Checklist Hondenfietstocht: 10 vragen vóór jullie gaan fietsen

Author picture Paulien

Lopen naast de fiets is voor honden over het algemeen een veilige en makkelijke manier om aan lichaamsbeweging te komen. Door de rechte, regelmatige beweging wordt het lichaam van de hond beperkt belast terwijl hij toch lekker in beweging komt. En een bijkomend voordeel: je bent sneller bij je favoriete losloopgebied! Toch is in sommige gevallen lopen naast de fiets geen goed idee. Voordat je met je hond (of je hondenlogé) gaan fietsen, stel jezelf daarom de volgende vragen:

1) Is mijn hond ouder dan 1,5 jaar?
Voor pups en jonge honden in de groei is lopen naast de fiets geen goed idee. Onvolgroeide spieren gewrichten kunnen de belasting nog niet aan. Lekker wandelen aan de lijn of spelen in het park zijn andere, uitstekende manieren voor jonge honden om hun energie kwijt te raken.

2) Heb ik een oudere hond?
Honden die al wat ouder en strammer worden kunnen beter niet mee met een fietstochtje. Ook als je hond om andere reden een slechtere conditie heeft kan lopen naast de fiets te zwaar worden.

3) Heeft mijn hond wel een atletisch lijf?
Windhonden, Herders, Domermans, Viszla's, Weimaraners: dit zijn allemaal voorbeelden van atletische honden die prima naast de fiets kunnen lopen. Maar niet-atletische honden met en korte neus zoals de Bulldog, Mopshond of Shi Tsuh kunnen dat niet aan vanwege hun beperkte ademhaling. Ook honden met een wat minder atletisch lijf en kleine honden zoals de Teckel, Maltezer en Chihuahua ligt het fietstempo te hoog zodat ze snel overbelast raken. Gewoon lekker wandelen dus!

4) Is mijn hond helemaal gezond?
Uiteraard moet je hond helemaal in topconditie zijn! Dat wil zeggen: geen gezondheidsproblemen zoals gewrichts- en rugklachten.

5) Is de hond het wel gewend?
Je kunt niet zomaar met de hond gaan fietsen, je dient het rustig op te bouwen. Eerst gaan jullie samen wandelen met de fiets. Als de hond aan de fiets is gewend kun je 1 minuutje fietsen. Zo bouw je het langzaam op. Vergeet niet dat de hond niet alleen moet leren naast de fiets te lopen, hij moet ook conditie opbouwen. Rustig aan beginnen dus.

Foto: Flickr

6) Denken we aan de veiligheid?
Wie fietst met de hond moet rekening houden met de overige weggebruikers. Dat betekent dat de hond goed onder controle moet zijn. Je kunt de hond het beste aan een tuig laten lopen, dat is veilig bij een onverwachte noodstop. Laat de hond altijd rechts naast je lopen, zodat hij beschermd is voor langsrazend verkeer. Je kunt de hond vasthouden aan de lijn, maar er zijn ook speciale fietsbeugels- en veren te koop waardoor jij twee handen aan het stuur kunt houden. Dit moet je wel goed oefenen dus ook hiervoor geldt: rustig opbouwen!

7) Is het niet te warm?
Bij warm weer loopt de lichaamstemperatuur van een hond al snel op. Door extra lichaamsbeweging kan de hond dan oververhit raken. Ga alleen fietsen met de hond als het buiten onder de 21 graden is.

8) Lege maag, lege buik?
Ga alleen fietsen als de hond 2 uur daarvoor niets heeft gegeten. En zorg dat de hond vóór het fietsen zijn behoeftes heeft gedaan, zodat hij ontspannen kan lopen.

9) Water mee?
Neem water mee voor onderweg, zodat de hond tussendoor kan drinken. Laat hem echter niet bakken vol water leegslurpen, daar kan hij misselijk van worden.

10) Rustig aan, en geniet!
De laatse check: doe je het wel rustig aan? Het is geen wedstrijd en je hoeft ook niet de t=Tour de France te rijden met je hond. Laat de hond alleen in draf naast je lopen, en laat hem niet als een gek galopperen. Een kort fietstochtje is prima en als je het goed doet ook hartstikke gezond. Maar een hond wil ook naar buiten om te scharrelen, snuffelen en spelen. Dus: houd het fietsen beperkt en geniet samen met je hond van de mooie omgeving en de heerlijke lente.

Veel fietsplezier!