Reizen met je hond: samen in het OV

Author picture Paulien

Echte hondenliefhebbers kunnen maar moeilijk afscheid nemen van hun trouwe viervoeter. Maar wie graag op reis wilt samen met zijn hond loopt al gauw tegen de beperkingen aan: het openbaar vervoer is niet altijd zonder meer toegankelijk voor huisdieren. Toch zijn er genoeg mogelijkheden voor de avonturier die graag samen met zijn hond op reis wil: in binnen- en buitenland. Samen met je hond mooie avonturen beleven is dan ook geweldig, maar bereid je wel goed voor. Hier onze tips over reizen met je hond in trein, tram, bus en het vliegtuig

Bij jou in de buurt: bus, tram en metro

Honden en andere huisdieren mogen over het algemeen gewoon gratis mee in de bus, tram of metro. Als je een kleine hond hebt die op schoot kan is er sowieso geen probleem, en een grotere hond die kort is aangelijnd en geen overlast veroorzaakt mag ook gewoon mee in de bus of tram. Neemt de hond wel een plaats in dan kan de chauffeur of bestuurder een gereduceerd tarief vragen. En mocht de hond overlast veroorzaken dan mag de bestuurder beslissen om je hond te weigeren. Maar jouw hond gedraagt zich vast heel voorbeeldig, toch?

Binnenlandse ritten: met de trein

Bij de NS mag je je hondje gratis meenemen in de trein, mits hij op schoot of in een mand of tas past. Heb je een grote hond, dan moet je een 'dagkaart hond aanschaffen.' Ongeacht de duur van de rit kost zo'n kaartje €3,10

Foto: Annie Mole

Internationaal reizen: treinen in Europa

In de Thalys, TGV, ICE International en de Intercity Brussel zijn honden onder voorwaarden toegestaan. In de Thalys, TGV en ICE International reizen kleine honden op schoot of in een mand zonder problemen en gratis mee. Behalve bij de TGV, daar moet je ook voor kleine huisdieren een kaartje kopen. Verder geldt voor al deze treinen dat grote honden zijn toegestaan, mits aangelijnd, gemuilkorfd en voorzien van een vervoersbewijs voor de hond. In de Eurostar en de Ski- en Zonthalys zijn helaas geen honden toegestaan, met uitzondering van blindegeleide- en hulphonden.

Met het vliegtuig

Hoewel het voor zowel baasje als hond niet een ideale oplossing is, kán het wel: je hond meenemen in het vliegtuig. Over het algemeen is het zo dat kleine honden die in een reismand passen als handbaggage mee kunnen in de cabine. Grotere honden reizen in een reisbench mee in het ruim: bij de koffers dus. Per vliegtuigmaatschappij verschillen de tarieven en voorwaarden, kijk dit dus goed ruim van te voren goed na.  Geef bij het boeken van je vlucht ook direct aan dat je de hond mee gaat nemen en controleer goed welke vaccinaties jouw hond nodig heeft om te mogen reizen. En kom op de vertrekdag ruim op tijd naar het vliegveld om niet alleen jezelf maar ook je hond goed in te kunnen checken.

Foto: Paul Schultz

Check voordat je op pad gaat altijd even de website van de betreffende vervoerder wat precies de regels zijn omtrent huisdieren. De informatie uit dit artikel is een goede richtlijn, de precieze kosten en regels kunnen varieren. Meestal gelden voor hulphonden uiteraard uitzonderingsposities.

Natuurlijk is het heel fijn dat je hond mee kan op reis, maar het belang van het dier staat altijd voorop. Houdt jouw hond niet van reizen? Laat 'm dan toch liever thuis (uiteraard onder begeleiding van een goede oppas). In een volgend blog leggen we je uit hoe je de gezondheid en het welzijn van je hond ook tijdens de reis zo goed mogelijk op peil houdt.