Puppy opvoeden: Een bench ja of nee?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 25/05/2019

Een bench is een veelgebruikt hulpmiddel van puppytraining. Maar is een bench echt nodig? En welke gevaren loopt je hond als je een bench gebruikt? Lees hier alles over het (juist) gebruiken van een bench.

Wat is een bench?

Een bench is een kennel waarin je een puppy of volwassen hond in kunt opsluiten: het wordt vaak gebruikt als slaapplek. Het is een veelgebruikt hulpmiddel om puppy's te trainen zindelijk te worden en om sloopgedrag te voorkomen. Maar is een bench echt nodig? En wat moet je doen als je puppy last heeft van verlatingsangst?

Zindelijkheid trainen met een bench?

Puppy's hebben nog een zwakke blaas. Ze moeten vaak kleine plasjes doen en moeten bovendien leren om die plasje buiten en niet binnen in huis te doen.

Het idee achter het gebruik van een bench is dat honden zindelijk worden door niet hun eigen nest te willen bevuilen. Dat klopt wel, echter jonge puppy's tot 6 maanden zullen nu eenmaal af en toe beetjes urine verliezen. Door ze op te sluiten in een bench zullen ze dit wel zo lang mogelijk willen uitstellen, maar erg gezond is het niet.

Probeer liever op alle signalen van je pup te letten en overdag elke 2 uur met de puppy naar buiten te gaan. En voor de ongelukjes in huis? Gebruik liever een dweil en wat biologisch schoonmaakmiddel :-) Geduld is het toverwoord!

's Nachts slapen in een bench?

Veel puppies janken, piepen en blaffen overdag of 's nachts als ze alleen zijn. Dat doen ze omdat ze zich eenzaam voelen: ze missen de warmte van het nest. Laat je pup niet te lang janken of piepen - dit is schadelijk en kan hem uiteindelijk zelfs hersenschade opleveren.  Veel puppies stoppen in een bench uiteindelijk wel met janken, maar dat is meer dat ze dan de hoop opgeven dan dat ze zich echt beter voelen. Geef je pup liever de mogelijkheid om op verschillende plekken te slapen, het liefst bij je in de buurt. Op die manier geef je de hond het gevoel van veiligheid en geborgenheid - in plaats van eenzaamheid en stress.

Probeer ook te ontdekken welke piepjes en blafjes betekenen: 'ik moet plassen!' zodat je ook 's nachts je pup kan helpen om buiten te plassen. 

Puppy's moeten langzamaan leren vertrouwen op hun baasje, het gezin en hun omgeving. Straf de hond nooit voor zijn emoties maar stel hem op zijn gemak. Lees hier wat je moet doen bij verlatingsangst. 

Geef je pup de keuze

Honden, en met name puppy's, worden 's nachts regelmatig wakker 's en ze bewegen zich honderden keren. Het is goed voor de ontwikkeling van spieren en gewrichten dat ze zich vrijuit kunnen bewegen en een ander slaapplekje kunnen opzoeken. 

Ook voor het regelen van hun lichaamstemperatuur is het belangrijk dat ze een warm plekje (kussen, dekentje) kunnen afwisselen met een koelere plek (de vloer, koele tegels). Natuurlijk kun je 's nachts de bench wel open laten zodat de hond kan kiezen om in zijn bench of elders te liggen.

Het kan heerlijk zijn om languit op de vloer te liggen

Een bench tegen sloopgedrag?

Honden die spullen of meubels kapot maken als ze alleen zijn, worden honden soms in een bench gestopt. Toch kan dit een averechts effect hebben. Inderdaad, de hond kan niet meer bij de meubels / je schoenen, maar de onderliggende oorzaak van het slopen blijft. Een hond kauwt nooit op spullen om jou te pesten - er is altijd een oorzaak, bijvoorbeeld: stress, angst, verveling of bij puppy's: last van de tandjes.

Honden die zich angstig of ellendig voelen als ze alleen zijn, gaan vaak slopen of kauwen om hun stress los te laten. In een bench voelen ze zich niet per se veiliger: sterker nog ze hebben minder keuzevrijheid en kunnen daardoor extra gefrustreerd raken. Veel honden geven het uiteindelijk op en gaan slapen in een bench, maar dit is vooral omdat ze geen andere keuze hebben.

Veel puppies gaan uit frustratie bijten aan de tralies van de bench, Dit kan gebitsproblemen opleveren en de gevaarlijke situatie dat ze vast komen te zitten met hun tandjes.

Tip: Wil je dat je puppy niet op bepaalde plaatsen in huis komt? Plaats traphekjes in huis om delen af te schermen. Zo kan de hond bijvoorbeeld wel in de huiskamer komen, maar niet in de keuken. Ook kun je een kamerscherm gebruiken om delen af te sluiten, of een puppyrem gebruiken. Zo geef je jouw pup de ruimte en heb je toch controle waar hij komt. Geef je pup voldoende kauwmogelijkheden met kauwstaafjes, touw of een Kong.

Wanneer wel een bench?

Een bench kan een handig hulpmiddel zijn bij het verplaatsen van een hond (denk aan een vliegreis of verhuizing). Daarom is het goed om een hond vast te laten wennen aan een bench en dit een fijn plekje in huis te maken. Leg zijn favoriete dekentjes en speelgoed erin, en eventueel een shirt dat naar jou ruikt.

Een bench is ook handig voor korte momenten waarin het veiliger is voor de hond om even niet vrij rond te lopen. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, als er kleine kinderen op bezoek zijn, als je gaat schoonmaken etc. Een bench is hiervoor niet per se noodzakelijk, je kunt de hond ook even in een andere kamer laten.

Als fijne slaapplek kun je natuurlijk de bench gebruiken, maar laat het deurtje wel open. 

Hoe moet je een bench gebruiken?

Zorg dat de bench een fijn plekje is voor de hond. Zijn favoriete dekentje en speeltjes mogen erin, en je kunt hem er belonen met een lekkere snack of kauwstaaf. Zorg echter ook voor andere slaapplekken in huis voor je hond. Veel honden houden ervan om ook wat hoger van de vloer  te liggen - daarom willen veel honden vaak op de bank of het bed. Als je niet wil dat je bank 'vies' wordt van de hond kun je een dekentje leggen op de plek waar je hond op de bank mag. Ook zijn er speciale hondenstretchers te koop die bij veel honden in de smaak vallen.

Puppysitting: een hondenoppas voor je jonge hond

Puppy's moeten heel langzaam wennen aan het leven buiten het nest en in hun nieuwe gezin. Dat betekent: véél plasjes, veel slapen, veel spelen en voldoende socialiseren. Een Pawshake hondenoppas kan je helpen bij die drukke eerste maanden waarin je pup continu aandacht vraagt. Zo'n oppas komt bij jou thuis komt om je hond uit te laten, liefde en eten te geven maar ook om te helpen met puppy-training. Lees hier meer over opvang voor je puppy

> vind hier een puppy oppas bij jou in de buurt