Honden aan elkaar introduceren

Honden aan elkaar introduceren

Honden aan elkaar introduceren

03/04/2018

Let op lichaamstaal: zo laat je honden veilig kennismaken

Iedereen die wel eens met een hond wandelt weet hoe spannend het kan zijn om een andere hond tegen te komen. Dan is het belangrijk om goed op te letten op de lichaamstaal van de honden en te zorgen dat de ontmoeting vriendschappelijk verloopt. Ook als je hondenopvang aanbiedt en je wilt een nieuwe hond aan je 'roedel' toevoegen is het cruciaal om de eerste ontmoeting goed te begeleiden. Maar hoe doe je dat? Hoe introduceer je honden op een veilige en leuke manier aan elkaar?

Voor je hond kan het ontzettend leuk zijn om soortgenootjes te leren kennen. Maar zo'n nieuwe ontmoeting kan best ingewikkeld zijn. En elk baasje heeft z'n eigen overtuigingen: 'Laat ze maar gaan, ze vechten het zelf wel uit'. Of: 'hij doet niks hoor, hij wil alleen maar spelen!'. Maar wat is nu écht verstandig om te doen als je honden veilig met elkaar wil laten kennismaken? Met deze 5 tips zorg je voor een veilige en leuke ontmoeting tussen twee honden.

1) Aangelijnd of niet?

Er heersen verschillende opvattingen over of je honden aangelijnd moet kennis laten maken of juist los. Ja, het klopt dat honden die los lopen zich vrijer voelen. Ze kunnen zelf het tempo en de manier van toenadering bepalen. Daarom zie je dat ontmoetingen in een losloopgebied vaak zonder problemen verlopen.

Toch kan er een goede reden zijn om een hond aan te lijnen. Maak je hond in elk geval vast zodra je een andere aangelijnde hond tegenkomt. Er ontstaan vaak problemen als één hond wel vast zit, en de ander niet. Bovendien kan het zo zijn dat de andere hond misschien geblesseerd is, angstig is, of snel wegloopt en daarom vastloopt. Zit je hond aan de lijn? Geef hem dan wel maximaal de ruimte en laat de lijn slap hangen. Laat de honden zelf wel- of geen initiatief nemen om elkaar te ontmoeten.

2) Ruimte, ruimte, ruimte

Honden die elkaar voor het eerst ontmoeten willen eerst rustig de kat uit de boom kijken. Als wij mensen iemand leren kennen, lopen we recht op elkaar af en kijken we de ander in de ogen aan. Honden doen dat heel anders. Zij willen niet-bedreigend overkomen en lopen daarom graag eerst in een omweggetje naar elkaar toe.

Voordat honden elkaar uberhaupt gaan besnuffelen bekijken ze elkaar heel subtiel. Ze willen de ruimte hebben om eventueel weer weg te kunnen lopen mocht het toch niet klikken. Geef de honden dus genoeg uitwijkmogelijkheden en laat ze toenadering zoeken op hun eigen tempo. 

3) Let op lichaamstaal

Hebben de honden elkaar in de gaten? Dan zullen ze elkaar laten merken of ze open staan voor contact. Let altijd op de subtiele signalen die honden geven. Waar het misschien lijkt alsof honden ongeïnteresseerd zijn, kunnen honden met hun lijf eigenlijk al hele 'gesprekken' voeren met de andere hond. Observeer je eigen hond goed in elke situatie, dan zul je de lichaamstaal van je hond steeds beter begrijpen.

Let ook op je eigen houding en lichaamstaal: zodra je een andere hond ziet aankomen, praat dan positief over die andere hond. Op die manier breng je al een ontspannen en positieve lading mee naar de ontmoeting. Zie je al van ver af dat een andere hond (of je eigen hond) niet van een ontmoeting gediend is? Voorkom dan de confrontatie en loop gewoon de andere kant op.

Let op de lichaamstaal van de honden:

Positieve signalen, laat ze hun gang gaan:

 • Wegkijken: 'ik heb geen kwaad in de zin!'
 • Rustig om elkaar heenlopen in een kringetje
 • Eerst elkaar van achter besnuffelen
 • Een ontspannen kwispel, staart op medium hoogte
 • Schouders omlaag, achterkant omhoog: 'ik wil met jou spelen!'
 • De honden respecteren elkaars correcties en geven elkaar de ruimte.

Stress-signalen, let op:

 • Staren en stokstijf blijven staan, staart recht omhoog
 • Grommen, tanden laten zien
 • Nekharen overeind
 • Staart tussen de benen, angstig, piepen
 • De ene hond negeert de andere hond's correcties en gaat door waar de ander niet wil. Grijp in.

Twee honden ontmoeten elkaarBlijf tijdens de ontmoeting goed op de lichaamstaal van de honden letten

4) Ingrijpen: kalm en resoluut

Zie je dat één van de hond signalen geeft dat hij niet wil? Grijp in. Dat doe je door weg te stappen van de honden, je hond resoluut bij je te roepen en weg te lopen. Beloon je hond natuurlijk als hij goed naar je luistert.

Probeer in het geval van een minder prettige ontmoeting altijd rustig te blijven. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding alleen maar aan. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme wijze af te leiden. Zorg dat je een lekkere snack bij de hand hebt waarmee je de aandacht van de hond kunt trekken. 

5) Respect voor elkaar

Misschien heb jij zelf een hele enthousiaste hond die altijd graag wil spelen. Maar elke hond is anders. Sommige honden zijn bang vanwege een trauma. Andere honden hebben misschien een blessure, zijn loops, zijn in training of hebben een andere reden waardoor ze niet in contact kunnen/willen komen met andere honden. Kijk daarom niet alleen goed naar de lichaamstaal van de hond, maar kijk ook naar die van zijn baas ;-) Want die kent zijn hond het beste en weet wat er goed voor hem is. Houd rekening met elkaar! Lees hier meer over hondenetiquette.

Een nieuwe hond aan je roedel toevoegen

Ben je hondenoppas bied je voor meerdere honden dagopvang aan? Of misschien heb je zelf al een hond en wil je als hondenoppas soms ook een andere hond mee uitlaten? Zorg dat de eerste ontmoeting met de nieuwe hond altijd op neutraal terrein is en ontmoet elkaar buiten. Samen wandelen is voor honden een veilige en niet-agressieve manier om met elkaar kennis te maken. Iedere hond houdt van wandelen en door dat samen met een andere hond te doen breng je direct een positieve sfeer in de roedel. Samen wandelen zorgt voor verbroedering!

Wil je meerdere honden tegelijk uitlaten? Begin rustig en start niet gelijk met een grote roedel. Met meer honden wandelen is niet gemakkelijk en vereist flink wat oefening. Veel baasjes zoeken bovendien een persoonlijke uitlaatservice omdat ze een kleinschalige opvang zoeken voor hun hond. Wil je toch met meerdere honden wandelen? Lees hier hoe je dat het beste doet.

Fijne wandeling!