12 activiteiten voor jou en je hond

Author picture Paulien

Of je nu wel of niet van goede voornemens houdt, het is altijd een goed plan om leuke, nieuwe dingen te ondernemen met je hond. Pawshake heeft 12 activiteiten op een rij gezet, één voor elke maand, die je samen met je hond kunt doen. Honden zijn hele intelligente dieren, en het is goed voor hun gezondheid en welzijn om ze aan het werk te zetten en nieuwe prikkels aan te bieden. Omdat je deze activiteiten samen kunt doen, is het ook nog eens heel goed voor jullie onderlinge band.

Januari: naar het strand
Als je bent uitgebuikt van de oliebollen is dit een fijne tijd om naar het strand te gaan. Lekker uitwaaien, ruige golven maar vooral: volop toegang voor honden! Op de meeste stranden mogen honden in de winter lekker los. Neem een balletje mee, en voor na afloop een fles water, een drinkbak en een handdoek om je hond droog en warm te maken.Februari: puzzelen
Honden worden niet alleen moe van lichaamsbeweging, maar ook van hersenwerk! Zet ze aan het denken en ze worden écht uitgedaagd. Je kunt bij de dierenspeciaalzaak speciale puzzels kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Verstop snoepjes in een zelfgemaakte deken van fleece-repen of knutsel deze hondenspeeltjes.

Maart: hondenspeeltuin
Als alternatief op je reguliere wandeling. In een hondenspeeltuin kan je hond volop ravotten, er zijn vaka speeltoestellen, water, zand en natuurlijk veel andere honden. Er zijn o.a. hondenspeeltuinen in Rotterdam, Ede, Amsterdam, Deventer en Nijmegen.

April: hondensport
Heeft jouw hond veel interesse in apporteren, houdt hij van spelletjes, commando's opvolgen, vindt hij het leuk om op boomstammetjes te springen en lekker te rennen? Dan is hondensport misschien wel iets voor jullie. Hondensporten zoals flyball, agility (behendigheid) en apporteren zijn hartstikke leuk voor hond en baas. Je leert je hond iets nieuws waardoor hij echt wordt uitgedaagd, en hij zal het geweldig vinden om samen met jou dit te doen! Zoek naar een leuke hondenschool bij jou in de buurt, en misschien heb je er een leuke nieuwe hobby bij?


Mei: apporteren
Vind je een hondenschool een stap te ver? Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met sport en spel. Ga lekker naar het strand of bos en leer je hond apporteren. Gebruik geen tak, dat is gevaarlijk, maar een veilige hondenbal. Oefen steeds een paar minuten (geen uren achter elkaar, het moet wel leuk blijven!) en beloon de hond uitbundig met je stem of een kleine traktatie als hij de bal terugbrengt. Ook leuk om te gebruiken: hondenfrisbees. Sommige honden worden helemaal wild van zo'n vliegende schijf. Hoe hoog kan jouw hond springen?

Juni: fietsen
Voor fitte honden met een spitse snuit kan fietsen echt heerlijk zijn. Als je veilig leert fietsen met je hond kun je er veel plezier aan hebben. Het geeft je hond de kans om snel zijn energie kwijt te kunnen, en veilig naar jullie favoriete park te fietsen. Hier lees je hoe je veilig kunt leren fietsen met je hond.

Juli: skeeleren
Is je hond gewend aan fietsen? Dan kun je ook eens skeeleren proberen. Een heerlijke zomersport voor jullie allebei!

Augustus: zwemmen
Niet alle honden zijn er dol op, maar sowieso de retrievers vinden het ge-wel-dig. Zeker als de mussen van het dak vallen is zwemmen errug fijn voor je hond. Zoek het strand op, of losloopgebieden met zwemwater. Durft je hond niet te zwemmen? Ga samen met hem pootjebaden, dat geeft toch verkoeling. Prijs hem natuurlijk uitbundig voor zijn dappere poging :-)September: snuffelen
Snuffeltijd is belangrijk voor elke hond. Wij mensen zijn geneigd lekker door te stappen tijdens een wandeling, maar je hond 'kijkt' naar de wereld door zijn neus. Hij wil dus graag de omgeving uitvoerig besnuffelen. Laat hem dat ook doen. Z'n hersenen worden erdoor gestimuleerd en hij wordt er lekker moe van. In september beginnen de blaadjes weer te vallen en is het extra leuk om in die hopen met bladeren te wroeten en lekker te snuffelen.

Oktober: boswandeling
Oktober is de mooiste maand voor een prachtige boswandeling. Kijk voor mooie losloopgebieden bijvoorbeeld hier. Ons favoriete hondenbos is het Panbos in Zeist.


November: speuren
De meeste honden zijn echte speurneuzen, en vooral de jachthonden zijn er dol op. Je doet je hond dan ook een groot plezier om dat instinct van hem aan het werk te zetten! Speuren kun je doen door je hond een menselijk geurspoor te laten zoeken. Iemand verstopt zich in het bos, en vervolgens laat je de hond aan een kledingstuk van die persoon ruiken. Hij zal er direct pijlsnel vandoor gaan en het geurspoor volgen. Hoe je precies moet speuren, lees je in dit boek.

December: massage
December is de maand om lekker veel te knuffelen en te kroelen op de bank, maar ook voor: massage! Ja, ook voor honden is massage stressverlichtend, het werkt preventief tegen allerlei kwaaltjes en het is goed voor jullie onderlinge band. Dus verwen je hond af en toe met een lekkere kroelbeurt. Wil je meer weten over hondenmassage? Lees hier meer.

En wat voor leuke dingen ga jij in 2017 doen met je hond? Gelukkig nieuwjaar :-)