Labrador Retriever I Hondenras informatie

Author picture Paulien

Labrador Retriever: hondenras informatie

Labrador eigenschappen

 • Rasnaam: Labrador Retriever
 • Categorie: Jachthonden
 • Maat: Groot
 • Vacht: Kort en vol
 • Kleur: Goudgeel, chocoladebruin, zwart
 • Karakter: Vriendelijk, energiek
 • Kindvriendelijk: Ja, mits vroeg gesocialiseerd en voldoende getraind
 • Kan goed met andere huisdieren: Ja

Labrador informatie

De Labrador is waarschijnlijk het populairste en meest bekende hondenras in Nederland. Hun vriendelijke, vrolijke karakter maakt hem wereldwijd tot een geliefde gezindshond. 

Labradors zijn oorspronkelijk gefokt als werkhonden voor vissers in Newfoundland, Canada. Uiteindelijk zijn de honden via Amerika en Engeland over de wereld verspreid. Labradors zijn goede zwemmers en kunnen prima tegen de kou. Oorspronkelijk werelden ze ingezet om objecten te apporteren voor jagers en visses: vandaar het 'retriever'.

Deze hardwerkende, trouwe eigenschappen zien we nog steeds terug in de moderne Labradors. Of ze nou bij de douane op het vliegveld werken, bij de politie of natuurlijk als hulphonden, Labradors houden van een uitdaging en taakjes. Daarom is het van groot belang dat de hond elke dag voldoende mentale en fysieke uitdaging krijgt om lekker z'n energie kwijt te kunnen.

Labrador uiterlijke kenmerken

Wat zijn de raskenmerken van de Labrador? Labrador Retrievers zijn grote, atletische honden met een breed hoofd en een expressief gezicht. Ze hebben een dikke, ietwat vettige en waterafstotende vacht waarmee ze ook in koud water goed kunnen zwemmen. Met hun grote poten en de vliezen tussen hun tenen kunnen ze zich extra goed voortbewegen in het water.

Labradors wegen tussen de 28 en 30 kilo en hun schofthoogte tussen de 55 en 57 centimeter. Hun vacht kan verschillende kleuren hebben: chocoladebruin, geel/goud en zwart. Naar mate een labrador ouder wordt verschijnen er ook meer grijze en witte haren, vooral rond de snuit.

Labrador karakter

Labradors zijn hele loyale honden, ze zijn heel sociaal en houden van interactie met mensen. Het is een fijne gezinshond, maar ze moeten wel (net als de meeste honden) van jongs af aan getraind en gesocialiseerd worden. De labrador is een hond vol energie, en hij het beste komt hij tot z'n recht als hij voldoende mentale en fysieke uitdaging krijgt. Gaat de hond zich vervelen, krijgt hij onvoldoende beweging, structuur en uitdaging, dan kan zelfs deze trouwe gezinshond het moeilijk krijgen in huis. 

Gedrag van de Labrador

Labrador zijn lieve, aanhankelijke honden maar kunnen soms ook 'opdringerig' zijn. Zorg daarom voor genoeg uitdaging. Van nature zijn Labradors echte jagers die graag apporteren. Ze hebben ook een flink luide blaf, wat prima is als je een waakzame hond wil. Tegenwoordig wordt er vooral op uiterlijk gefokt, wat betekent dat er bij veel Labradors minder werklust en jachtinstinct terug te vinden is: perfect dus voor de Labrador als gezinshond. Vooral de witte Golden Retrievers zijn hiervoor geschikt.

Andere foklijnen zijn juist heel erg gericht op werken en apporteren. Vraag dus bij de fokker goed na wat voor karaktereigenschappen er in de honden zitten.

Chocolate labradors in living room

Training en beweging voor Labradors

Labradors hebben veel energie en hebben van jongs af aan veel socialisatie en training nodig. Een puppycursus kan daarbij helpen. Maar ook als de hond ouder wordt is het belangrijk om te blijven oefenen, spelen en trainen.

Labradors te zwaar?

Labradors zijn erg gevoelig voor voedsel en zijn dol op eten. Ze kunnen soms bijna geen maat houden! Ook krijgen veel Labradors in Nederland te veel snacks en te weinig beweging, en ze ontwikkelen daarom vaak overgewicht. Daarom is het belangrijk om het voer goed af te meten en elke dag minstens anderhalf uur flink te bewegen. 

Labradors zijn zoals gezegd dol op eten en kunnen soms gaan schrokken. Probeer je hond langzaam te laten eten om maagproblemen te voorkomen.

De Labrador in huis

Labradors is de favoriete gezinshond, toch zijn er wat zaken om goed op te letten in huis. Allereerst: het uitlaten. De Labrador is een rustige en vriendelijke hond in huis maar heeft veel beweging nodig. Zorg vor 3 à 4 wandelingen per dag. Woon je vlakbij een sloot of meer? Labradors zijn dol op zwemmen, zorg dat je hond altijd veilig naar buiten kan. 

Labradors kunnen last van hun heupen krijgen, probeer traplopen daarom zoveel mogelijk te voorkomen, plaats desnoods een traphekje.

Tot slot is het belangrijk om je huis labrador-proof te makenHaal gevaarlijke items zoals schoonmaakmiddelen en snoeren weg en geef je hond er veilige kauwsnacks voor in de plaats. Als 'retriever' pakt de hond graag dingen in zijn mond; zorg dat hij zijn natuurlijke gedrag kan vertonen en laat hem hondenspeeltjes apporteren of geef hem een kauwspeelgoed om lekker mee te spelen.

Labrador Gezondheid

Het hondenras Labrador is geneigd om overgewicht te hebben, met alle gezondheidsproblemen van dien. Daarom is het altijd slim om met je huisarts te bespreken hoe je jouw hond op een gezond gewicht kunt houden.

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die net wat vaker bij Labradors voorkomen. Zoals:

 • Heupdysplasie, elleboogdysplasie
 • Obesitas
 • Artritis
 • Atopie
 • Oorontstekingen
 • Hartaanvallen
 • Laryngeal paralysis

Black labrador fetching a stick in the water

Vachtverzorging labrador

De vachtverzorging van een Labrador is niet ingewikkeld, wel is het belangrijk om er aandacht aan te besteden.

Labradors hebben een dikke vacht die een tot twee keer per week geborsteld moet worden. Tijdens de rui verhaart de hond meer en dan kan dagelijks borstelen wenselijk zijn.

De huis van de Labrador scheidt speciale vetten uit die de vacht waterafstontend maakt. Het is belangrijk om deze natuurlijke balans in de vacht niet te beschadigen, was je Labrador daarom niet te vaak met hondenshampoo. 

Labrador oppas 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij de verzorging van je Labrador? Je hond zit overdag niet graag alleen. Met een Pawshake oppas heb je altijd een maatje voor je hond in de buurt.

Vind een hondenoppas