuk om te worden uitgelaten! In de dierenwinkel kun je speciale kattentuigjes kopen. Niet elke kat is echter even makkelijk. Laat je dus goed voorlichten zodat je catwalk avontuur een succes wordt.

5: Boost je Pawshake profiel
Ga oppassen op dieren in jouw buurt!  Zowel mens als dier kun je een groot plezier doen door af en toe je favoriete buurthond extra uit te laten, op katten te passen of knaagdieren op te vangen. Dus zet je pawshakeprofiel eens flink in de schijnwerpers!. Geef je pagina een boost door er mooie foto's op te plaatsen van jou en je favoriete dieren. Beschrijf uitgebreid wat je motivatie is om te petsitten en waar jij als dierenvriend goed in bent. Ben jij de perfecte dogwalker? Of meer een kattenfluisteraar? Misschien ben je wel gek op konijnen of goed met aquaria? Maak wat moois van jouw unieke profiel, en deel je 'm social media. Laat je omgeving op Facebook, Twitter of Pinterest zien wat jij voor hun dieren kunt betekenen. Reken maar dat jij daar iemand blij mee zult maken!

Vrolijke dierendag allemaal!