Waarom huisdieren op het werk een goed idee is

Waarom huisdieren op het werk een goed idee is

09/09/2019

Voor zowel werkgever als werknemer is het enorm belangrijk dat werknemers gelukkig en gezond zijn op het werk. Stress en burn-out zijn een groot en nog altijd groeiend probleem in Nederland en zorgt voor veel ziekteverzuim. Huisdieren op de werkvloer kunnen hierin een belangrijke oplossing zijn. Waarom is het een goed idee om je hond of ander dier mee naar kantoor te nemen? En waar moet je op letten als je huisdier mee gaat op het werk?

Steeds meer bedrijven zien het belang in van diervriendelijke werkplekken. Uit onderzoek blijkt dat huisdieren stressniveaus verlagen. Ook zorgen huisdieren voor een betere sfeer en een hogere productiviteit:

 • Huisdieren zijn ijsbrekers - het maakt de sfeer ontspannen en bevordert gesprekken tussen collega's
 • Honden zorgen voor beweging - op tijd achter je beeldscherm weg. Wandelen zorgt er ook voor dat de creativiteit gaat stromen, samen met collega's wandelen maakt dat ideeën opborrelen en problemen worden opgelost.
 • Dieren werken tegen stress - een hond of kat aaien verlaagt de bloeddruk en maakt je rustiger. Conflicten de-escaleren, minder frustraties. 
 • Honden zorgen voor minder ziekteverzuim -  werknemers worden gezonder én productiever, zo blijkt uit onderzoek.
 • Diervriendelijke werkgevers zijn populair - je huisdier mogen meenemen wordt gezien als een belangrijke meerwaarde
 • Goed voor dierenwelzijn - Door dieren toe te laten op het werk hoeven huisdieren niet dagenlang alleen thuis te zitten. 

Kortom: een diervriendelijke werkplek is goed voor de werknemer, de werkgever, en voor de dieren. 

kantoorhond

Als organisatie kun je ervoor kiezen om een kantoorhond of -kat te nemen. Dan is het belangrijk om goede afspraken te maken over de verzorging. Uiteraard kan het dier na 5 uur niet zomaar alleen gelaten worden op het werk, spreek daarom af wie het dier in de vrije uren onder z'n hoede neemt.

Een andere mogelijkheid is dat werknemers hun eigen hond mee naar het werk mogen nemen. Op die manier hoeven hun honden niet meer een werkdag alleen thuis te zitten. Werknemers waarderen deze bijzondere 'secundaire arbeidsvoorwaarde'. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

Waar moet je op letten?

Om te zorgen dat het huisdier ook echt goed verzorgd wordt én dat iedereen een kantoorhond of -kat ook waardeert is een goede voorbereiding belangrijk:

 • Creëer draagvlak - niet van de een op andere dag huisdieren introduceren. Zorg dat iedereen de meerwaarde ervan begrijpt. Maak mensen vooraf enthousiast
 • Organiseer een proefdag - een vrijblijvende dag waarop er een dier wordt geintroduceerd. Een leuke ijsbreker om mensen enthousiast te krijgen.
 • Houd rekening met elkaar - allergieën, angst voor honden, overlast. Zorg dat collega's geen hinder van de dieren ondervinden. Toon begrip en zoek praktische oplossingen
 • Dierenwelzijn is prioriteit - Zorg dat er altijd een verantwoordelijke verzorger is voor het dier zodat niemand naar elkaar hoeft te wijzen. Het moet duidelijk zijn wie wanneer de hond uitlaat of de kat eten geeft.
 • Leid collega's op - niet iedereen weet wat van honden of katten af. Leer collega's eerst hoe je met de dieren om moet gaan, hoe je ze moet benaderen, wat de basis is van honden- of kattentaal, wanneer je ze met rust moet laten en wanneer ze juist aandacht nodig hebben.
 • Maak regels en hang die op in het zicht - zodat iedereen het dier hetzelfde opvoedt, dezelfde commando's gebruikt etc
 • Plan een regelmatig 'huisdierovereg' - Dit is niet alleen handig om afspraken te maken, het zorgt dat je problemen snel ontdekt, en het is ook leuk en zorgt voor een goede sfeer op kantoor.
 • Kies een goed gesocialiseerd huisdier - een kantoor is geen geschikte plek om agressieve of angstige dieren te rehabiliteren. Kies een huisdier dat rustig en vriendelijk is en zich prettig voelt onder de mensen. 

kantoorkat

Mee naar het werk of een dierenoppas?

Niet alleen op kantoor maar ook in een (katten)café of winkel kun je prima een huisdier houden. Vaak vinden bezoekers of klanten het hartstikke leuk als er een hond of kat aanwezig zijn. Maar helaas is niet elke werkplek geschikt om een huisdier te huisvesten - sommige plekken zijn nu eenmaal te gevaarlijk of niet diervriendelijk, of zijn er bezwaren wegens hygiëne. Maar wij gunnen elk huisdier voldoende aandacht en tijd, óók bij een fulltime werkweek.

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je moet werken, een dierenoppas van Pawshake kan je hond uitlaten of je kat gezelschap houden tijdens kantooruren. Zoek en boek je dierenoppas via de website of app van Pawshake

vind een dierenoppas