Wat is een goede honden- of kattennaam?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 30/04/2020

Wie een naam wil verzinnen voor z'n huisdier kan natuurlijk iets origineels verzinnen: een naam waar je een bijzonder persoonlijk verhaal bij hebt. Wel is het slim om op een paar dingen te letten vóórdat je een naam kiest. In dit artikel lees je wat een goede hondennaam of kattennaam is, en wat de populairste namen van onze huisdieren zijn.

Hondennamen

Het kiezen van de naam van je hond is een belangrijke keuze, want het gebruik van de naam zal een groot onderdeel zijn van jullie dagelijks leven. Je hond zal ook zelf zijn naam moeten leren kennen. Leer je hond positief te reageren op zijn naam. Dat doe je door een eenvoudige oefening. Roep vrolijk zijn naam: 'Coco!'. Als hij naar je kijkt, beloon je hem.

Zodra je hond snapt dat als je zijn naam roept, hij even moet opletten, kun je de naam koppelen aan commando's. Bijvoorbeeld 'Coco, zit!' Of 'Coco, Hier!'. Daarvoor is het wel belangrijk dat je hond een positieve associatie heeft met zijn naam. Een naam roepen betekent dan altijd 'even opletten, hier komt iets leuks!!' Wil je jouw hond discipline bij brengen, gebruik dan liever alleen 'Foei' of 'Nee', zonder zijn naam te gebruiken. Lees meer over het roepen van je hond

Wat is een goede hondennaam?

Natuurlijk kun je helemaal zelf een leuke originele hondenaam kiezen. Toch is het belangrijk om op een paar dingen te letten, omdat je de naam dagelijks zal gebruiken om de hond te roepen.

Het is belangrijk dat de naam duidelijk te onderscheiden is voor de hond. Dus liever niet te lang (2 lettergrepen is ideaal),  duidelijke klanken met een harde medeklinker op het begin ('Kyra' is duidelijker dan 'Mo') . Kies je een naam die je geneigd bent om af te korten? Houd er dan rekening mee dat je altijd dezelfde 'versie' van de naam gebruikt, zodat de hond niet in de war raakt. Tot slot: kies een naam die niet op een commando zoals 'hier' of 'zit' lijkt. Oefen maar eens. Kun je de naam makkelijk roepen? Is 'ie lekker duidelijk? Dan heb je een goede naam te pakken!

 Let jouw hond op als hij z'n naam hoort?

Hondennamen top 10 Pawshake

De 10 populairste hondennamen van de honden van onze Pawshake-leden (zowel baasjes als oppassen) zijn:

 1. Luna
 2. Max
 3. Charlie
 4. Lola
 5. Jack
 6. Bella
 7. Bo
 8. Coco
 9. Sam
 10. Diesel

Kattennamen

Katten kunnen eigenwijze dieren zijn, en je zult hun naam waarschijnlijk nooit zo vaak in combinatie gebruiken met een commando zoals bij honden. Daarom zie je vaak ook bijzondere en ingewikkelde kattennamen zoals: Benedict, Prins Harry, Captain Blackbeard of Duo Penotti :-)

Toch kun je een kat wel degelijk leren om te reageren op zijn naam. Kies daarvoor een naam die niet te lang is en duidelijk is uit te spreken. Katten reageren vooral op herkenbare klanken. Spreek de naam van je kat uit op een hoge, enthousiaste toon. Vraag de andere leden van je gezin om zijn naam ongeveer hetzelfde uit te spreken. Reageert je kat op zijn naam? Beloon hem dan met een lekker snackje.

Kattennamen top 10 Pawshake:

De populairste kattennamen van de katten van onze Nederlandse Pawshake-leden (zowel baasjes als oppassen) zijn:

 1. Luna
 2. Simba
 3. Poes
 4. Pip
 5. Lola
 6. Tommy
 7. Max
 8. Nala
 9. Sam
 10. Coco

Inspiratie huisdierennamen

Veel baasjes kiezen een naam van hun huisdier naar iets waar ze emotionele binding mee hebben. Bijvoorbeeld een stripheld uit hun jeugd, een favoriet personage uit een film, hun favoriete voetballer of een stad of land waar ze van houden. 

Wat is het verhaal achter de naam van jouw huisdier? Vertel over de naam van jouw hond of kat in de comments: