Tandenpoetsen van je hond of kat: moet dat echt?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 29/04/2020

Het goed onderhouden van de tanden en kiezen hoort bij de verzorging van je huisdier.  Veel gezondheidsproblemen beginnen in de mond en dat kan nare gevolgen hebben. Gelukkig kun je dit prima voorkomen. Maar moet dat met poetsen of zijn er ook andere manieren? 

Een gezond gebit

Als echte vleeseter is je hond of kat afhankelijk van zijn sterke gebit om zijn voedsel tot zich te nemen. Een ontstoken gebit zorgt niet alleen voor pijn en ongemak in de bek, maar kan ook tot gezondheidsproblemen leiden. Bacteriën in het tandvlees kunnen in de bloedbaan terecht komen en zorgen voor klachten elders in het lichaam, bijvoorbeeld aan de nieren of de zelfs het hart. Daarom is het belangrijk om ook het gebit goed te verzorgen.

Voeding en gebit

Bij zowel honden als katten geldt dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan een gezond gebit. Net als bij mensen kan slechte voeding voor ontstekingen zorgen. Andersom kan bepaalde voeding het gebit juist gezond houden: hard voedsel kan tijdens het kauwen 'schuren' langs het gebit waardoor de tanden als het ware gereinigd worden. Overschat echter niet de werking van speciale 'dental' brokjes. Vaak schrokt je hond of kat die gelijk naar binnen waardoor de reinigende werking teniet wordt gedaan. Bovendien zit in veel brokjes en snacks een hoog gehalte aan koolhydraten zoals granen. Deze kunnen de kans op tandplak en tandsteen vergroten. Zorg daarom het liefste voor voeding van hoge kwaliteit, met een hoog vleesgehalte en zo min mogelijk koolhydraten.

Kauwen voor gezonde tanden

Het is belangrijk om honden dagelijks iets te kluiven te geven. Ze vinden het niet alleen fijn en lekker om te kluiven, het reinigt ook hun gebit. Kies voor gedroogd vlees zoals bullepees of runderhuid, rauw bot (van niet-staande delen), of kauwspeelgoed zoals een touw.

Katten hebben in vergelijking met honden weinig behoefte aan langdurig kauwen, en ze hebben ook minder kiezen dan honden. Hun lijft meer behoefte aan hoogwaardige eiwitten uit spiervlees dan orgaanvlees. Spiervlees moet niet gekauwd worden maar worden gescheurd met de snijtanden.  Om het gebit van een kat gezond te houden is gezonde voeding en regelmatige controle daarom het belangrijkste advies.

Gebit zelf controleren

Het is belangrijk om het gebit van je huisdier ieder jaar door de dierenarts te laten controleren, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscheck. Maar daarnaast is het belangrijk om zelf regelmatig het gebit te bekijken om eventuele problemen tijdig op te sporen.

Het beste is om je puppy of kitten al van jongs af aan te laten wennen aan het routine-onderzoekje. Maar ook als je huisdier al wat ouder is kun je deze laten wennen aan een gebitscontrole. Begin eerst je hond of kat te aaien rondom te kop. Masseer vervolgens zachtjes de bek. Met name katten vinden dit vaak prettig. Gaat dit goed? Dan kun je rustig de bek openen om de tanden te controleren.

Het tandvlees van je hond of kat moet er stevig, roze en gezond uitzien. Het kan wel pigmentvlekken hebben, maar die hebben geen betekenis. Rood, bloedend tandvlees kan duiden op ontstekingen. Als dit niet behandeld wordt kan het tandvlees zacht worden waardoor de tanden uiteindelijk los komen te zitten. Ook kan je hond of kat pijn en ongemak ervaren en uiteindelijk minder eetlust krijgen. Controleer ook op tandplak: schone tandjes zijn wit, tandplak kleurt geel of bruin en hoopt zich op tegen de randen van de tanden en kiezen.

Ook kwijlen, moeilijker eten van hard voedsel, geen spelletjes willen doen met de bek (touw trekken) kan duiden op gebitsproblemen. Ook als een dier lusteloos wordt, plotseling afvalt of als je hond blijft piepen of je kat blijft zeuren kan er iets met het gebit aan de hand zijn. Ook een slechte adem kan een teken zijn: een gezonde hond of kat stinkt nooit uit de bek! Ga in dat geval van deze symptomen altijd naar een dierenarts. 

Is tandenpoetsen echt nodig?

Sommige dieren hebben veel last van gebitsproblemen, anderen hebben een leven lang een stralend gebit zonder klachten. Naast voeding en levensstijl is ook aanleg een factor bij gebitsproblemen.  

Wanneer je van jongs af aan na iedere maaltijd met een wattenstaafje of gaasje de overtollige etensresten weghaalt, is echt poetsen in de meeste gevallen niet nodig. Heeft jouw hond of kat toch aanleg om snel last te krijgen, dan kan het noodzakelijk zijn om regelmatig de tanden te poetsen met een zachte tandenborstel, een gaasje of een speciaal poetsdoekje dat je om je vinger wikkelt. Eventueel kun je een speciale tandpasta voor de hond of kat gebruiken. Laat je dier eerst rustig wennen aan de tandenborstel of aan het poetsdoekje en bouw het langzaam op tot twee tot drie keer per week. De binnenkant van het gebit is niet nodig, omdat je huisdier daar met de tong langs schraapt en het zelf schoon houdt.

Ben jij dierenoppas bij Pawshake en heb je ervaring met gebitsverzorging? Vermeld dit dan op je profiel. Specifieke ervaring wordt gewaardeerd door baasjes!

-> Word ook dierenoppas bij Pawshake

-> Zoek een dierenoppas bij Pawshake