Oppassen tijdens de coronapandemie: zo kom je er sterker uit

Author picture Pawshake

Hoe moet ik als dierenoppas omgaan met de COVID-19 crisis?

Het coronavirus heeft het leven nagenoeg stilgelegd, maar toch zijn er manieren om deze tijd te gebruiken om sterker uit deze crisis te komen. Dit zijn onze belangrijkste tips: 

Mijn inkomen is weggevallen door de crisis. Wat moet ik doen?

Sommige oppassers kunnen aanspraak doen op overheidssteun, bijvoorbeeld als je ZZP'er bent of een eigen bedrijf hebt.  

Op deze pagina's vind je meer informatie over de regelingen:

Informeer jezelf goed over het coronavirus

Als je met mensen werkt, dan is het belangrijk om je goed te informeren over het virus en alles wat daarbij hoort. Als oppasser kun je een belangrijke schakel zijn in hulp voor getroffenen van het virus. Zorg daarom dat je goed weet hoe je veilig kunt werken. Alleen dan kun verantwoord je beroep uitvoeren. We snappen dat het best zwaar en zelfs deprimerend kan zijn om heel de dag het nieuws te volgen. En elke dag verandert er bovendien wel iets! Daarom is het veel praktischer om op bijvoorbeeld op een vast moment op de dag zelf een goede informatiebron te raadplegen:

Pleeggezin voor huisdieren in crisistijd

Helaas zijn er deze periode extra veel huisdieren die op zoek zijn naar een thuis. Dit komt bijvoorbeeld omdat er veel dierenasielen met personeelstekorten kampen, maar ook omdat er (onterecht) extra huisdieren worden afgestaan vanwege het coronavirus.

Zit je veel thuis en heb je zeeën van extra tijd? Neem contact op met een dierenasiel bij jou in de buurt, wellicht hebben ze vrijwilliger nodig of is het mogelijk om (tijdelijk) een dier op te vangen. Zij kunnen je informeren over welke huisdieren tijdelijke zorg nodig hebben. Vaak krijg je ook wat basisbenodigdheden mee om de eerste periode door te komen.  

Door deze crisis aan te grijpen om alsnog voor dieren te zorgen doe je niet alleen iets goeds voor de dieren, je bouwt ook extra ervaring op (en dat staat mooi op je oppasprofiel!) en wie weet heb je er een maatje bij voor het leven.

Nieuwe vaardigheden leren

Als je toch veel thuis zit kun je die extra tijd mooi aangrijpen om een cursus te doen in bijvoorbeeld hondentraining, EHBO bij dieren of kattengedrag.  

Er zijn ontzettend veel online cursussen beschikbaar waarbij je op afstand je kennis kunt bijschaven! Vaak zit er nog wel een praktisch gedeelte bij dat je moet afronden, maar dat kan op een later moment als de maatregelen versoepeld worden.

Dit is een prachtige tijd om mooie boeken en artikelen over dierengedrag- en welzijn te lezen. Ook is er veel materiaal beschikbaar op YouTube. 

Jezelf in de schijnwerpers zetten 

We zitten nu nog volop in de crisis, maar er gaat ooit ook weer een einde aan komen. 

Wanneer de maatregelen worden opgeheven zullen veel mensen weer gaan bewegen om alsnog die vakantie te nemen, weer naar het werk te gaan of eindelijk hun familie weer te bezoeken. Dat betekent dat veel huisdieren plotseling een oppas nodig gaan hebben. Dit is daarom een uitgelezen tijd om je voor te bereiden op de vraag die komen gaat.

  • Nu is het moment om je oppas-profiel eens goed op te schonen en aan te vullen. We hebben uitgebreid onderzocht wat de succesfactoren van een goed profiel zijn. Een mooie, goed uitgesneden profielfoto (met een mooie lach!), duidelijke en goed belichte galerijfoto's (inclusief foto's van je huis, als je thuis dieren opvangt) en een hele gedetailleerde beschrijving waarin je precies uitlegt wat je aanbiedt en wat baasjes kunnen verwachten. Bekijk ook onze gids over het maken van een top-profiel, met handige voorbeelden zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt.
  • Kijk weer even kritisch naar je huidige diensten: Bied je bepaalde diensten nu niet meer aan? Verwijder die dan ook van je profiel. Aan de andere kant wil je nu misschien andere diensten wél aanbieden, bijvoorbeeld hondenuitlaatservice of dagopvang voor honden. Dit zijn de diensten waar momenteel nog wel vraag naar is. Ook is dit een goed moment om eens te kijken naar je annuleringsbeleid. Veel oppassers kiezen in deze periode voor een flexibel annuleringsbeleid: dat is een mooie service naar baasjes toe om hun meer zekerheid te geven. Plannen kunnen deze periode tenslotte snel wijzigen. Lees hier meer over je annuleringsbeleid
  • Extra diensten aanbieden zoals boodschappen doen, post wegbrengen of planten verzorgen. Het zijn allemaal mooie manieren om je klanten extra te helpen deze periode. Vergeet niet om deze extra diensten ook in je profielbeschrijving te vermelden.
  • Om de markt tegemoet te komen kun je ook je prijzen tijdelijk verlagen.. Er is veel aanbod en weinig vraag, wat betekent dat het kan helpen om je prijzen te verlagen. Op het moment dat er iemand dan toch een oppas nodig heeft, spring jij eruit tussen de rest.

Zorg goed voor jezelf

Juist in deze periode is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is misschien wel het belangrijkste wat je nu kunt doen als dierenoppas!

Waar knap jij van op? Knuffelen met je huisdieren, een middagdutje, hardlopen, yoga, gezond koken, bellen met vrienden of een nieuwe hobby nemen? Dit is het moment om te doen waar jij blij van wordt. Voor een gezonde geest en een gezond lijf. Zodat we straks met goede moed weer kunnen opkrabbelen. En vergeet niet, we staan altijd klaar om je te helpen. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Stay safe!