Waarom blaft mijn hond?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 24/11/2019

Honden blaffen, dat weten we. Maar waarom blaffen sommige honden meer dan anderen? En wat moet je doen als je (oppas)hond maar niet wil stoppen met blaffen? Alles over het geblaf van je hond + 3 tips om blaffen af te leren.

Is blaffen normaal?

Een hond blaft simpelweg omdat hij iets wil vertellen. Blaffen is natuurlijk gedrag, dat soms ongewenst gedrag kan worden door de omstandigheden waar de hond mee te maken krijgt.

Veel gewenst gedrag kun je aanleren (of ongewenst gedrag afleren) door training, zoals zindelijkheid. Ook bestaat er volkomen normaal hondengedrag dat tóch problematisch kan worden. Blaffen is daar een voorbeeld van, maar ook graven, kauwen, grommen, opspringen of het rollen in viezigheid is normaal hondengedrag dat een probleem kan worden door de omstandigheden. 

Laat een hond bepaald gedrag zien, dan is het dus altijd belangrijk om jezelf af te vragen: is dit natuurlijk hondengedrag? Zodra het antwoord daarop 'ja' is kun je jouw hond beter begrijpen. 

Waarom blaft een hond?

Honden blaffen om te communiceren en om hun emoties te uiten. Soms lijkt het misschien dat honden blaffen om niets, maar dat is dus niet zo. Toch blaffen sommige honden heel weinig en andere honden heel veel. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Waarom blaffen honden?

  • Vreugde/Enthousiasme
  • Spel
  • Gevaar/Waarschuwing
  • Angst
  • Stress/Frustratie
  • Aandacht vragen

Blaft een hond, dan is het allereerst belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is. Een béétje blaffen om vreugde, tijdens het spel of als de deurbel gaat is natuurlijk prima. Maar blaft een hond overmatig dan kan het echt problematisch worden. Wat moet je doen als je hond vaak en te lang blaft?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Blaffen begrijpen

Wil je blaffen verminderen, dan is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond blaft. Bekijk het blaffen vanuit het perspectief van de hond. Blaft jouw hond als er bezoek is, dan zal hij niet vanuit zichzelf stoppen totdat het 'gevaar' geweken is en het bezoek weg is. Straffen zal niet helpen omdat dit de oorzaak van het blaffen niet weghaalt. Je zult je hond met kalmte en geduld moeten leren dat bezoek geen gevaar betekent, en de hond rustig laten kennismaken. Ook je hond afleiden met iets positiefs, zoals een leuk spelletje of wat lekkers, zal de hond afleiden van de oorzaak van het blaffen waardoor het stopt.

In sommige gevallen valt je hond echter niet af te leiden. Hij blijft maar blaffen en zelfs zijn favoriete snackje interesseert hem niet. Blaft je hond vanwege stress of angst, bijvoorbeeld bij vuurwerk, vanwege een andere hond op straat, een eng geluid of wat de hond ook eng vindt? Straf ook dan de hond dan nooit. Hij zal niet begrijpen dat hij gestraft wordt voor het blaffen, en zijn angst wordt alleen maar groter, het probleem wordt erger. Probeer in plaats daarvan de oorzaak van de stress te verwijderen of hem gerust te stellen in een angstige situatie. 

waarom blijft een hond

Hond op bezoek: blaffen!

Komt een hond ergens op bezoek, Dan kan het gebeuren dat de hond veel blaft, bijvoorbeeld bij zijn nieuwe oppasadres. Het kan zó erg zijn, dat de hele buurt er last van heeft. Wat moet je doen?

Veel honden zullen bij een kennismaking met een nieuw persoon niet blaffen zolang de baas erbij is. De hondenoppas ziet een ontspannen hond, en de eigenaar vertelt erbij dat de hond rustig van aard is, zelden blaft en prima een uurtje alleen kan zijn. Maar zodra de logeerpartij begint, blijkt alles anders te verlopen. De hond is onrustig en blijft blaffen, vooral als hij alleen wordt gelaten. Hij blaft heel de buurt bij elkaar! 

Dit blafgedrag vanwege stress of verlatingsangst is heel normaal en is iets om rekening mee te houden als hondenoppas en als baasje. De hond straffen, hem omsluiten in een bench of hem alleen laten in een kamertje zal niet helpen, zijn angst wordt alleen maar groter en hij voelt zich nog ellendiger. En het blaffen gaat door, totdat de hond het van vermoeidheid maar opgeeft.

Honden die plotseling in een nieuwe omgeving terecht komen kunnen zich erg ongemakkelijk voelen. Een oppashond die blaft als hij alleen wordt gelaten komt veel voor, de oplossing is om hem gezelschap te bieden. Moet je toch even de deur uit voor een boodschap? Zorg dan dat hij voor die tijd goed is uitgelaten en moe is. Laat eventueel wat lekkers of een speelgoed gevuld met wat lekkers achter zodat hij zich even kan vermaken. Laat hem niet achter in een tuin waar hij kan reageren op omgevingsgeluiden maar zet hem in een huiskamer met de gordijnen gesloten zodat hij zo min mogelijk prikkels krijgt.

Blaffen afleren: 3 tips

1) Blaffen om aandacht is geconditioneerd. Dat wil zeggen: wanneer de hond blaft krijgt hij aandacht zoals een aai, je spreekt hem toe of geeft hem negatieve aandacht. Dit blafgedrag is lastig af te leren, maar het kan wel. Allereerst is het belangrijk om het blaffen om aandacht te negeren. Jij bepaalt wanneer het spel start of eindigt, niet de hond. Wanneer het blaffen niet meer wordt beloond door aandacht, valt de reden om te blaffen voor de hond weg.

2) Honden die veel energie hebben willen nog wel eens overmatig blaffen tijdens het spel, als er visite komt, of gewoon gedurende de dag. Het is allereerst belangrijk om die overtollige energie kwijt te raken. Zorg dus dat je hond elke dag volop kan rennen, spelen, snuffelen en dat hij fysiek en mentaal wordt uitgedaagd. Zijn energieniveau zal wat gereguleerd worden en veel honden zullen hun blafgedrag matigen.

3) Enthousiast blaffen, bijvoorbeeld tijdens spel of groeten, kun je wel verminderen. Begint de hond te blaffen bij het begroeten? Laat hem dan ruiken aan een snackje en zeg 'shhhh'. Door het snuffelen stopt hij met blaffen. Zodra hij niet meer blaft geef je het snoepje en prijs je hem. Doe dit consequent en uiteindelijk zal hij ook zonder snoepje het commando 'shhh' begrijpen.

Deze 3 technieken kun je alleen gebruiken bij 'positief blaffen. Blaft de hond vanwege stress of angst, dan dien je hem uit de angstige/stressvolle situatie te halen. Daarom is het belangrijk om altijd de taal van je hond of oppashond te begrijpen. Verdiep je in zijn lichaamstaal en emotionele wereld en je zult je hond beter in zijn behoefte kunnen verzien waardoor hij minder zal 'moeten' blaffen om jou iets duidelijk te maken.

Blaft jouw hond omdat hij soms te lang alleen is? Zoek een lieve hondenoppas bij jou in de buurt om je hond gezelschap te houden!