Huisdieren fotograferen: 7 tips

Author picture Paulien

Een goede foto van je huisdier maken voor je Instagram pagina of je Pawshake profiel: het is niet makkelijk. Honden en katten zijn beweeglijke modellen en ze doen niet altijd precies wat we willen. Toch kun je met een paar kleine trucs de kwaliteit van je dierenfoto flink vergroten. En het is bovendien superleuk om van dierenfotografie je hobby te maken. 7 tips voor het fotograferen van huisdieren.

1: Sfeer en persoonlijkheid

Een foto is eigenlijk een klein beeldverhaal. Bedenk dus welk verhaal jij wilt vertellen. Wat is de persoonlijkheid van jouw huisdier? Is hij speels of juist relaxed? Kies een context die echt bij het karakter van je dier past. Een foto van je hond die 'zielig' wacht tot hij een snoepje van je krijgt, geeft een hele andere indruk dan een foto van je hond die speelt met zijn favoriete bal. Wil je een actiefoto van je huisdier? Kies dan het moment van de dag waarop je huisdier van nature actief is (katten: in de avond, honden: overdag tijdens de wandeling!) Op die manier ga je mee met het natuurlijke ritme van je huisdier.

Denk ook na of je mensen op de foto erbij wilt. Een mooie foto van je hond die speelt met een gezinslid straalt veel warmte uit. Dit soort foto's doen het ook erg goed op je Pawshake profiel!

2: Omgeving

Of je nu binnen of buiten fotografeert: kijk goed naar de omgeving rondom je huisdier. Ruim rondslingerende spullen op, zodat je foto een 'cleane' look krijgt. Jouw huisdier moet van het beeld spatten, die vuile was niet :-). Je kunt de omgeving bovendien vóór je laten werken. Dwarrelende herfstbladeren in het bos, een sproeiende tuinslang in de zomer, of kleurige kussens en dekens in huis: de omgeving bepaalt mede het eindresultaat van de foto.

Zak tot het niveau van je huisdier en speel met compositie, licht, focus en de omgeving.

3: Licht

Een foto die te donker is ziet er al snel onaantrekkelijk uit. Zorg daarom voor goede belichting: fotografeer het liefst bij daglicht. Fotografeer je binnen, gooi dan alle gordijnen goed open en zorg dat het daglicht mooi op je huisdier valt. Een flitser leidt je huisdier af en zorgt vaak voor een overbelicht / spiegelend effect wat de kleur van de vacht onnatuurlijk maakt.

4: Omlaag

Je foto wordt het mooist als je door je knieën gaat en je huisdier op zijn eigen niveau fotografeert. Een hond van bovenaf fotograferen ziet er vaak wat onderdanig uit. Maar neem je de foto vanaf de grond, dan krijgt je huisdier een krachtige en natuurlijke uitstraling.

5: Beweging

Het lastige van huisdieren is dat ze bewegen waardoor de foto onscherp wordt. Op veel goede camera's vind je een 'sportmodus' waar bewegende objecten scherp worden gefotografeerd. Wil je het handmatig instellen, kies dan voor een kortere sluitertijd. Je hebt dan wel veel licht nodig. Gebruik ook de 'continuous focus' of AF-C modus op je camera, deze zorgt ervoor dat je camera steeds opnieuw blijft scherpstellen op je onderwerp, ook als het in beweging is. 

Gebruik je een smartphone? Dan kun je de 'burst' instelling aanzetten: je camera maakt dan snel veel foto's achter elkaar, waardoor de kans groter wordt dat er een mooie scherpe foto tussen zit. 

6: Compositie

Probeer je camera scherp te stellen op de ogen van je huisdier, dat geeft het meest betoverende effect. Speel met hoeken en compositie: neem dan een 'portretfoto' van zijn koppie, maar ook foto's van 3/4 van je huisdier en volledige foto's van een afstandje. Wissel verschillende hoeken af: van boven en opzij, speel met licht en kijk wat je in de achtergrond mee wilt nemen en wat niet. 

7: Maak het leuk voor jullie beiden

Om huisdieren goed op de kiek te zetten heb je veel geduld nodig. Let op: lol maken helpt! Een spontane foto van jouw dier die ontspannen en blij is geeft het leukste effect. Dus speel zijn favoriete spelletjes, beloon je dier met een traktatie en neem vooral véél foto's. Alle mislukte gooi je gewoon weer weg, de beste kies je eruit.

Heb je mooie foto's gemaakt? Dan kun je ze uploaden op je Pawshake profiel: als oppas kun je ze toevoegen aan je galerij, en als baasje aan het profiel van je huisdier. Hoe mooier je foto's, hoe aantrekkelijker je oppasprofiel wordt voor baasjes. En zoek je een oppas voor jouw huisdier? Dan zorgen goede foto's van je huisdier er juist voor dat je sneller een oppas vindt. 

Natuurlijk kun je ook je mooiste foto's delen op je Instagram pagina, volg je Pawshake al? Tag je foto's #PawshakeNL. Jullie mooiste foto's delen we met onze community.

Veel fotografieplezier!