Dit moet je weten over de poep van je hond

Dit moet je weten over de poep van je hond

19/05/2016

We doen het braaf: hondenpoep opruimen. Misschien een vies werkje, maar het geeft je direct de kans om meer informatie over de gezondheid van je hond te krijgen. Dus stap over je schroom heen, pak die zak, en bestudeer de drol!

Wie van zijn hond houdt doet er goed aan zijn of haar ontlasting in de gaten te houden. Wie elke keer netjes de poep opruimt weet namelijk precies hoe het met de stoelgang van zijn hond gesteld is. Zo merk je afwijkende patronen sneller op.

hond aan het poepenFoto: Flickr

Wat is eigenlijk normale hondenpoep?

Normale, 'gezonde' ontlasting van de hond is vrij stevig en donkerbruin van kleur. Een goede drol is dus makkelijk opraapbaar, maar ook weer niet keihard. Te zachte ontlasting kan voor anaalklierproblemen zorgen. Bij de anus van de hond zitten twee zakjes, gevuld met een stinkend goedje. Die vloeistof geeft een markerende geur mee aan de drol. Elke keer als er stevige ontlasting langskomt, worden die klieren geleegd. Is de poep steeds te zacht, dan raken de anaalklieren verstopt en krijgt je hond last van jeuk en irritatie. Te harde ontlasting kan juist voor pijn en verstopping zorgen. Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.

Wanneer is er reden tot zorg?

Als de poep van je hond (plotseling) een afwijkende kleur heeft, te zacht is of juist te hard of heel erg stinkt, dan komt dat vaak door verkeerde voeding. Als er rommel in gaat, komt er ook rommel uit... Zorg  daarom voor een kwalitatieve brok of ander voer met een hoog vleesgehalte en weinig toegevoegde vulmiddelen zoals granen; die maken de ontlasting te zacht. Verder helpen voldoende lichaamsbeweging, een regelmatige ontworm-kuur en een stressvrij leven bij de productie van gezonde drolletjes.

Heeft je hond echter diarree, poept hij heel vaak of heeft hij juist last van verstopping, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Dat kan van alles zijn: een infectie, virus, worm, parasiet of zelfs een voedselallergie. Bel in geval van zorgen altijd je dierenarts.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Overleg met je hondenoppas over poep!

Gaat je hond uit logeren of met een uitlaatservice mee? Vraag je hondenoppas dan ook altijd om de poep op te ruimen en eventuele bijzonderheden aan jou door te geven. Een hondenoppas van Pawshake stuurt je tijdens de reservering leuke updates, dus zo blijf je altijd op de hoogte van de avonturen van je hond!

Dus pak de riem, neem een rol poepzakjes mee en word een hondenpoep-kenner! Hoe meer we weten over de hond en zijn gezondheid, hoe beter we hem kunnen verzorgen en helpen. 

Veel uitlaatplezier ;-)