Waarom plast mijn kat buiten de bak? 7 oorzaken + oplossingen

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 14/10/2019

Ondanks de mooie kattenbak die we voor onze kat neerzetten, kan het gebeuren dat een kat buiten de bak plast of poept. Voor een keertje is dat niet erg, maar als het vaker gebeurt kan er meer aan de hand zijn. Waarom plast een kat (plotseling) buiten de kattenbak, en hoe kun je ervoor zorgen dat de kat weer netjes op de bak plast? 7 tips

Oorzaken buiten de bak plassen:

  • Pijn bij het plassen
  • De kattenbakvulling is niet fijn
  • De kattenbak is niet schoon
  • De bak heeft wel / geen overkapping of deurtje
  • Markeren
  • Andere katten gebruiken de bak
  • De bak staat niet op een fijne plek

1. Pijn bij plassen / medische oorzaak    

Sluit allereerst een medische oorzaak uit. Katten met blaas- en urinewegproblemen zullen moeite krijgen met plassen en kunnen ook op verschillende plaatsen gaan ontlasten. Blaasproblemen zijn verder niet goed aan de kat te merken, maar kunnen onbehandeld tot ernstige problemen leiden. Oudere katten kunnen ook onzindelijk worden. Schakel altijd de dierenarts in om medische problemen uit te sluiten. N.B: voor gezonde urinewegen, zorg voor kwaliteitsvoer met voldoende vocht (natvoer) - tips voor meer drinken. 

2. Het grind is niet fijn

Ben je onlangs van kattengrit gewisseld? Katten kunnen erg kieskeurig zijn als het om het grind gaan. Als de kat aarzelt om op de bak te gaan, met zijn pootjes op de rand blijft staan of niet graag in het grind graaft, dan is dat een aanwijzing dat hij het grind niet fijn vindt. Probeer te achterhalen welke kattenbakvulling jouw kat het fijnst vindt. Kies bij voorkeur een kattenbakvulling zonder geurtjes, die zogenaamd 'frisse' parfums zijn leuk voor mensen maar voor de kat niet prettig. 

3. De bak is niet schoon genoeg

Katten zijn erg hygiënische dieren. Wanneer hun toiletje niet schoon is halen zij hun neus ervoor op! Schep dus dagelijks de uitwerpselen uit de bak en maak de volledige kattenbak regelmatig goed schoon. Gebruik het liefst geurloze biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Let op: niet alle kattenbakvulling is geschikt om in de wc te gooien. Gooi de uitwerpselen in het geval van niet-biologisch grit bij het huisafval

4. De bak heeft wel / geen overkapping of klep

Sommige katten houden erg van een dichte kattenbak omdat ze daar lekker beschut zitten. Maar vaker houden katten liever van een open bak zonder overkapping. Die dichte kattenbakken zijn vooral voor de mensen gemaakt zodat wij niet in hun toiletje hoeven te kijken. 

Veel katten houden tijdens het plassen juist graag de omgeving in de gaten en hebben daarom liever een open bak. Ook een klepje / deurtje zorgt bij veel katten voor verwarring. Onderzoek dus goed wat voor type bak het prettigste is voor jouw kat.

5. Kattenbak op de verkeerde plek

Net als mensen houden katten ervan om op een rustige plek naar de wc te gaan. Zorg er dus voor dat de bak niet in een drukke doorgang staat maar op een plekje rustig achteraf. Houdt ook het eten, drinken en de kattenbak van elkaar gescheiden. Katten eten en drinken niet graag bij de kattenbak in de buurt, en ontlasten zich niet graag bij eten en drinken in de buurt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

6. Meerdere katten op de bak

Heb je meerdere katten? Dan kan het 'kattenbaksysteem' een heikel punt worden. Katten doen hun behoefte niet graag op de plek waar een andere kat ook plast. Bij te weinig kattenbakken kan bovendien een territoriumstrijd ontstaan met plassen buiten de bak tot gevolg. Zet dus genoeg kattenbakken in huis, voor ten minste elke kat z'n eigen bak. 

7. Markeren

Jonge katers maar ook poezen die in de vruchtbare leeftijd komen kunnen plotseling onzindelijk worden. Vanaf dan kunnen ze gaan 'markeren'. Dat betekent urineren om hun territorium af te bakenen. Bij katers kan het het 'sproeien' ontzettend stinken en heel vervelend zijn. Castratie zorgt er voor dat dit probleem grotendeels verholpen wordt. 

Maar let op: urine markeren kan ook een teken zijn van stress, angst, verveling of depressie. Een kat die zich niet goed voelt kan hierdoor buiten de bak gaan plassen. Onderzoek dus of jouw kat zich nog lekker in z'n vel voelt. Zeker bij veranderingen in huis (verbouwing, verhuizing, nieuwe huisgenoot, nieuw huisdier) of te weinig leefruimte per kat, kan een dier gestrest raken. Lees meer over hoe je een kat gelukkig maakt.

Extra tips:

Heeft je kat toch buiten de bak geplast? Maak het goed schoon met soda of biologisch schoonmaakmiddelen. Plasgeurtjes die blijven hangen nodigen uit tot nog méér buiten de bak plassen.

Tot slot: straf je kat nooit voor onzindelijkheid. Een kat plast of poept nóóit buiten de bak uit ongehoorzaamheid - katten plassen het liefste gewoon op hun eigen kattenbak! Probeer daarom altijd de oorzaak van onzindelijkheid te achterhalen, zodat jouw kat straks rustig en relaxed op z'n eigen wc'tje kan zitten :-)

Vind een kattenoppas aan huis op Pawshake