Zo vind je de perfecte petsitter

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 16/10/2014

Ik weet niet of het de nasleep van dierendag is, maar afgelopen week heb ik veel nieuwe dierenvrienden ontmoet die een dierenoppas aan huis zochten. Zo ook Luna, een asielhondje van ongeveer zes jaar oud. Ze is pas net een paar weken in haar nieuwe huis en moet nog wel erg wennen. Haar baasjes waren daarom zo verstandig om kennismakingsgesprekken met verschillende oppassers te plannen, zodat ze de juiste keuze konden maken. Het gaat tenslotte om de klik tussen mens en dier!

Vanmiddag ging ik alweer op bezoek bij een nieuw hondje: Charlie. Omdat Nadia er ook altijd bij is als ik oppashonden uitlaat, gaat ze ook naar het kennismakingsgesprek al mee. Charlie en Nadia hebben onophoudelijk met elkaar gespeeld: dat zat wel goed. Wij als 'baasjes' hadden zo rustig de gelegenheid om met elkaar ideeën en afspraken uit te wisselen. Want waar moet je nu als baasje en als petsitter goed op letten?

1) Zoek je een oppas voor je huisdier? Neem contact op met meerdere petsitters. Aan de hand van persoonlijke gesprekken kun je het best bepalen wie er goed bij jou en je dier past. Het kan bovendien ook geen kwaad om meerdere oppassers achter de hand te hebben, zodat je altijd iemand hebt om op terug te vallen.

2) Stel vragen! Het lijkt voor de hand liggend, maar beide partijen kunnen nooit teveel vragen stellen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van elkaars verwachtingen. Ben je als petsitter van plan anderhalf uur met de hond te gaan wandelen? Misschien loopt het baasje zelf 's ochtends al lang en verwacht hij van jou juist een korte wandeling, en dat je hem bijvoorbeeld een lekkere borstelbeurt geeft of samen met hem speelt. Leg als baasje goed uit wat je gewend bent te doen, zodat de petsitter precies weet wat er van hem of haar verwacht wordt.

3) Bespreek goed wat de regels zijn. Mag de hond los en zo ja waar? Welke commando's kent hij? Mag hij binnen op de bank? Krijgt hij beloningssnacks? Wat zijn de regels voor lopen aan de lijn? Allemaal vragen die je het beste kunt bespreken vóór je met de oppasdienst begint. Zie ook onderaan deze blog de intakeformulier voor de hond.

4) Bespreek met elkaar alle kleine, praktische zaken. Probeer de huissleutel eens uit, zodat je straks niet staat te morrelen aan de deur en er niet in komt. Waar ligt de riem, waar het voer? Waar vind ik een doek voor modderige hondenpootjes? Wat zijn de noodnummers van de baasjes en van de dierenarts?

5) Het belangrijkste voor zowel baasje als petsitter is: kijk goed hoe de dieren op de oppasser en op eventuele andere dieren reageren. Laat ze rustig snuffelen, en laat de dieren jou benaderen, niet andersom. Heb je zelf ook een hond? Laat ze bij voorkeur buiten kennismaken op neutraal terrein. Een wandeling buiten is sowieso de allerbeste manier om een band op te bouwen met de hond.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo weet je zeker dat je de perfecte oppas voor jouw dier en situatie hebt gevonden. Is de reservering geslaagd? Zorg altijd voor een online beoordeling op het profiel van de petsitter, zo help je andere baasjes met hun zoektocht naar een goede oppas voor hun huisdier. Veel plezier!