Dit moet je weten over het gedrag van je kat

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 05/02/2016

Om je kat een gelukkig leven te geven is het belangrijk hem te begrijpen. Hoe zit je kat in elkaar, en waar heeft hij behoefte aan? Deze lessen over het karakter en het gedrag van je kat helpen je jouw kat beter te begrijpen.

De kat als jager
Het jachtinstinct van de kat is zo oud als de kat zelf, en is nog altijd springlevend. Dankzij z'n atletische lichaam, z'n scherpe zicht en zijn reukvermogen is je kat een uitstekende jager. Zelfs de allersnoezigste schootkat is diep van binnen een jager, en iedereen met een buitenkat weet dat het mooiste cadeau voor de 'baas' en vers gevangen vogeltje of muisje is. Dat is misschien geen prettig cadeautje, maar straf je kat er niet voor, hij doet het uit liefde! Hoewel de kat ook overdag soms wil spelen, jaagt je kat bij voorkeur 's nachts. Met z'n uitstekende ogen kan hij z'n prooi prima in het donker spotten. Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-)De slapende kat
Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn! Ook na het eten of spelen doet je kat graag een hazenslaapje. Na zo'n kort dutje heeft de kat ineens weer bergen energie en kan hij snel weer even spelen of jagen.... om vervolgens wéér heerlijk te gaan slapen. Laat je kat dan altijd met rust en maak hem nooit wakker. De kat slaapt bij voorkeur op warme, comfortabele en beschutte plekjes. In totaal brengt de kat zo'n 60% van z'n tijd slapend door. Wat een leven he?De wilde zwerfkat
Katten hebben goed ontwikkelde oerinstincten. Ongecastreerde katten en poezen voelen dan ook de behoefte om hun soort in stand te houden: ze willen paren! Een vruchtbaar vrouwtje zal middels geuren en geluiden aan de wijde omtrek weten dat ze klaar is om gedekt te worden. Vanuit de hele omgeving zullen de katers gehoor willen geven aan de lokroep. En wordt er eenmaal gepaard, dan gebeurt dat soms wel 10 tot 20 keer per dag!  Behalve voor de zoektocht naar krolse poezen zal de kater ook graag willen 'zwerven' om zijn territorium af te bakenen en op jacht naar voedsel. Soms raakt er daardoor helaas een kat vermist. Dat is vervelend, maar het hoort een beetje bij zijn natuurlijke gedrag. Zet z'n lievelingseten klaar, dan komt de kat meestal na een tijdje vanzelf weer terug. Zorg in elk geval dat de kat gechipt en geregistreerd is. Blijft je kat langer weg? Neem dan na 24 uur contact op met Amivedi.

De sociale kat
Katten zijn van oudsher solitaire jagers, dat betekent dat ze gewend zijn in hun eentje op pad te gaan. Dat verklaart ook waarom katten volledig eigenwijs kunnen zijn en lak kunnen hebben aan hun baasje (ook wel 'personeel' genoemd). Dat wil overigens niet zeggen dat ze altijd alleen willen zijn: integendeel! Katten hebben behoefte aan gezelschap, en zijn graag onder de mensen. De meeste katten leven ook graag met een soortgenoot samen. Twee katten kunnen elkaar gezelschap houden als er overdag niemand thuis is. Ook kunnen ze hun kattenvaardigheden op elkaar oefenen, elkaar wassen en zo echt 'kat zijn'.  Niet alle katten gaan echter goed samen, dus het is belangrijk om ze rustig aan elkaar te laten wennen. Bovendien is het aan te raden om je katten te laten castreren/steriliseren. Niet alleen ter voorkoming van nakomelingen (de asiels zitten namelijk vol met katten), maar ook om hormonale opwinding en bijbehorend ongewenst gedrag te voorkomen.Heb je geen kat maar ben je wel dol op katten en hun gedrag? En wil je alle heerlijke kattenstreken nog beter leren kennen? Maak jezelf en iemand anders blij en word kattenoppas bij Pawshake. Dat is het leukste bijbaantje van Nederland!