Je hond mee in de auto: voorkom deze veelgemaakte fouten

Author picture Paulien

De meeste honden vinden een autoritje heerlijk! Want de auto betekent meestal dat er een leuke wandeling of een mooie bestemming in aantocht is. Ook als je hond uit logeren gaat zal het voor kunnen komen dat de hond in de auto mee moet. Dat lijkt makkelijk, maar tijdens het instappen, het rijden én het uitstappen kunnen er veel gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom zetten we de belangrijkse do's en don'ts voor je op een rijtje.

Rustig laten wennen
Niet alle honden vinden autorijden leuk. Het is daarom belangrijk om de hond er rustig aan te laten wennen. Dat doe je door de hond eerst kennis te laten maken met de auto zónder ermee weg te rijden. Laat de hond veilig in- en uitstappen. Oude, kleine en jonge honden kunnen het beste niet zelf de auto in- en uitspringen: til ze liever op of gebruik een opstapje. Eenmaal in de auto beloon je de hond met snacks en bemoedigende woorden. Bouw de tijd in de auto rustig op totdat je een eerste, korte rit kunt maken. Honden die gewend zijn aan de auto en rustig blijven tijdens de rit hebben minder vaak last van autoziekte en hebben minder gauw last van stress tijdens het rijden.

De honden van Pawshaker Delphine reizen graag mee in de auto

Veiligheid voor alles!
Laat je hond allereerst veilig in- en uitHonden kunnen nogal onstuimige, enthousiaste beestjes zijn die onverwachte bewegingen maken. Daarom is het geen goed idee om je hond zomaar los in de auto te laten. Als je plotseling moet remmen is de hond dan namelijk niet beschermd. Bovendien kan de hond jou tijdens het rijden flink afleiden. Zet de hond daarom altijd vast met een tuigje en een hondengordel. Dankzij het tuig kan de hond niet door de auto gaan bewegen zijn jullie allebei veilig bij een noodstop. Daarnaast zal hij zich er wat rustiger door voelen, omdat hij veilig zit ingepakt. Ook bij het openen van het portier biedt het extra zekerheid: veel honden springen uit de auto voor je het weet en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Heb je een rustige hond die autorijden is gewend? Dan kun je ook een kennel gebruiken of als je dat hebt, een hondenrek achterin de auto.

Niet doen:

 •     De hond los in de auto laten zonder tuig of kennel
 •     De hond uit het raampje van de auto laten kijken
 •     Meerdere honden die elkaar niet kennen samen in de auto zetten
 •     De hond in een afgesloten auto achterlaten
 •     Lange ritten zonder pauzes
 •     De hond onaangelijnd uit de auto laten springen

Deze Airedale Terriër zit veilig in een tuig. Op naar het bos!


Wel doen:

 •     Zorgen dat de hond gechipt en geregistreerd is, mocht hij per ongeluk ontsnappen
 •     De hond vastzetten met een tuigje of in een stevige kennel plaatsen
 •     Voldoende water meenemen en eventueel snacks, poepzakjes en handdoeken
 •     De auto voor de hond een fijne plek maken. Gebruik zijn favoriete dekentjes en beloningssnacks
 •     Lange rit voor de boeg? Stop regelmatig en laat de hond uit
 •     De hond altijd eerst aanlijnen vóór hij de auto verlaat


Dus: denk om de veiligheid en het welzijn van zowel de bestuurder en de passagiers als de hond. Dan kun je samen met je (oppas)hond veel mooie avonturen beleven! Reis je toch liever met het OV? Ook dat kan, mits het veilig en goed gebeurt. Hier lees je er meer over.

Veel reisplezier!