Huisdieren goed voor welzijn kinderen

Huisdieren goed voor welzijn kinderen

30/11/2015

Dat kinderen gek zijn op huisdieren wisten we al. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat huisdieren zelfs stress- en angstklachten kunnen verminderen. Huisdieren kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van onze kinderen. Maar hoe komt dat, en hoe moeten we daarmee omgaan?

Huisdieren kunnen een belangrijke rol vervullen in het leven van een kind. Een huisdier kan echt een belangrijk maatje zijn voor een kind en zijn of haar eenzaamheid verdrijven. Nu is het dus ook bekend dat huisdieren angst en stress kunnen verminderen. Een kind heeft namelijk contact met het huisdier, bouwt een vertrouwensrelatie ermee op en ontwikkelt zo zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.


Behalve mentale gezondheidsvoordelen hebben huisdieren ook een positief effect op ons fysieke welzijn. Kinderen met huisdieren bewegen meer dan kinderen zonder huisdieren. Dankzij het wandelen en spelen met het dier hebben ze vaker een gezond gewicht. En kinderen die opgroeien met honden of katten ontwikkelen later minder vaak allergieën.

Verstandig leren omgaan met dieren
Het is dus een prima idee om je kind groot te brengen met dieren. Maar minstens even belangrijk is het welzijn van de dieren zelf. Leer je kind dus van jongs af aan hoe het met dieren om moet gaan. Betrek je kind bij het opvoeden van de hond of kat. Dat is ook nog eens harstikke leuk! Zo ontdekt het kind spelenderwijs hoe je met dieren om moet gaan. Leer het kind het dier altijd rustig te benaderen en zachtjes te aaien. Zorg voor een veilige plek voor het dier waar hij zich kan terugtrekken. En laat je kind zien dat het houden en verzorgen van een huisdier een grote verantwoordelijkheid is die geld, tijd, aandacht en liefde vergt. Maar dat is het natuurlijk wel dubbel en dwars waard!

Foto: Arne Hjorth Johansen

Gastgezin worden voor een huisdier
Om je kind rustig kennis te laten maken met huisdieren kun je je inschrijven als gastgezin voor een hond, kat of ander huisdier. Als oppasgezin bij Pawshake help je baasjes met de opvang van hun huisdier. Zo maak je een baasje heel blij met een fijn oppasadres voor als ze zelf even niet voor hun dier kunnen zorgen. En jij en je gezin kunnen tijdelijk genieten van het zorgen voor een lieve hond of kat. Een win-win situatie dus! Wil je ook dierenoppas worden? Hier lees je er alles over.