Zo laat je jouw kat langzamer eten

Author picture Paulien

Is het erg als mijn kat te snel eet?

Katten hebben van zichzelf een gevoelige maag. Katten die te snel eten moeten vaak overgeven kort nadat ze hun maaltijd op hebben. Op lange termijn kan te snel eten ook negatieve gezondheidseffecten hebben en verhoogt het de kans op diabetes en artritis. Daarom is het goed om je kat te helpen om rustig te eten.

Cats shouldn't eat quickly. Here's how to make a slow feeder for your cat.

Bovendien is het zo dat je kat zich sneller vol voelt, wat helpt om overgewicht te voorkomen. Door langzaam te eten kan je kat zich ook beter ontstressen; het geeft mentale en fysieke stimulans wat zeker voor binnenkatten heel belangrijk is.

Zo laat je een kat langzamer eten

Een van de manieren om je kat minder snel te laten eten is door meerdere, kleine porties te geven, verspreid over de dag. Als je een groot deel van de dag buiten de deur werkt, schakel dan een kattenoppas aan huis in om je kat tussendoor eten te geven.

Ook kun je de kat op creatieve manieren voeren waardoor hij meer moet 'werken' voor z'n maaltijd. Je kunt hier gewone spullen uit je huis voor gebruiken. Door samen nieuwe, speelse manieren van eten te ontdekken doe je jouw kat een groot plezier en het is een leuke manier om samen tijd door te brengen met je kat.

Let op: laat je kat altijd onder toezicht eten en zorg dat je kat niet kan kauwen op stukjes gevaarlijk plastic of nietjes etc.

Check hier hoe je zelf je kat langzaam kunt laten eten met een slow feeder:

Preview image for the video "Cat slow feeder".

Slow feeder 1

Stop wat kattenbrokjes in een lege mueslidoos of envelop, en vouw het losjes dicht. Je kat moet eerst de doos of envelop open zien te maken en kan vervolgens de brokjes eruit 'scheppen'. 

Slow feeder 2

Stop wat brokjes in een diepe kommetje en zet een klas of beker ondersteboven in het kommetje. Je kat moet dan zijn pootjes gebruiken om de brokjes er één voor één uit te scheppen.

Slow feeder 3 

Pak een lege ijsblokjesvorm en strooi er brokjes in. De bakjes zijn behoorlijk klein en dat kan met een uitdaging zijn voor je kat! Tip: om te voorkomen dat je kat gaat slepen met de ijsblokjesvorm kun je deze het beste even vasthouden voor je kat :-)

Veel plezier met het uitproberen van deze technieken! :-) Heeft je kat toch nog extra aandacht en speeltijd nodig, boek dan gewoon één van onze top-kattenoppassers uit je eigen buurt. Zeker weten dat je dan thuiskomt bij een tevreden, voldane kat!

Vind een kattenoppas