7 redenen waarom een hond je gelukkig maakt

Author picture Paulien

Een hond kan je hele leven veranderen. Wist je dat een hond ons gezond en gelukkig kan maken? Hondenbezitters weten het al, maar je hoeft geen hond te hébben om toch te kunnen genieten van een hond. Want ook als oppas of hondenuitlater kun je al moois ervaren dat de hond de mens te bieden heeft. Dit zijn de redenen waarom een hond ons gelukkig maakt:

1) Je bent nooit meer alleen
Met een hond heb je een maatje die er altijd voor je is, die je niet veroordeelt en die áltijd blij is dat je er bent. Stel: je wordt wakker met een ochtendhumeur, je zit niet zo lekker in je vel vandaag. Maar dan komt je blije vriendje al kwispelend aanlopen. Hij legt z'n kop op je schoot en kijkt je met grote, lieve ogen aan: "Baasje, wees maar niet verdrietig. Zullen we naar buiten gaan?" En weg is je ochtendhumeur :-)

2) Je krijgt voldoende buitenlucht...
...en je komt op de mooiste plekken! Drie tot vier keer per dag moet de hond worden uitgelaten. En wie dat eenmaal gewend is weet dat dat geen straf is. In het drukke, dagelijkse leven op het werk of binnen achter de computer, is het fijn om buiten weer helemaal op adem te komen. Met de hond leer je de mooiste plekjes in de buurt kennen. Je komt elke dag in de mooiste bossen en parken, waar je hond heerlijk kan ravotten en jij lekker tot jezelf kunt komen. Wie dagelijks met z'n hond wandelt voelt zich beter, gezonder en krijgt de kans elke dag te genieten van de natuur.



3) Een hond leert je veel over jezelf
Een hond is net een spiegel. Honden zijn goudeerlijk en hun reactie op menselijk gedrag is puur en ongefilterd. Hij reageert dan ook heel direct op jouw gedrag en emoties. Dat kan best confronterend zijn: hij pikt jouw stress, angst of boosheid feilloos op. Maar ook je vertrouwen en kalmte heeft effect op de hond. Wie z'n hond goed wil leren kennen zal ook zichzelf leren kennen. En dat levert een bijzondere band met je hond op!

4) Met je hond doe je leuke sociale contacten op
Met een leuke hond ben je altijd een interessante voorbijganger: "wat een lieve hond! hoe heet hij?"  En wie weleens met honden wandelt weet dat je meestal in contact komt met andere hondenbezitters. Dat is leuk, want je kunt dan ervaringen uitwisselen over jullie honden. En de honden kunnen leuk met elkaar spelen! Natuurlijk, niet iedereen zit altijd om een praatje verlegen, en als je er geen zin in hebt kun je ook vriendelijk gedag zeggen en doorlopen. Maar wie wel zin heeft aan leuke nieuwe contacten heeft aan een hond een fijne sociale vriend!



5) Een hond is gezond
Dat rijmt en het is nog waar ook! Een hond is hartstikke goed voor je gezondheid. Niet alleen omdat je er van in beweging moet komen, maar het hebben van een huisdier kan ook helpen je stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en bij de aanmaak van het 'gelukshormoon' endorfine. Met een hond herstellen mensen ook sneller en beter na ziekte, en het hebben van een huisdier is ook gunstig voor de gezondheid van ouderen. En kinderen die met honden opgroeien ontwikkelen minder vaak allergieën en astma.

6) Een hond maakt je kind gelukkig
Geen groter geschenk voor een kind dan hem of haar op te laten groeien met huisdieren. Tegen een hond kan het kind al zijn geheimen vertellen. De hond oordeelt niet en zal er altijd voor je zijn! Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat het hebben van huisdieren goed is voor de emotionele en fysieke gezondheid van kinderen. En wie al vroeg verstandig en voorzichtig om leert gaan met huisdieren heeft daar z'n hele leven lang profijt van. En de dieren natuurlijk ook!



7) Een hond geeft zin aan het leven
Want het hebben van hond is een grote verantwoordelijkheid. In de ogen van de hond ben jij als baas zijn hele wereld, de allerbelangrijkste persoon in zijn leven. Hij is afhankelijk van jou. Jij bent verantwoordelijk voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Klinkt dat eng? Voor hondenbezitters is dat juist mooi. Je geeft zo'n prachtdier een mooi leven. Zeker wie weleens een hond geadopteerd heeft weet hoe geweldig het is om zo'n beestje een fijn thuis te geven. Een hond geeft echt kleur aan je leven! Omdat het hebben van een hond zo'n belangrijke taak is, is het natuurlijk wel belangrijk dat je er goed over nadenkt. Lees hier meer over de aanschaf van een hond.

En waarom maakt jouw hond jou gelukkig? Wat is er zo mooi aan het hebben van een hond? Deel je mooiste hondenverhalen in de comments of op onze Facebookpagina