Thuisblijftips voor je kat

Thuisblijftips voor je kat

28/04/2015

Als je zelf op vakantie gaat en je kat blijft thuis, dan wil je deze natuurlijk met een gerust hart achterlaten aan je kattenoppas. Hoe laat je je huis achter voor de oppas? Welke spullen moet je in huis hebben gehaald? Lees hier de thuisblijftips voor je kat.

Als je een betrouwbare oppas hebt gevonden via de Pawshake website of app en je hebt alle afspraken met je petsitter duidelijk op papier gezet, is het tijd om je koffer te pakken en je huis goed achter te laten voor je kat en de oppas. Waar moet je aan denken?

1) Zorg voor ruim voldoende voedsel en kattenbakgrind
Klinkt misschien logisch, maar misschien ben je zoals ik een last-minute shopper die als het voer op is snel even naar de winkel rent. Dat kan straks niet, zorg dus voor voldoende voorraad. Zorg ook voor een extra voorraad kattenbakgrind, afhankelijk van hoelang je weggaat. Eventuele inlegzakken of ander kattenbakmateriaal heb je dan natuurlijk ook op voorraad. Gebruikt jouw kat medicijnen? Vergeet ze niet!

2) Maak het huis veilig en schoon
Zorg ervoor dat je kat(ten) niet aan gevaarlijke snoeren en dergelijke kunnen knabbelen. Zet eventueel je verwarming uit en haal gevaarlijke objecten weg. Maak je huis een beetje netjes en schoon zodat de katten en de oppas in een frisse omgeving kunnen vertoeven. Zet voor de oppas schoonmaakmiddelen, vuilniszakken, doekjes en stofzuiger klaar. Want je weet dat katten er soms een troep van kunnen maken...

3) Leg duidelijke instructies klaar
Ook al heb jij en je oppasser alle ins en outs al besproken en opgeschreven, toch is het handig om nog even een notitie achter te laten. Vermeld erop waar je te bereiken bent, wie er in geval van nood gebeld mag worden, de gegevens van de dierenarts, enzovoorts. Andere instructies zoals voedingsschema's, informatie over borstelen, spelen, kattenbak etcetera kun je hier nog op kwijt. Zorg dat alles makkelijk te vinden is zodat je oppas niet hoeft te zoeken naar voer, borstels, grind of vuilniszakken.

4) Denk aan het entertainment
Nu heb je een leuke oppas geregeld, maar je kat zal toch een groot deel van de dag alleen zitten. Hij kan dus wel wat afleiding gebruiken. Zorg dus voor voldoende speeltjes waarmee te kat samen met de oppas kan spelen. Je kunt eventueel een voerbal aanschaffen. Daarin kun je brokjes doen die er pas uitvallen als je kat ermee speelt. Dan blijft je kat ook lekker bezig als de oppas weer weg is!

5) Sleutels en deuren
Extra check: heef je oppas de sleutel van de voordeur? Heb je alle andere achterdeuren en ramen goed op slot gedaan? Kijk ook even goed of je je kat niet hebt buiten- of opgesloten. Misschien is 'ie stiekem je slaapkamer of tuin ingeglipt, of erger: de wasmachine!

Natuurlijk zal je kat je heel erg missen, maar als je een fijne oppas hebt gevonden zal het helemaal goedkomen. Dan kun jij gerust op vakantie en word je weer spinnend begroet als je terugkomt :-) Heb jij verder nog tips om je katten aan aangename tijd te bezorgen als je weg bent? Hoe bereid jij je voor? Deel je tips in een comment!