Waarom krabt mijn kat? (en wat je eraan kunt doen)

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 03/11/2015

Elke kattenbezitter herkent het: meubels die gehavend zijn, krabplekken op het behang, het tapijt dat los is getrokken... Katten krabben nu eenmaal. Maar waarom? En wat doe je eraan?

Het krabben van je kat is natuurlijk gedrag. Ze doen het om hun nagels te verzorgen, om hun territorium te markeren of om stress kwijt te raken. Ze doen het dus zeker niet om je te pesten of om ondeugend te zijn. Straf je kat daarom nóóit voor het krabben, dat zal hij niet begrijpen. Wat je wel kunt doen? Hier de tips:

1)  Maak je meubels onaantrekkelijk

Ontmoedig je katten om je favoriete meubels kapot te krabben. Dat kun je doen door de krabplekken goed schoon te maken: katten komen namelijk graag terug op een 'gemarkeerde' plek. Gebruik bijvoorbeeld groene biotex om het plekje weer geurvrij te maken. Ook kun je ruwe oppervlakken die onweerstaanbaar zijn voor katten (tijdelijk) onaantrekkelijk maken, bijvoorbeeld door er dubbelzijdig plakband op te plakken, het te bekleden met aluminiumfolie of door er Feliway op te sprayen

2) Bied voldoende alternatief aan

Bied voldoende plekken aan waar je kat naar hartelust op mag krabben. Zorg voor minstens één krabpaal per kat. Ook kun je krabplanken ophangen. Zorg dat je ze op de juiste hoogte ophangt: je kat wordt een stuk langer als hij zich helemaal uitstrekt :-) Je kunt ook kartonnen krabplanken kopen die je regelmatig kunt vervangen. Je kunt de krabpaal of -plank extra aantrekkelijk maken door er kattenkruid of valeriaan op te doen.

3) DIY: Maak zelf een krabpaal of krabplank

Krabpalen in de winkel zijn duur, maar je kunt ze eenvoudig zelf maken met een een stevige onderplank, een cederpaal en sisaltouw. Bevestig de paal aan de plank en wikkel het touw strak rond te paal. Maak het touw goed vast met kleine spijkertjes. Ook kun je een krabplank maken met een stukje tapijt. Bekleed hiervoor een plank met een stuk tapijt (het liefst een stuk met lusjes waar de nagels lekker achter blijven haken) en bevestig de plank met een plug en schroef aan de muur. Maak je krab-item altijd heel goed vast, je kat wil voldoende weerstand ondervinden bij het krabben. Oh ja: let er altijd op dat er geen scherpe spijkertjes etc. uitsteken. Safety first! ;-)

4) Zorg voor ontspanning en plezier

Check altijd of het krabben van je kat geen teken van stress is. Is hij misschien angstig? Zijn er teveel katten of andere stressfactoren in huis? Zorg altijd dat je kat een rustig plekje heeft om zich terug te trekken, en bied genoeg afleiding en speelmomenten aan.

Heb je niet genoeg tijd om je kat te vermaken? Of zoek je een speelkameraadje voor je kat? Je kunt altijd een lieve kattenoppas boeken bij Pawshake!