Meerdere honden uitlaten: zo doe je dat

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 18/04/2019

Als je gaat oppassen in jouw buurt kan het voorkomen dat je met meerdere honden tegelijk wilt wandelen. Bijvoorbeeld omdat je graag je eigen hond mee wilt nemen naar je oppasadres, of misschien heb je net zoals een hondenuitlaatservice wel meerdere oppashonden tegelijk. Het is best lastig om te wandelen met alle honden netjes naast je en zonder dat de lijnen verstrikt raken. We geven je vandaag daarom een paar tips hoe jij als hondenoppas het beste twee of meer honden tegelijk kunt uitlaten.

Oefen eerst met één hond
Voordat je samen met honden gaat lopen is het belangrijk om met elke individuele hond een goede vertrouwensband te hebben. Het is belangrijk dat de honden kalm en op hun gemak zijn. Oefen het wandelen dus eerst het wandelen met elke hond apart zonder dat de hond aan de lijn trekt. Doet een hond dat toch? Stop dan eventjes, wacht totdat de hond zelf de lijn weer slap maakt, en loop dan direct door. Zodra je met elke hond afzonderlijk rustig kunt lopen en je goed met elke hond kunt communiceren, kun je de honden aan elkaar introduceren.


Rustig aan elkaar wennen
Zodra je met twee of meer honden loopt ben je officieel een roedel. Dat betekent dat de honden zich tot elkaar verhouden: ze gedragen zich op een bepaalde manier naar elkaar. De één wil gelijk spelen, de ander wacht liever rustig af. Bekijk daarom goed hun gedrag en geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. Ontmoet elkaar op neutraal terrein (het liefst buiten): een wandeling is de beste manier om elkaar te leren kennen.

Lijnen van gelijke lengte
Wie weleens met twee of meer honden heeft gelopen kent het gedoe met de lijnen. Ze raken in de war en het lijkt wel of je nooit genoeg armen hebt om de roedel te 'managen'. Ga in elk geval niet lopen met flexlijnen en zorg dat alle lijnen even lang zijn. Dat is makkelijk voor jou maar het voorkomt ook dat er de honden alle kanten op zwerven. Eventueel kun je ook de roedel splitsen: één hond links en één hond rechts naast je.

Handige riemen
Voor wie vaker op honden past kan baat hebben bij een speciale riem. Het makkelijkste is om een aantal dezelfde lijnen te kopen die je speciaal voor je 'roedel' gebruikt. Maar je kunt ook een koppelriem of een lijnensplitser kopen, daarmee kun je de verschillende lijnen aan elkaar koppelen. Op die manier heb je zelf maar één lijn in je handen en hebben alle honden evenveel ruimte. Kies het liefst voor een koppellijn die je kunt verstellen: daarmee kun je de splitsing omlaag (naar de honden toe) of omhoog (naar jou toe) schuiven. Kies liever voor dat laatste want dan hebben de honden meer bewegingsvrijheid.

Als je ze los laat lopen, moeten de honden goed onder appèl staan

Loslopen
Het allermakkelijkste is natuurlijk om de honden los te laten lopen maar dat is meteen ook het moeilijkst. Als hondenoppas heb je een grote verantwoordelijkheid: alle honden moeten weer veilig worden thuisgebracht. Zorg daarom dat je de honden goed onder appèl hebt staan en laat de honden alleen los in veilige losloopgebieden zonder verkeer. En twijfel je of een hond wel goed naar je luistert? Laat die dan gewoon niet los, en neem voor die hond bijvoorbeeld een lange lijn mee.

Het gaat er vooral om dat jullie veel plezier hebben in het wandelen, dus als jij comfortabel loopt en de hondjes zijn blij dan doe je het hartstikke goed! En misschien heb jij zelf ook nog een andere manier gevonden om met meerdere honden te lopen? Laat het ons weten! Veel wandelplezier :-)