Kinderen en huisdieren: een verrijking voor hun jeugd?

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 05/02/2017

Veel kinderen zijn dol op dieren, en het mooiste geschenk dat je ze kunt geven is opgroeien met huisdieren. Maar hoe pak je dat aan? Wat is het belang van een opvoeding met dieren en hoe hou je het veilig voor kind én dier? Wij spraken Barbara van Mama met een Blog: het mamablog waarin ze schrijft over haar leven en haar gezin. Welkom in de wereld van de drukke huishoudens :-)

Barbara woont in Den Haag met haar man, kinderen en kat: "Ik heb een dochter 9, van 6 en nog een knul van 2,5 jaar oud. En dit alles onder het toeziend oog van onze schele siamees, een elegante dame van ruim 16 jaar. Onze Scuba (de siamees) vindt het heerlijk om rondom mensen te zijn, hoewel ze nu ze wat ouder is ze ook wel wat uurtjes op een dag wegknort. De kinderen zijn eraan gewend dat ze er altijd is en ze maken het samen erg gezellig samen. Met onze jongste telg heeft ze wat meer te stellen, die is een stuk ruwer. Maar ze zal nooit uithalen of krabbelen of bijten, meestal loopt ze gewoon weg."

Ben je zelf vroeger opgegroeid met dieren?
Ik ben echt opgegroeid in een beestenboel. Cavia’s, hamsters, parkieten, agapornissen, een stuk of 4 katten, af en toe een logeerhond, kanaries, een egel in de schuur, een aquarium en tig hamsters. Ik heb zelf ook een tijdje in een dierenwinkel gewerkt, ik vind het heerlijk. Voor nu moet ik er eerlijk gezegd niet aan denken, maar ik vind het wel prettig om iets van een huisdier te hebben rondscharrelen in huis.

Vind je het belangrijk dat kinderen opgroeien met huisdieren?
Absoluut. Voornamelijk omdat de kinderen leren om rekening te houden met de behoeften en zorg voor van een ander en kwetsbaarder leven zoals een hamster of een vis. Ook de zorg voor een ander levend schepsel vind ik met huisdieren een mooie basis, die er gelegd wordt bij kinderen.

Zijn er bepaalde regels voor de kinderen als het gaat om huisdieren?
Jazeker, mijn kinderen mogen nooit als eerste op een dier afstappen dat ze niet kennen. Ik heb ze geleerd altijd even af te wachten of het dier naar jou toe komt, of het dier nieuwsgierig is en behoefte heeft aan een aaitje. Dat mijn kinderen de lichaamstaal leren van huisdieren vind ik heel belangrijk.

Veel Pawshake-gebruikers worden dierenoppas, zodat het gezin en de kinderen vast kunnen wennen aan een dier in huis. Wat zou je willen zeggen tegen ouders die (nog) geen huisdier hebben, maar het wel overwegen?
Ik denk dat je eerst moet kijken naar wat een gezin aankan. Zowel qua tijd als geld, maar ook hoeveel aandacht je kunt geven. Je kan bijvoorbeeld veel thuis zijn, maar als je heel druk bent met werk of zorg voor kinderen, dan is een hond geen goede match. Of als je kinderen hebt die heel druk zijn, dan is het ook goed om te kijken of dit aansluit bij de wensen van een huisdier. Maar ik blijf onze kat een verrijking vinden in de opvoeding van mijn kinderen!

Check alle verhalen en blogs van Barbara op Mama met een Blog!Zijn jouw kinderen ook dol op dieren? Maar wil je (nog) geen dier aanschaffen? Als oppas bij Pawshake kun je als gezin tijdelijk een dier in je huis opnemen. Je helpt er een ander mee en je kunt je kinderen kennis laten maken met het plezier en de verantwoordelijkheid van een huisdier. Ga samen met je kind op kattenbezoek, of stel je huis open voor een logeerhond tijdens de vakantie. Hier lees je hoe je dierenoppas kunt worden.