Waarom we knaagdieren niet mogen vergeten

Author picture Paulien

Dat we een hond of kat uit het asiel kunnen halen, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat er ook speciale knaagdierenopvangcentra zijn? Konijnen en knaagdieren zijn hele sociale dieren. Helaas denken veel mensen niet goed na over de aanschaf. Knaagdierenopvang Het Knagertje in Den Haag vangen dieren op die zijn afgestaan of om een andere reden weg moeten bij de eigenaar.

Het knagertje vangt dieren op zoals konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters en degoes. Hoe komen ze aan al die dieren? Volgens het Knagertje zijn de meeste dieren afgestaan door de eigenaar omdat ze er niet goed meer voor kunnen zorgen. Dat kan wegens verhuizing of ziekenhuisopname zijn, maar vaak zien ze ook dat het om een impulsaankoop gaat. Ook het verzorgen van een knaagdier kost veel tijd en energie, en sommige dieren worden heel oud. Sommige eigenaren ontdekken dan dat ze er toch niet goed voor kunnen zorgen. Die dieren komen dan bij het Knagertje terecht. Ze worden er  liefdevol verzorgd, en er wordt een nieuw huis voor ze gezocht.

Zorgvuldige herplaatsing

Als je overweegt een knaagdier aan te schaffen, kun je overwegen om een asieldier te adopteren. De vrijwilligers van het Knagertje kijken dan goed of het dier een goede keuze voor je is. Sommige dieren kunnen bijvoorbeeld niet alleen leven, zoals konijnen. Het Knagertje zorgt er dan voor dat bijvoorbeeld een (gecastreerd) mannetjeskonijn bij een lief vrouwtjeskonijn terecht komt. Sommige dieren worden ook samen aangeboden, bijvoorbeeld twee schattige chincilla-broers. De herplaatsing gebeurt dus op een hele zorgvuldige manier, in tegenstelling tot dierenwinkels waar de verkoper niet kijkt of de verkoop ook in het belang van het dier is. Bij het Knagertje zorgen ze ervoor dat ze elk dier een mooi nieuw leven geven en goed terecht komen.

De Knaagdierenopvang in Den Haag is niet de enige in Nederland. Er zijn ook opvangcentra bijvoorbeeld in Friesland, in Zetten in Gelderland en Wittewierum in Groningen.

De kerstgedachte

Wil je wat moois doen voor de knaagdieren deze kerstmis? De knaagdierenopvang werkt met vrijwilligers en kan iedere steun en hulp goed gebruiken. Je kunt spullen zoals doneren, je aanbieden als vrijwilliger, of sponsor worden. Kijk op de website van het Knagertje hoe je ze kunt helpen.