Hondenetiquette: 7 tips voor een gezellige wandeling

Author picture Paulien

Als oppasser van Pawshake geef je natuurlijk het goede voorbeeld. Als je diensten aanbiedt als hondenuitlaatservice is het daarom goed om de omgangsvormen op de uitlaatstroken en losloopgebieden goed te kennen. Op die plekken lopen vaak heel veel honden – en baasjes! – los. Dat kan heel erg gezellig zijn maar je moet wel rekening met elkaar houden. Om ervoor te zorgen dat alle honden en hun eigenaar of oppasser een leuke wandeling hebben is het goed om de ongeschreven regels te volgen. Let op deze simpele richtlijnen, dan komt het helemaal goed!

1) Laat honden aan de lijn met rust

En dat geldt voor zowel jou als je hond. De hond zit voor een reden aan de lijn, en je weet de reden niet. Misschien heeft hij fysieke problemen, is hij agressief, onzeker of is het een loops teefje. Houd gepast afstand, tenzij de baas aangeeft dat toenadering geen probleem is.

2) Laat honden het niet 'zelf uitzoeken'

Dit is een misverstand. Vermijd een gespannen sfeer, want dat kan uit de hand lopen. Als een hond niet gediend is van een andere hond, loop er dan in een grote boog omheen. En laat je hond nóóit andere honden opjagen. Je kunt denken 'hij doet nooit iets' maar je kent de andere hond niet. Misschien is de andere hond wel angstig, onzeker of getraumatiseerd. Een vechtpartij wil je bovendien te allen tijde voorkomen!

3) Zorg dat je hond niet achter joggers/ruiters/fietsers aanrent

Ook al weet jij dat hij alleen wil spelen, het kan erg vervelend zijn als er plotseling een hond achter je aanrent: ja, óók in een losloopgebied. Dit is namelijk een plek waar mens en dier samen kunnen komen, niet een soort vrijplaats waar honden alles maar mogen maken. Houd je hond zichtbaar onder controle. Lukt dat niet? Geen probleem: lijn 'm aan.

4) Spelen is leuk, maar...

Grijp in als de andere hond niet wil spelen/angstig is/boos wordt óf als de eigenaar dit niet wil. Als de eigenaar vraagt om afstand te houden, doe dat dan.

5) Ruim poep op

Ja, we vinden het niet altijd leuk, maar doe het gewoon. Ook als het niet 'verplicht' is. Zo kweken we niet alleen tolerantie bij de niet-hondenbezitters, we hebben zelf ook baat bij frisse uitlaatveldjes, toch?

6) Respecteer elkaar

Zoveel mensen, zoveel honden, en iedereen is anders. Houd rekening met elkaar en respecteer de ander. Wees vriendelijk naar andere mensen, let op de lichaamstaal van andere honden. Weet je niet zoveel van hondentaal? Er zijn heel veel goede boeken hierover te vinden, zoals Kalmerende Signalen.

7) Let op je hond en geniet van elkaar!

Tot slot: geniet! Als je bewust met je hond gaat wandelen, dan zul je er ook veel meer van genieten. Samen spelen met de bal, rennen en ravotten vergroot je band met het dier. Ga niet de hele tijd lopen bellen of appen, maar kijk om je heen. Let goed op je hond, dan zie je ruim op tijd hoe je moet reageren op onverwachtse ontmoetingen. Bovendien zie je dan wanneer je een poepzakje erbij moet pakken...

Have fun!

Paulien