Wat is beter: een binnenkat of een buitenkat?

Wat is beter: een binnenkat of een buitenkat?

08/05/2016

Veel katten vinden het heerlijk om buiten rond te zwerven, andere katten blijven heel hun leven binnen. Voor beide leefstijlen is wel wat te zeggen. Want er zijn zowel goede redenen om je kat binnen te houden als om deze naar buiten te laten. Maar wat is nu echt beter: een binnenkat of een buitenkat?

De buitenkat: avontuurlijk en vrij

Een buitenkat kan zijn natuurlijke instincten volop de vrije loop laten. De kat is een jager die graag achter vogeltjes en insecten aangaat. Zijn prooi geeft hij graag als 'cadeautje' aan de baas... Bovendien biedt zo'n grote  buitenspeeltuin genoeg manieren om te spelen, klimmen, eten, het territorium bewaken, en het scherpen van de nagels. Katten die naar buiten kunnen vertonen volop natuurlijk gedrag,  ze krijgen voldoende lichaamsbeweging en zijn over het algemeen gelukkig.

Sommige katten zijn echter zó avontuurlijk dat ze nauwelijks nog binnen komen, dat is natuurlijk ongezellig! Bovendien zijn er risico's. Buiten staat een kat bloot aan de gevaren van verkeer, vergiftiging, vechtpartijen, ongewenst ouderschap en vermissing. Maar ook katten met allergieën, kwetsuren of oudere katten lopen buiten extra gevaar. Verder is een kat een jager, waardoor de kat een gevaar kan vormen voor de vogelpopulatie. Binnenkatten kunnen, mits er aan hun behoefte wordt voldaan, een gelukkig leven leiden.

buitenkat in boom

De kat veilig naar buiten

Je kunt de risico's van de 'gevaarlijke buitenwereld' beperken door je kat in elk geval te chippen en registreren om vermissing te voorkomenHaal je kat 's avonds naar binnen en voorzie hem van een herkenbaar, fluoriserend halsbandje met zijn naam en jouw telefoonnummer. Voor zijn gezondheid is het belangrijk om de kat regelmatig te ontworpen en te vaccineren.

Laat de kat castreren zodat de kater niet rond gaat zwerven op zoek naar een geliefde, en zodat je poes geen ongewenst nestje krijgt. Woon je in een drukke straat en ben je bang voor verkeersongevallen? Dan kun je een kattenren maken. Omhein en overdek (een deel van) je tuin met kattengaas. Zo kan je kat toch lekker buiten ravotten maar is hij wel veilig.

De binnenkat: gezellig en sociaal

Binnenkatten kennen niet het avontuur van buiten, maar kunnen desondanks een mooi leven hebben. Ze hebben in elk geval minder gauw last van parasieten en overdraagbare ziektes, en kennen niet het gevaar van langsrazend verkeer. Ze doen óók niet hun behoefte bij de buren in de tuin (dus die zijn ook blij;-)) en ze komen niet thuis met prooidieren zoals muizen of vogels. Bovendien zijn binnenkatten vaak gezellig: ze komen lekker bij je op schoot zitten en je hebt veel plezier aan elkaars gezelschap.

Maar ook voor binnenkatten zijn er risico's. Ze kunnen hun jachtinstinct niet goed bevredigen, omdat er niks te jagen valt. Binnenkatten hebben ook minder mogelijkheden tot beweging, kunnen zich gaan vervelen en zelfs probleemgedrag vertonen. Omdat er weinig 'neutraal territorium' in huis is kunnen er bovendien problemen (vechtpartijen) ontstaan met andere huisdieren, kinderen of visite. Binnenkatten die zich teveel vervelen kunnen psychische problemen en gedragsproblemen ontwikkelen en hebben sneller last van overgewicht.

Verder moet je uitkijken met open ramen, giftige kamerplanten, snoeren en rondslingerende geneesmiddelen. Ook binnen zijn er dus genoeg 'gevaren', maar daar kun je gelukkig wél iets aan doen!

kat speelt met tunnel

De binnenkat gelukkig en gezond houden

Binnenkatten hebben niet het onbegrensde speelterrein van buiten. Geef ze daarom voldoende afleiding en speelmogelijkheden.  Zorg in elk geval voor uitdagende krabpalen, speeltjes en speeltoestellen zoals een tunnel. Dat hoeft niet duur te zijn, wees creatief! Gebruik dozen, bevestig klimplanken aan de muur zodat je een ware binnenspeeltuin voor je kat creëert!

Laat je kat 'jagen' achter hengels of gebruik een laserpointer. Waar je kat al helemaal gelukkig van wordt is een kattenvriendje: samen kunnen ze lekker spelen, achter elkaar aanrennen en elkaar wassen. Sluit open ramen af met gaas zodat je kat niet kan ontsnappen of naar beneden vallen, berg gevaarlijke elektronica en geneesmiddelen veilig op. Haal giftige kamerplanten weg en zet er lekker vers kattengras voor in de plaats. En tot slot: zorg voor een grote, schone kattenbak die je regelmatig ververst en schoonmaakt. Poezenbeesten houden van een schoon toiletje! Zo houd je jouw kat gelukkig.

De binnenkat heeft dus extra veel aandacht en uitdaging nodig. Heb je zelf wat minder tijd om voor je kat te zorgen? Een kattenoppas bij jou in de buurt helpt je om je kat te extra aandacht en liefde te geven.

Kies jij voor een binnen- of een buitenkat?

Katten die al gewend zijn om naar buiten te mogen, kun je op latere leeftijd eigenlijk niet meer binnenhouden; ze worden dan echt ingeperkt in hun vrijheid. Andersom kan het wel prima: katten die van jongs af aan binnen leven kunnen binnen blijven, mits ze voldoende afleiding en lichaamsbeweging krijgen. Kijk dus goed naar de behoeften van je kat en naar jouw eigen situatie. Als je huis veilig is voor de kat, als je het niet erg vindt dat je meubels snel verslijten én als je jouw kat voldoende spelmogelijkheden geeft, kan hij prima binnen leven. En andersom geldt: als je de risico's beperkt kan jouw kat veel plezier beleven aan een avontuurlijk leven in de buitenlucht.

Heb jij een binnen- of een buitenkat? En waarom eigenlijk? Laat jouw mening achter in een comment!

Vind een lieve kattenoppas bij jou in de buurt