Zo laat je jouw hond veilig spelen

Zo laat je jouw hond veilig spelen

30/07/2017

Nederland is dichtbevolkt, en met meer dan 1,5 miljoen honden in Nederland moeten we met elkaar de schaarse uitlaatgebieden delen. Daarom is het van belang dat je hond op een prettige manier met andere honden (en mensen) om kan gaan.

Niets is leuker dan het kijken naar spelende honden. Ze kunnen heerlijk achter elkaar aanrennen en stoeien. Het is niet alleen leuk om naar te kijken, spelen is ook nog eens van groot belang voor het welzijn van je hond. Spelen is leuk, het ontlaadt stress, ze oefenen hun zelfbeheersing en honden leren er gezond, social gedrag van.


Honden kennis laten maken

Wanneer je twee honden met elkaar kennis wil laten maken, let dan goed op de hondentaal. Een 'beleefde' hond loopt in een omweggetje naar de andere hond en wendt zijn blik af. Hiermee hij wil zeggen: ik heb geen kwaad in de zin! Een vriendelijke hond snuffelt meestal niet direct aan de neus van de andere hond, maar inspecteert de hond eerst rustig van achteren.

Een hond die minder goede bedoelingen heeft 'fixeert' zijn blik op de andere hond, houdt de staart strak omhoog, en eventueel rechtopstaande nekharen. Zulk gedrag kan behoorlijk bedreigend overkomen op de andere hond. In dat geval: roep de hond bij je en loop de andere kant op. Hebben de honden wél zin om elkaar te ontmoeten? Let dan op het volgende:

  • Zorg dat er voldoende ruimte is om de honden heen, zodat de honden kunnen uitwijken als ze dat willen.
  • Is de andere hond aan de lijn? Doe jouw hond dan ook aan de lijn. Houdt de lijn wel slap en geef voldoende bewegingsruimte.
  • Laat de honden elkaar rustig besnuffelen. Bemoei je je er niet te veel mee.
  • Let goed op lichaamstaal: sommige grommetjes en blafjes zijn speels bedoeld, maar als een hond de andere hond terechtwijst met scherpe grommen of uithalen, neem dan afstand en haal de honden uit elkaar.
  • Gaan de voorpoten omlaag en de kont kwispelend de lucht in? Dan heeft je hond zin om te spelen en daagt hij de ander uit!
  • Een beleefde grotere/sterkere hond houdt zich als het goed is in om de kleinere hond te beschermen. Doet hij dat niet, neem dan afstand.
  • Is je hond terughoudend, bijvoorbeeld omdat hij wat bangig is aangelegd? Stel hem dan met je stem gerust: 'het is oké, ga maar kijken', maar dwing hem tot niets.
  • Het spel mag uitdagend zijn, maar wel altijd om een ontspannende manier. Vertoont een hond meerdere stress-signalen (oogwit, tanden laten zien, likken van de lippen, onderdanig op de rug liggen), kap het spel dan af. Het moet wel leuk blijven!
  • Sommige pups kennen hun eigen beperkingen nog niet en kunnen te lang door gaan. Breek het spel dus op tijd af om te voorkomen dat je pup zich blesseert of uitput.
  • Is jouw hond te angstig om te spelen? Sla het spel dan over en ga samen 'in de roedel' wandelen. Hierdoor voelt de hond zich zelfverzekerder en kan hij rustig wennen aan andere honden.

Wel of niet spelen?

Hoe leuk het ook is dat jouw hond wil spelen, het is wel belangrijk dat wij  onze wil niet opdringen aan de hond. Sommige honden willen gewoonweg niet spelen met een andere hond. Net zoals wij mensen ook geen zin hebben om met bepaalde mensen op te trekken.

Ook kan het zo zijn, dat een andere hond om wat voor reden dan ook niet kan of mag spelen. De hond is bijvoorbeeld herstellende van een blessure, is midden in een trainingsperiode, of heeft nog de schrik in de benen van een nare ervaring met een andere hond. De baas kent zijn eigen hond vaak het beste en weet wanneer de hond niet kan of wil spelen. Een veelgemaakte fout is dat baasjes zeggen: 'Hup, gaan jullie maar spelen!' of: 'Mogen ze niet even gezellig spelen?'. Als de hond (of de baas) niet wil: laat het daar dan bij.

Op het strand hebben honden volop de ruimte om te spelen

Een andere veelgemaakte fout is net het omgekeerde: de hond mag steeds even 1 minuutje spelen, en daarna moet de wandeling weer gauw verder. Zonde! Honden vinden het fijn om elkaar goed te leren kennen en een paar vaste speelmaatjes te hebben. Dus onthaast en geef je hond de tijd. Laat hem lekker spelen met zijn 'vaste vrienden' bij wie hij zich op z'n gemak voelt en waarmee hij naar hartelust kan spelen.

Zoek speelmaatjes in de buurt

Zoek jij nog een speelkameraadje voor je hond? Bij Pawshake zijn duizenden dierenvrienden aangesloten, waaromder veel hondenbezitters. Zoek je een hondenoppas, of wil je zelf hondenoppas worden in jouw buurt? Het is supersimpel: en ook nog eens leuk voor je hond! Check 't hier =>> Dierenvrienden in jouw buurt