Wat is een goede honden- of kattennaam?

Wat is een goede honden- of kattennaam?

22/08/20183

Wie een naam wil verzinnen voor z'n huisdier kan natuurlijk iets origineels verzinnen: een naam waar je een bijzonder persoonlijk verhaal bij hebt. Wel is het slim om op een paar dingen te letten vóórdat je een naam kiest. In dit artikel lees je wat een goede hondennaam of kattennaam is, en wat de populairste namen van onze huisdieren zijn.

Hondennamen

Het kiezen van de naam van je hond is een belangrijke keuze, want het gebruik van de naam zal een groot onderdeel zijn van jullie dagelijks leven. Je hond zal ook zelf zijn naam moeten leren kennen. Leer je hond positief te reageren op zijn naam. Dat doe je door een eenvoudige oefening. Roep vrolijk zijn naam: 'Coco!'. Als hij naar je kijkt, beloon je hem.

Zodra je hond snapt dat als je zijn naam roept, hij even moet opletten, kun je de naam koppelen aan commando's. Bijvoorbeeld 'Coco, zit!' Of 'Coco, Hier!'. Daarvoor is het wel belangrijk dat je hond een positieve associatie heeft met zijn naam. Een naam roepen betekent dan altijd 'even opletten, hier komt iets leuks!!' Wil je jouw hond discipline bij brengen, gebruik dan liever alleen 'Foei' of 'Nee', zonder zijn naam te gebruiken. Lees meer over het roepen van je hond

Wat is een goede hondennaam?

Natuurlijk kun je helemaal zelf een leuke originele hondenaam kiezen. Toch is het belangrijk om op een paar dingen te letten, omdat je de naam dagelijks zal gebruiken om de hond te roepen.

Het is belangrijk dat de naam duidelijk te onderscheiden is voor de hond. Dus liever niet te lang (2 lettergrepen is ideaal),  duidelijke klanken met een harde medeklinker op het begin ('Kyra' is duidelijker dan 'Mo') . Kies je een naam die je geneigd bent om af te korten? Houd er dan rekening mee dat je altijd dezelfde 'versie' van de naam gebruikt, zodat de hond niet in de war raakt. Tot slot: kies een naam die niet op een commando zoals 'hier' of 'zit' lijkt. Oefen maar eens. Kun je de naam makkelijk roepen? Is 'ie lekker duidelijk? Dan heb je een goede naam te pakken!

 Let jouw hond op als hij z'n naam hoort?

Hondennamen top 10 Pawshake

De 10 populairste hondennamen van de honden van onze Pawshake-leden (zowel baasjes als oppassen) zijn:

 1. Luna
 2. Max
 3. Charlie
 4. Lola
 5. Jack
 6. Bella
 7. Bo
 8. Coco
 9. Sam
 10. Diesel

Kattennamen

Katten kunnen eigenwijze dieren zijn, en je zult hun naam waarschijnlijk nooit zo vaak in combinatie gebruiken met een commando zoals bij honden. Daarom zie je vaak ook bijzondere en ingewikkelde kattennamen zoals: Benedict, Prins Harry, Captain Blackbeard of Duo Penotti :-)

Toch kun je een kat wel degelijk leren om te reageren op zijn naam. Kies daarvoor een naam die niet te lang is en duidelijk is uit te spreken. Katten reageren vooral op herkenbare klanken. Spreek de naam van je kat uit op een hoge, enthousiaste toon. Vraag de andere leden van je gezin om zijn naam ongeveer hetzelfde uit te spreken. Reageert je kat op zijn naam? Beloon hem dan met een lekker snackje.

Kattennamen top 10 Pawshake:

De populairste kattennamen van de katten van onze Nederlandse Pawshake-leden (zowel baasjes als oppassen) zijn:

 1. Luna
 2. Simba
 3. Poes
 4. Pip
 5. Lola
 6. Tommy
 7. Max
 8. Nala
 9. Sam
 10. Coco

Inspiratie huisdierennamen

Veel baasjes kiezen een naam van hun huisdier naar iets waar ze emotionele binding mee hebben. Bijvoorbeeld een stripheld uit hun jeugd, een favoriet personage uit een film, hun favoriete voetballer of een stad of land waar ze van houden. 

Wat is het verhaal achter de naam van jouw huisdier? Vertel over de naam van jouw hond of kat in de comments:

Reacties (3)

Kim

Het verhaal van Lady Maevis en Sir Roscoe Jenkins

Mijn poes heet Maevis (spreek uit: mee-vis). Ik heb haar "gered" uit een gezinssituatie die verre van veilig en comfortabel was; ze werd ernstig verwaarloosd en leek doodongelukkig. Dat gezin had haar de naam 'Lady' gegeven, die ik verschrikkelijk vond. Ze was amper vijf maanden oud, dus ik vond dat ze, zeker nu ze een nieuwe start kon maken bij mij, best zou kunnen wennen aan een nieuwe naam. De eerste dagen dat ik haar in huis had (ze leefde helemaal op en bleek een ontzettende lieve en speelse poes te zijn), heb ik haar bewust naamloos gelaten; ik wilde eerst haar karakter leren kennen. Ik kwam bij toeval een YouTube filmpje tegen van Mavis Staples, een R'n B en gospel zangeres/actrice en was spontaan fan. Behalve dat ik haar naam stoer vond, herkende ik ook iets in haar wat mijn poes (Lady) ook had: lekker pittig, maar met een hart van goud. Ik wilde de naam niet exact kopiëren, dus werd het 'Maevis'.
Maevis was zoals ik al schreef heel speels en ook erg aanhankelijk. Ik werkte toentertijd nog fulltime en ik vond het elke keer heel moeilijk om haar alleen thuis te laten wanneer ik moest werken. Ik dacht dat ze de dagen wellicht beter door zou komen als ze een maatje had. Ik heb altijd al een kat uit het asiel willen halen. Wat mij betreft hoefde dat geen kitten te zijn; er zijn zat oudere katten die hartstikke leuk zijn en zitten te wachten op een nieuw lief baasje en een mooi thuis (liefst met tuin!).

Drie weken later ging ik naar het asiel. Het enige wat ik wist was dat ik een mannetje wilde; uit eigen ervaring en na enige research dacht ik te weten dat twee poezen - uit verschillende nestjes - niet altijd goed zou gaan. Ik had op de website al een paar katers gezien waar ik benieuwd naar was. Maar de een na de ander viel af; de ene was al "gekozen", de ander "bleek toch niet goed met andere katten te gaan". Uiteindelijk werd ik meegenomen naar de quarantaine-kamer, de kamer waar de katten zitten die pas net zijn binnengebracht en nog even - in hun eigen bench - kunnen wennen, voordat ze bij 'de rest' worden gezet. Ook stonden deze beestjes nog niet op de website, want ze waren nog niet niet langer dan twee weken binnen. Als een kat vermist is en in het asiel terecht komt, heeft de eigenaar twee weken de tijd om zich te melden. Zo niet, dan kunnen die katten geadopteerd worden en verschijnt hun profiel op de website.
En zo kwam 'Spinny' op mijn pad. Een klein rood katertje van drie maanden oud, die vanuit zijn bench al meteen keihard van zich liet horen toen ik binnen kwam en niet ophield met knorren ('spinnen') toen hij eenmaal uit zijn bench mocht om kennis te maken met me. (Als een kat als zwervertje of in wat voor situatie dan ook op straat gevonden wordt, moet het asiel snel met een naam komen en bij hem was het duidelijk: hij spinde/knorde aan een stuk door: ze noemden hem Spinny!).

Het was liefde op het eerste gezicht, maar... het zou nog drie dagen duren voordat hij officieel geadopteerd kon worden. De eigenaar had nog tot maandag 16u om zich te melden. Zo niet, dan was Spinny de mijne. Dat waren drie hele spannende dagen. Toen dat telefoontje kwam op maandag om 16.15u met het bericht: 'Kom 'm maar halen', heb ik echt een potje gejankt. Gevoelsmatig was het al mijn kindje.

Maar.... hoe zou het uiteindelijk gaan tussen Maevis en Spinny (waarvan ik wel wist dat ik zijn naam zou veranderen in iets.... beters/stoerders)? Ja, ze waren beide nog jong en hopelijk flexibel, maar ze kwamen niet uit hetzelfde nest. Het was een risico, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb, want na drie dagen lagen ze al samen in een mandje, waren ze elkaar aan het wassen, sliepen ze compleet in elkaar verstrengeld. Ja, ze hadden ook wel eens mot, of ze daagden elkaar uit, ze speelden met elkaar en ze zochten elkaar op voor gezelschap en om lekker tegen elkaar aan te liggen; een perfecte broer-zus-relatie.

Ook bij Spinny heb ik een paar dagen gewacht totdat ik zijn naam bepaald had. Het moest passen bij Maevis: zes letters, twee lettergrepen, stoer, apart, mogelijk om af te korten tot iets liefs.... Toen herinnerde ik me de film 'Welcome Home Roscoe Jenkins' uit 2008 met Martin Lawrence in de hoofdrol. Vraag me niet waarom; ik heb een rare filmtrivia-kronkel in mijn hoofd. Ik vond het een coole naam voor een kat. En op internet zag ik dat het 'van Ross (Schotland) rood' betekent, dus.... Maevis en Roscoe (spreek uit: Ros-ko). Zus en broer. Uit twee verschillende nestjes. Twee maanden verschil in leeftijd. Het zijn mijn schatjes. En dan te bedenken dat die advertentie op Marktplaats over Lady bijna aan me voorbij was gegaan, want ik was - na het overlijden van Jadie, de poes die ik al vanaf mijn 15e had, drie weken daarvoor - niet op zoek was naar een nieuwe kat. Ik was nog aan t rouwen. Maar.... Lady moest ik redden.

En nu we vier jaar verder zijn, gebruik ik soms toch - als dank naar dat gezin dat haar heeft willen opgeven - haar eerste naam: Lady Maevis. Voor Roscoe: Sir Roscoe Jenkins. Maar de roepnamen zijn compleet anders. Als ze buiten zijn en ik roep ze om te komen eten, roep ik 'Miffy!' (voor Meavis) en 'Manne!!!' (voor Roscoe....Rossie....mannebink.... haha, er zijn zoveel bijnamen).

Dat is mijn (uitgebreide) verhaal achter de naam van mijn katten :)

Aug 23 2018 - 15:28
Ellen

Leuk verhaal, Kim! Veel plezier met Lady Maevis. en Sir Roscoe Jenkins!!

Groet van Ellen

Sep 7 2018 - 13:31
Paulien

mooie namen en een nog mooier verhaal :-)

Sep 14 2018 - 02:25