Zo zet je jouw huisdier mooi op de foto

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 21/12/2020

De beste manier om je Pawshake-profiel superpopulair te maken is door gebruik te maken van mooie foto´s. We zijn dol op foto´s van huisdieren, en we fotograferen ze vaak en veel. (kijk maar eens op de Wall of Paws. Staat jouw huisdier er al tussen?) Maar het maken van een foto van je hond of kat is best lastig: dieren zijn nogal slecht in poseren... Dus hoe maak je nou een mooie foto van je huisdier? Doe mee met onze Pawshake mini-fotocursus!

1) Bedenk wat het karakter van je dier is
De ene hond is groot, lief en trouw. De ander klein, speels en grappig. Bedenk wat precies het unieke is aan jouw huisdier en leg daar de nadruk op. Fotografeer een konijntje dat graag buiten speelt bijvoorbeeld lekker in het gras, en een kat die graag uuuurenlang slaapt juist in een comfortabele lappenmand of een vrolijk vogeltje. 'Duw' je huisdier dus niet in een situatie waar hij niet in past, maar ga mee in zijn karakter.2) Zorg voor een ontspannen sfeer
Een huisdier laten poseren in een studio is een specialisme op zich, en je doet er je huisdier waarschijnlijk geen plezier mee. Het beste komt jouw huisdier tot z'n recht op een plek waar hij zich fijn voelt: bij jou thuis of in de tuin, bijvoorbeeld, of op het strand. Zorg dat de fotoshoot leuk is: speel tussendoor met je dier, maak contact met hem en las af en toe een pauze in.

3) Houd 't licht
Het beste kun je een dier overdag fotograferen, voor het allermooiste licht moet je naar buiten. Gebruik liever geen flits, daar schrikken de meeste dieren van. Denk naast het licht ook aan de omgeving. Wat zet je nog meer op de foto? Past de rest van de omgeving bij de sfeer die je neer wilt zetten? Een avontuurlijke hond tegen de achtergrond van een prachtig strand is een heel mooi plaatje!
4) Zoek de juiste hoek
Voor het fotograferen van je dier kun je het beste door je knieën zakken. Een foto vanuit een lage camerapositie geeft het beste resultaat en laat je huisdier groter lijken. Scherpstellen op de ogen geeft je dier de uitstraling die hij verdient: zijn karakter wordt weerspiegeld in zijn blik.  Als je dier ontspannen is mag je best heel dichtbij komen. Experimenteer met verschillende hoeken: en close-up portret of een actiefoto van opzij. Elke hoek geeft weer een ander mooi effect5) En.... actie!
Laat je dier niet poseren, maar gewoon lekker z'n gang gaan. Wild bewegende dieren kun je het beste 'vangen' met een korte sluitertijd of de sportmodus van je camera. Maak eventueel gebruik van snoepjes en speeltjes om extra actie te creëren. Maar het belangrijkste: Gebruik de spontaniteit van het dier.  Misschien loopt de fotoshoot niet zoals je van tevoren gedacht had, maar als jouw hond plotseling iets grappigs doet (omdat het een heerlijke, rare hond is!) leg dat dan vast op de foto!  Je zult zien dat dit de leukste, mooiste en grappigste foto's worden.

En wat zijn de mooiste foto's van jouw huisdier? Deel ze op Instagram met de hashtag #PawshakePootjes dan delen we jouw foto misschien wel op onze pagina!