7 manieren om je kat gelukkig te maken

7 manieren om je kat gelukkig te maken

01/08/2018

Katten worden vaak gezien als 'makkelijke' huisdieren die zichzelf prima kunnen vermaken. Daarom worden veel katten onvoldoende voorzien in hun natuurlijke behoefte waardoor ze niet genoeg 'kat' kunnen zijn. Dat kan allerlei gedrags- en gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Maar met deze 7 eenvoudige tips maak je het leven voor je kat een stuk aangenamer. Hij zal ervan gaan spinnen van geluk!

Geef jouw kat alles wat hij nodig heeft:

  • Laat de kat jagen
  • Geef je kat rust
  • Vaak en kort aandacht
  • Krabben mag
  • Schone veilige kattenbak
  • Voeding: gezond en met mate
  • Kattentaal en -gedrag begrijpen

1. De kat als jager

Katten hebben een oersterk jachtinstinct. Zelfs de liefste schootkat is diep van binnen een jager. Dankzij z'n atletische lichaam, z'n scherpe zicht en zijn reukvermogen is elke kat perfect uitgerust om op jacht te gaan. Katten gaan het liefste op jacht in de nacht, zijn prooi kan hij met zijn ogen ook perfect in het donker spotten. Jagen zorgt ook voor de nodige lichaamsbeweging en hij oefent zijn coördinatie en scherpzinnigheid mee. 

Gun je kat daarom de mogelijkheid om te jagen. Dat kan door jaag- en hengelspelletjes te spelen. Gebruik een hengel met veren of een laserpen. Het wordt leuk voor de kat als je zijn 'prooi' van de kat af beweegt en niet naar hem toe.

Trouwens: buitenkatten kunnen ook écht op jacht gaan en soms een 'cadeautje' voor je mee naar huis nemen. Misschien niet prettig, maar straf je kat er niet voor. Het is een teken van zijn liefde voor jou :-)

2. Rust en ruimte

Katten brengen ongeveer 60% van hun tijd slapend door. Veel daarvan gebeurt overdag, en je doet hem een groot plezier door hem die rust te gunnen. Zorg dat je kat genoeg plekjes heeft om zich terug te trekken zonder gestoord te worden door mensen, kleine kinderen of andere huisdieren. 

Rust en ruimte zijn beiden belangrijk voor het welzijn van je kat. Waar er te veel katten op elkaars lip leven, kan de kat gestresst raken en competitief gedrag vertonen (zoals krabben, sproeien, onzindelijkheid, agressie). Heb je meerdere katten, zorg dan voor voldoende ruimtes waar de katten zich kunnen terugtrekken. Katten liggen graag op hoge plekken waar ze de omgeving kunnen overzien en zich veilig voelen. Maak bijvoorbeeld een lekker ligplekje hoog in een boekenkast of bevestig planken aan de muur en tape er een kattenmand op vast.

3. Interactie met de mens: kort en vaak

Katten houden enorm van contact met mensen, maar op een andere manier dan wij mensen dat beleven. Hoewel sommige katten graag úren op schoot liggen, houden veel katten het sneller voor gezien. Ze waarderen het enorm, maar hebben liever wat vaker op de dag kort contact, dan maar één keer op de dag lang contact. Houd dus rekening met deze natuurlijke behoefte, en haal je kat wat vaker aan voor een kort momentje van liefde en speeltijd met je kat.

4. Krabben / nagels scherpen

Krabben is een belangrijke natuurlijke behoefte van je kat. Hij doet het om z'n nagels te verzorgen, z'n territorium te markeren en om stress kwijt te raken. Geef je kat daarom een grote krabpaal waar hij zijn hele lichaam tegen kan uitrekken - hij moet dus hoog genoeg zijn, en kies het liefste ook een wat dikkere krabpaal zodat je kat zijn lijf er als het ware omheen kan slaan. Dan kan hij zich er heerlijk tegen uitrekken.

5. Kattenbak: schoon en rustig

Katten zijn hele hygiënische dieren en houden dan ook van een schone frisse kattenbak. Ook poepen en plassen katten niet graag in elkaars drolletjes. Geef daarom elke kat een eigen kattenbak. Kies het liefst een natuurlijk kattengrind zonder parfum. Voor ons ruikt dat misschien lekker, maar je kat haalt zijn neusje ervoor op. Puur natuur dus, en regelmatig de bak verschonen en dagelijks nieuwe uitwerpselen uitscheppen. Extra tip: zet de kattenbak nooit bij zijn eet- en drinkbakjes in de buurt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

6. Voeding: gezond en met mate

Als baasjes kunnen we nog wel eens geneigd zijn om onze kat te 'verwennen' met lekkere snacks. Maar helaas heeft meer dan een kwart van de huiskatten overgewicht, met alle ongemakken en gezondheidsproblemen van dien. Zorg dus voor een uitgebalanceerd dieet waarbij je kat slank en fit blijft. Verwen hem liever met extra speelmomentjes of een mooi nieuw krabmeubel. Kies voor zijn voeding een kwaliteitsbrok of natvoer of, en daar worden de meeste katten letterlijk wild van: rauw vlees. Dat is kant- en klaar te koop in de vriezer bij de dierenwinkel.

7. Elke kat is anders

Ja, katten zijn solitaire jagers en kunnen soms eigenwijs zijn. Maar elke kat heeft een eigen karakter, heeft in meer of mindere mate behoefte aan contact en wil graag mentaal en fysiek uitgedaagd blijven. Observeer jouw kat dus goed in zijn gedrag, leer zijn 'taal'kennen en voorzie hem in zijn natuurlijke behoefte van jagen, spelen, slapen en knuffelen. Heb je even te weinig tijd om je kat aandacht te geven? Zoek een lieve en ervaren kattenoppas die tijdens jouw afwezigheid je kat 1 of 2 keer per dag komt opzoeken.

Vind een kattenoppas aan huis bij Pawshake