Mijn hond heeft verlatingsangst. Wat nu?

Mijn hond heeft verlatingsangst. Wat nu?

26/07/2018

Alleen zijn geeft honden van nature een onveilig gevoel. Een hond is tenslotte sterk en geborgen in een groep, en eenzaamheid kan een hond emotionele problemen opleveren. Geen enkele hond wil dan ook graag alleen zijn, maar voor sommige honden worden er ronduit ziek van. Verlatingsangst kan ontwikkeld zijn op jonge leeftijd bijvoorbeeld door verwaarlozing, maar ook later na een traumatische ervaring - bijvoorbeeld toen de baas lang op vakantie was, bij een verhuizing of na een herplaatsing. 

Verlatingsangst kun je voorkomen door de hond vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan alleen zijn. Steeds een paar minuutjes per keer, opbouwen tot enkele uren. Laat een hond echter nooit een hele dag alleen zijn - ook honden die geen probleemgedrag vertonen zijn ongelukkiger alleen dan in een 'roedel'. Moet je toch vaak de deur uit? Regel een hondenoppas om de eenzame uurtjes te overbruggen.

Honden die niet vanaf jonge leeftijd gewend zijn om alleen te zijn, kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en om het probleem bij de oorzaak aan te pakken.

hond wacht alleen thuis

Herken de symptomen

Symptomen bij verlatingsangst zijn:

  • Huilen, blaffen
  • slopen
  • zelfverwonding /krabben,
  • ijsberen
  • plassen in huis
  • niet eten en drinken terwijl de hond alleen is
  • extreem blij en hyper zijn als je weer thuiskomt

Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen. Verlatingsangst kan behoorlijk heftif zijn: het kan zijn dat een hond die normaal gesproken zich keurig gedraagt toch ineens sloop- of stressgedrag vertoont. Dat kan duiden op verlatingsangst en moet dus ook zo worden benaderd -  dit soort gedrag is nóóit bedoeld om gewoon 'vervelend' te zijn. Straf de hond daarom nooit voor dit gedrag maar stel hem juist gerust. 

Zelfvertrouwen

Het opbouwen van alleen-tijd is belangrijk, maar de sleutel tot succes bij verlatingsangst ligt iets ingewikkelder. Honden die sterk last hebben van verlatingsangst missen vaak wat zelfvertrouwen. Dat kan zijn door een traumatische ervaring bijvoorbeeld. Ze hebben opnieuw het vertrouwen nodig dat ze in een warm 'nest' leven waar ze niet worden verlaten. Bied de hond daarom allereerst dat warme nest. Geef de hond een veilige en rustige schuilplaats in huis waar het altijd fijn vertoeven is. Ga volop met hem wandelen en spelen en geef hem veel affectie. 

golden retriever knuffelt met baasjeHet is belangrijk om een hond zelfvertrouwen te geven

Moe en voldaan

Zorg dat je hond vóórdat hij alleen moet zijn lekker moe en voldaan is. Ga dus eerst een fink stuk wandelen en spelen zodat de hond z'n energie kwijt is. Verlaat je huis alleen als de hond rustig en relaxed is.

Let op je eigen gedrag

Sleutels pakken, schoenen aan doen, stressend door het huis lopen: je vertoont waarschijnlijk bepaalt gedrag als je weggaat waardoor de hond al denkt: help! De baas gaat weg!. Doe dit soort dingen dan ook eens als je niét weggaat: pak je sleutels en doe je jas aan, maar blijf thuis. 'Ontkoppel' je gedrag dus van de verlatingsangst van je hond, zodat zijn paniek rondom het weggaan vermindert. Verlaat het huis alleen als je hond rustig en op z'n gemak is.

Is jouw hond uitbundig blij om jou weer te zien als je thuiskomt? Begroet je hond vriendelijk en kalm, laat weten dat je ook blij bent om je hond te zien maar zorg dat je zijn hyperactiviteit niet erger maakt. Word nooit boos op je hond maar stel hem gerust, geef hem dat vertrouwen dat hij zo nodig heeft.

Laat de hond wennen aan alleen zijn

Honden die ernstige verlatingsangst hebben moeten rustig wennen aan jouw afwezigheid. Bouw het daarom héél langzaam op. Verdwijn gedurende dag voor korte tijd. Ga gewoon even naar een andere kamer en kom na een paar minuten weer terug. Doe alsof er niets aan de hand is en beloon de hond met wat lekkers als hij kalm en ontspannen blijft. Blijf dit herhalen totdat je ook korte tijd echt de deur uitgaat. Raakt de hond gestresst? Stop de oefening gewoon even en start opnieuw na een aantal dagen. Je hond moet leren dat alleen zijn niet eng is en dat hij niet wordt gestraft voor alleen zijn of voor eventueel probleemgedrag. Nogmaals: het gaat om vertrouwen en een goede band tussen jou en je hond kan daar echt bij helpen.

Hondenoppas voor extra gezelschap

Een hondenoppas aan huis kan een uitstekende oplossing zijn om je hond gezelschap te houden als jij er even niet kunt zijn. Wel moet je op een paar dingen letten.

Verlatingsangst betekent niet enkel dat de hond slecht alleen zijn kan, soms is het zo dat de hond niet vooral niet zonder zijn eigen baasje kan. Je hond kan dan ook in de war raken als hij plotseling uit logeren moet bij een 'nieuw' persoon. Doe je dit zonder veiligheid en vertrouwen in de bouwen, dan kan dit zelfs een traumatische ervaring zijn voor je hond.

Zorg daarom bij een nieuwe hondenoppas voor een uitgebreide intake en kennismaking met de hondenoppas. Ga samen met je hond en de hondenoppas wandelen. Verken samen met je hond de woning van de hondenoppas en geef bij het logeren zijn favoriete mandje, kleedje en andere spulletjes mee. Zorg dat de hondenoppas net als jij de hond voldoende liefde, affectie en vertrouwen geeft zodat hij zich zelfverzekerd en op z'n gemak voelt.

Heeft jouw hond last van zeer ernstige verlatingsangst? Dan is het slim om een hondengedragstherapeut in te schakelen.