Baasjes opgelet: bereid je voor op het vuurwerk.

Author picture Paulien

Nog een paar weken, en dan is het oud & nieuw. Dat betekent knallende kurken maar ook veel knallend vuurwerk. Voor veel huisdieren is dat helaas heel ellendig. Begin daarom op tijd met de voorbereidingen. Wat kun je doen om het jouw huisdier zo comfortabel mogelijk te maken? Met deze tips verzacht je de pijn zoveel mogelijk.

1) Zoek een vuurwerkvrije locatie op
In sommige gemeentes zijn er vuurwerkvrije zones. Kijk op de website van jouw gemeente waar die zones zich bevinden. Maar heeft jouw huisdier ook de dagen voorafgaand aan oud en nieuw al last van het (illegale) vroegtijdige geknal, overweeg dan eens oudjaarsdag te 'ontvluchten'. Er zijn veel vuurwerkvrije bungalowparken in Nederland waar je een heerlijk rustig oud & nieuw kunt vieren. Wees er wel snel bij, dit soort locaties zijn populair en snel volgeboekt.2) Train je huisdier vooraf
Er zijn speciale vuurwerk-CD's en -downloads waarmee je jouw huisdier langzaam kunt laten wennen aan de geluiden. Begin hier op tijd mee.

3) Bereid de avond voor
Haal de kat(ten) op tijd naar binnen en sluit kattenluikjes. Laat de hond 's middags goed uit en maak hem lekker moe. Is je hond bang van vuurwerk? Laat hem dan vanaf vandaag al wennen aan een thundershirt: dat is een shirt of verband waarmee je de hond 'inpakt'. Hierdoor voelt hij z'n lijf beter en raakt hij minder gestresst. Bekijk hier de youtube-tutorial.

4) Maak het thuis veilig
Zorg voor voldoende schuilplaatsen en laat om 00.00 uur je huisdier zélf een fijn plekje uitkiezen. Spreek hem rustig toe. Sluit gordijnen om de lichtflitsen tegen te gaan. Houdt de voordeur gesloten om ontsnappingen te voorkomen. Heeft je hond hele ernstige stresssignalen (kwijlen, hijgen, trillen, likken, piepen), dan kun je hem kalmeren op rustige, ontspannen toon en hem eventueel zachtjes masseren rond de oren.5) Werk mee aan een veilige omgeving
Zie je dat er vroegtijdig vuurwerk wordt afgestoken? Meld het bij je gemeente of lokale politie. En wil je eigenlijk helemáál van het vuurwerk af? Dan kun je meedoen met deze petitie.

Don'ts:

Wil je huisdier niet eten, drinken, plassen of bij je zitten? Dwing hem er dan ook niet toe. Laat je dier zelf zijn draai vinden. Gebruik geen spierverslappende medicijnen, deze zogenaamde 'kalmerende medicijnen' lijken je dier te ontspannen maar maken het juist extra erg. Wel kun je bijvoorbeeld Feliway gebruiken of Bach Bloesem. Raadpleeg hiervoor een specialist.