Een avondklok voor katten om vogels te beschermen?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 08/04/2024

Loslopende katten kunnen een bedreiging zijn voor vogels. Er wordt daarom gepleit voor een avondklok voor katten. Is het binnenhouden van de kat een oplossing of niet? + Tips om je kat liefdevol binnen te houden.

Als liefhebbers van katten weten we allemaal dat onze kleine tijgers graag op avontuur gaan, vooral 's nachts. Maar het jachtinstinct van katten kan een bedreiging vormen voor kwetsbare broedende vogels. Daarom wil de gemeente Houten een avondklok voor katten invoeren: 's nachts je kat binnenhouden dus. Waarom zou je dat doen als kattenbaasje, en hoe?

Een kat die gefocust naar een vogel kijkt

Waarom een avondklok voor katten?

Het instinct van katten om te jagen en te verkennen is diepgeworteld, en 's nachts komt dit instinct het meest uiting. De Vogelbescherming Nederland vraagt katteneigenaren al jaren om hun kat wat vaker binnen te houden, zeker in de lente: Kuikens in het land, poes in de mand. De gemeente Houten stelt nu zelfs een 'avondklok voor katten' voor. Ze vragen kattenbaasjes om hun huisdier 's nachts binnen te houden in de periode tussen 15 april en 15 juni. Door katten 's nachts in huis te houden kunnen vogels veilig nestelen en hun jongen grootbrengen.

Waarom vogels beschermen?

We zijn natuurlijk dol op onze huiskatten, en als liefdevol kattenbaasje gun je jouw kat de wereld. Maar al die loslopende poezevrienden doden in Nederland wel gemiddeld 32 vogels per minuut! Wanneer katten vrij rondlopen in het broedseizoen, kunnen ze ook nog eens broedende vogels verstoren, nesten vernielen en jonge vogels doden. Dit kan lokale vogelpopulaties en ecosystemen verder aantasten. Uit onderzoek blijkt dat katten 's nachts wel 1,5 tot 3 kilometer van huis kunnen rondlopen. Dit kan een groot effect hebben op weidevogels bijvoorbeeld doordat de vogels bepaalde broedgebieden gaan mijden of minder goed kunnen broeden.

Een koolmeesje die een nestje bouwt van zacht materiaal

Is een kattenbelletje de oplossing?

Een belletje aan de nek om vogels te waarschuwen: het lijkt ideaal maar toch zeggen katten-experts 'niet doen'. Het belletje kan gehoorschade en stress opleveren bij de kat. Bovendien hebben veel katten het trucje al snel door. Een felgekleurde kraag zou wel helpen om vogels af te schrikken, en is een stuk katvriendelijker.

Meehelpen als kattenbaasje of kattenoppas

Het is natuurlijk wel belangrijk dat ook onze huiskatten hun natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kunnen vertonen. Het is een afweging die dierenvrienden moeten maken tussen het welzijn van vogels en het welzijn van onze huiskatten.

Als kattenbaasje kun je ervoor kiezen om je kat aan een avondklok te houden tijdens het broedseizoen. Dit betekent dat je je kat 's nachts binnenhoudt om de vogels te ontzien. Het kan even wennen zijn voor je kat, maar met wat geduld en liefdevolle aandacht kan hij zich snel aanpassen aan zijn nieuwe routine.

Tips om je kat diervriendelijk binnen te houden

  1. Wees geduldig: Katten kunnen gestrest zijn tijdens veranderingen in hun routine, dus wees geduldig en geef ze de tijd om zich aan te passen.
  2. Maak binnen blijven leuk: Maak binnen blijven leuk voor je kat door interactieve speeltjes, klimbomen en speeltijd aan te bieden.
  3. Creëer voldoende rustplekken: Je kat wil niet alleen spelen en jagen, maar heeft ook plekjes nodig om zich terug te trekken. Dit zijn plekken waar hij zeker weet dat niemand hem stoort. Zorg ook dat hij op hoogte zich kan verschansen, bijvoorbeeld in een klimpaal of op een lekker plekje in de boekenkast of vensterbank.
  4. Een schone kattenbak: Veel buitenkatten zijn gewend om buiten hun behoefte te doen. Ze moeten soms opnieuw leren om weer op de kattenbak te gaan. Katten poepen en plassen niet graag op een vieze plek, zorg dus dat de kattenbak goed schoon is.
Kat rent achter een hengel met veren aan
 
Door samen te werken kunnen kattenbaasjes en kattenoppassers een belangrijke rol spelen in het beschermen van broedende vogels tijdens het broedseizoen. Met een beetje inspanning kunnen we ervoor zorgen dat zowel onze katten als de vogels veilig blijven én gelukkig zijn.
 
Op zoek naar een extra speelmaatje voor je kat? Vind een kattenoppas bij jou in de buurt met Pawshake