Zijn neusje is droog.. is mijn huisdier ziek?

Zijn neusje is droog.. is mijn huisdier ziek?

26/10/2017

De neusjes van een hond of kat zijn eigenlijk geweldige dingen. Ze zijn niet alleen zo ontzettend schattig om te zien, de neus van onze huisdieren zijn in staat om zoveel specifieke geuren te onderscheiden en op te nemen, dat gaat onze menselijke vermogens ver te boven.

Er bestaat al heel lang het verhaal onder honden- en kattenbezitters dat het neusje van het dier vochtig moet zijn. Want zo niet, dan zou het beestje ziek zijn. In hoeverre klopt dat verhaal?

Waarom is een neusje droog of juist vochtig?

Het neusje van je hond of kat zal gedurende de dag óf droog óf vochtig zijn. Dit heeft te maken met allerlei factoren die niets te maken hoeven hebben met de gezondheid van je huisdier.

Bijvoorbeeld – misschien heeft je hond of kat net gedronken. Of hij is net in de zon geweest, de lucht kan heel droog of juist vochtig zijn, je dier heeft net z'n eigen neusje een flinke lik gegeven of misschien heeft hij wat gegeten. Een hond of kat die net wakker wordt heeft vaak een droge neus vanwege het simpele feit dat hij lag te slapen en dus een tijdje niet zijn tong heeft geroerd.

Het belangrijkste is, zoals altijd, – CONTEXT. Als je huisdier niet of weinig eet, als hij lusteloos is, moet overgeven, diarree heeft of juist moeilijk kan poepen, dan ja: dan kan een droge, warme neus een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Andere symptomen aan de neus die kunnen duiden op ziekte

Je huisdier kan lasthebben van een allergie, zonnebrand, infecties en andere ziektes die zich onder andere manifesteren aan de neus. Belangrijker dan hoe warm of vochtig het neusje is, zijn deze symptomen wel degelijk een reden om naar je dierenarts te gaan:

- Schilferige huid

- Wondjes die niet willen helen

- Veranderingen van kleur of gekke plekjes op de huid (let op: sommige dieren zoals de schildpad-kat krijgen naar mate ze ouder worden kleine vlekjes op hun neus en lippen)

- Geïrriteerde slijmvliezen

Wist je dat...?

De neus van een hond of kat is net zo uniek als jouw vingerafdruk. Sterker nog, er zijn experts die vinden dat een neusafdruk is een betere manier om de identiteit vast te leggen dan een chip omdat het gratis, pijnloos en heel betrouwbare methode is. Misschien zullen we in de toekomst wel neus-printjes van onze huisdieren kunnen verwachten :-)

Bewaren