Waarom laat mijn hond stinkende scheten?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 24/01/2020

Sommige honden laten vaak winden die behoorlijk kunnen stinken. We kunnen er misschien om lachen, maar het is wel belangrijk om deze scheten te 'onderzoeken'. Waarom laat een hond eigenlijk scheten, en kunnen we er wat aan doen? 

Waarom laat mijn hond scheten?

Een wind is niets meer dan gas dat vrijkomt bij het verteringsproces van voedsel. Dat gebeurt bij ons mensen maar ook bij honden. Dat gas verlaat het lichaam via een scheet. Vaak merken we daar weinig van maar het kan zijn dat een hond (plotseling) merkbaar meer winden laat die soms ook behoorlijk kunnen stinken. Dat kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om te checken waarom jouw hond ze plotseling laat waaien....

1. Slechte voeding

Bij een gezonde gebalanceerde voeding laat een hond eigenlijk maar weinig stinkende scheten. Maar bij voeding met een lagere voedingswaarde en veel 'loze'' vulmiddelen zoals granen, krijgt je hond meer moeite zijn vertering. Dat kan leiden tot extra gasvorming en dus meer stinkende scheten. Zorg daarom voor voedsel van goede kwaliteit. Dat kan een kwaliteitsbrok zijn maar ook vers rauw voedsel. Natvoer uit blik bevat vaak veel additieven en een lagere voedingswaarde, die kun je dus beter laten staan.

Niet alle honden houden van rauw vlees en niet elke hond verdraagt het, andere honden willen nooit meer wat anders. Bekijk welke voeding het beste bij jouw hond past.

Verder kan je hond winderig worden van eten dat hij ergens heeft gevonden op straat of kliekjes van de tafel. Eten voor mensen is voor honden vaak te vet, zout of bevat te veel zetmeel of granen. Je hond kan daar flink last van krijgen dus geef je hond liever geen mensenvoer.

2. Verandering van voeding

Een plotselinge verandering van dieet kan overigens ook winderigheid veroorzaken. Zorg bij het introduceren van nieuw voedsel dan ook altijd voor een geleidelijke overgang: mix eerst een beetje nieuw voer met het oude voer en bouw het langzaam op.

3. Voedselallergie

Sommige honden hebben een voedselallergie. Ze kunnen dan een bepaald type eiwit slecht verdragen zoals kippeneiwit, granen of melkeiwit. Dit kan zijn darmen behoorlijk van streek brengen met krampen en winderigheid tot gevolg. Vaak gaat een voedselallergie gepaard met andere klachten zoals jeuk en huidinfecties. Je dierenarts kan je helpen bij het uitsluiten van een voedselallergie met een eliminatiedieet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

En ontvang meer huisdierentips in je inbox

4. Schrokken

Als je hond bij het eten te veel lucht binnenkrijgt, kan dit ook leiden tot extra hondenscheetjes. Door het schrokken of te snel eten hapt de hond als het ware te veel lucht naar binnen. Een anti-schrokbak kan hierbij helpen, maar ook kleinere porties. Zorg er ook voor dat je hond in een rustige omgeving kan eten en voorkom dat meerdere honden bij elkaar in de buurt eten: vaak gaan ze dan namelijk een wedstrijdje doen wie het eerste klaar is..

5. Ouderdom en ziekte

Wanneer je hond regelmatig (stinkende) scheten laat kan dit ook op gezondheidsproblemen duiden zoals een infectie of een parasiet.  Oudere honden krijgen vaak meer moeite met de spijsvertering waardoor ze meer scheetjes laten. Merk je een verandering (je hond laat meer winden of ze gaan erger stinken) raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Om extra te checken of de scheetjes van je hond wel normaal zijn, is het altijd belangrijk om ook de ontlasting in de gaten te houden. Een gezonde hond poept elke dag een stevige 'opraapbare' drol uit. Verandert dit in bijvoorbeeld zachte of extra stinkende ontlasting? Dan kan er iets mis zijn. Ja het is een vies klusje ja, maar de drol van je hond is een perfecte graadmeter voor zijn gezondheid. Lees meer over de poep van je hond.

Conclusie: Een hond kan stinkende scheten door slechte kwaliteit voedsel, te veel lucht inname bij eten, ouderdom of ziekte. Een gezonde hond heeft een gezonde darmwerking en laat dus weinig stinkende scheten. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts. 

Bonustip: Lichaamsbeweging voor je hond

Een algehele gezondheid zorgt voor een betere darmwerking voor je hond. Ook voldoende lichaamsbeweging hoort daarbij en voorkomt krampen en winden. Heb je te weinig gelegenheid om met je hond te wandelen, rennen of spelen? Boek dan een lieve hondenoppas bij Pawshake.