Meerdere honden uitlaten: zo doe je dat

Meerdere honden uitlaten: zo doe je dat

23/11/2015

Het is natuurlijk hartstikke gezellig: met meerdere honden tegelijk wandelen. Maar dat kan best een uitdaging zijn: honden kunnen onrustig worden en je aandacht moet verdeeld worden over meerdere honden. We geven je vandaag daarom een paar tips hoe jij als hondenoppas (of als baasje) het beste twee of meer honden tegelijk kunt uitlaten.

Oefen eerst met één hond

Het is belangrijk dat je het gedrag van elke hond afzonderlijk goed kent: hoe fit is de hond? Hoe goed luistert hij naar jou? En hoe gedraagt de hond zich ten opzichte van andere honden? Oefen het wandelen dus eerst met elke hond apart zodat je vertrouwd bent met elke individuele hond.

Observeer de roedel

Zodra je met twee of meer honden wandelt ben je officieel een roedel. Dat betekent dat de honden zich tot elkaar verhouden: de één wil direct spelen, de ander wacht liever rustig af. Observeer daarom goed hun gedrag en geef ze de tijd om aan elkaar te wennen. Ontmoet elkaar op neutraal terrein (het liefst buiten): een wandeling is de beste manier om elkaar te leren kennen.

Gechipt en getagd

Voorkom vermissing en zorg dat de honden gechipt en geregistreerd zijn. Daarnaast is het aan te raden om elke hond te voorzien van een hondenpenning. Lees meer over vermissing bij huisdieren te voorkomen.

twee honden uitlatenFoto: Daveynin

Lijnen en riemen

Wie weleens met twee of meer honden heeft gelopen kent het gedoe met de lijnen: het lijkt alsof je handen te kort komt! Ga in elk geval niet wandelen met flexlijnen en zorg dat alle lijnen ongeveer even lang zijn. Eventueel kun je ook de roedel splitsen: één hond links en één hond rechts naast je.

Voor wie vaker op honden past kan baat hebben bij een koppelriem of een lijnensplitser, daarmee kun je de verschillende lijnen aan elkaar koppelen. Op die manier heb je zelf maar één lijn in je handen en hebben alle honden evenveel ruimte. 

Een rustige plek

Vermijd de 'spitstijden' waar er veel andere honden en uitlaatservices in het park lopen. Dit kan extra stress voor jouw honden veroorzaken. Ga op een rustig tijdstip wandelen in een (liefst omheind) park met voldoende ruimte. 

Leuk voor elke hond

Iedere hond heeft een andere fysieke conditie: een jonge fitte hond kan meer aan dan een oudere of geblesseerde hond. Zorg dat je het tempo en de intensiteit van de wandeling aanpast aan de 'zwakste schakel', en geef honden die vele energie hebben extra uitdaging door bijvoorbeeld te apporteren en spelletjes te doen.

Wat neem je mee?

Neem snacks mee waarmee je de honden bij je kunt roepen en belonenNeem verder voldoende poepzakjes mee, speelgoed en eventueel een fles water en drinkbak.

Loslopen of niet?

Honden die in een roedel loslopen zijn over het algemeen rustig omdat ze meer bewegingsvrijheid hebben. Ook loopt voor jou wat makkelijker zonder al die lijnen in je hand. Maar als hondenoppas heb je een grote verantwoordelijkheid: alle honden moeten weer veilig worden thuisgebracht. Laat de honden alleen los in veilige losloopgebieden zonder verkeer. En twijfel je of een hond wel goed naar je luistert? Houd deze dan gewoon aangelijnd, en neem voor die hond een lange lijn mee zodat hij wel de vrijheid heeft.

Kleine roedel

Vaak ontstaan problemen pas als de roedel te groot en oncontroleerbaar wordt. Veel baasjes zoeken daarom een kleine en persoonlijke hondenuitlaatservice bij een oppas van Pawshake. Houd je roedel daarom klein: maximaal 3 honden, zodat je maximale aandacht hebt voor iedere hond. Vind je het toch leuk om met een grotere roedel te lopen? Zorg dan dat je alle kennis in huis hebt over hondengedrag, roedeldynamiek, rassenkenmerken en EHBO, en volg een opleiding tot gediplomeerd hondenuitlaatservice. 

Veel wandelplezier!

-> Zoek een persoonlijke hondenuitlaatservice