Vinden huisdieren kerstmis wel zo leuk als het lijkt?

Vinden huisdieren kerstmis wel zo leuk als het lijkt?

14/12/2015

Ook al wil het winterweer nog niet echt meewerken, we zijn al volop in de kerststemming. Veel mensen laten hun huisdier meegenieten van de kerstsfeer. Dat is begrijpelijk, want je huisdier hoort er natuurlijk helemaal bij! Op het internet zien we dan ook veel foto's van schattige honden en katten met kerstmutsen op of met een grote cadeaustrik om. Maar is dat allemaal wel een goed idee? Het ziet er leuk uit, maar doen we de dieren er wel echt een plezier mee?

Wij zijn dol op kerstmis en alles wat daarbij hoort. Kerstversiering, muziek, lekker eten en cadeautjes. En hoe graag we onze dieren er ook bij deze heerlijke tijd willen betrekken, zij hebben er weinig boodschap aan. Een dier heeft geen besef van kerstmis, seizoenen of feest. Een vrolijke kerstoutfit lijkt dan ook misschien leuk, maar je huisdier zal er niets van begrijpen. De meeste honden en katten vinden het helemaal niet leuk om kleren aan te hebben. Een mooie foto van je huisdier bij de kerstboom is dus een prima idee, maar laat de kerstoutfit liever achterwege.

Foto: Rosana Prada


Is een kitten een leuk kerstcadeau...?
 Op social media verschijnen deze dagen veel vertederende filmpjes van kinderen die een kerstcadeau krijgen. Een schattige pup of kitten, is dat geen geweldig kerstcadeau? Misschien wel, maar is het wel verstandig? Het is tenslotte een flinke verantwoordelijkheid. Na de feestdagen wordt het duidelijk dat een huisdier veel tijd en aandacht vraagt. Een jong dier wordt groot. Een hond moet opgevoed, getraind en uitgelaten worden. Een kitten gaat kattenstreken uithalen, er wordt gekrabt aan de meubels, de kattenbak moet verschoond worden en het katje vraagt veel aandacht. Is het huisdier nog wel zo leuk na de kerstdagen?

Een huisdier is voor het leven, niet alleen voor kerstmis
Honden kunnen ongeveer 15 jaar worden, katten zelfs wel 25 jaar. Wie een huisdier neemt is dat dus een dierenleven lang voor verantwoordelijk. Dat kost tijd en aandacht maar zeker ook geld: denk aan kosten voor voeding, dierenarts, verzorging, oppassers of de hondenuitlaatservice. Na de feestdagen komen veel mensen erachter dat zo'n huisdier toch een te grote verantwoordelijkheid is en de lol is er dan wel een beetje af. Helaas komen veel huisdieren die als impulsaankoop worden aangeschaft dan in het asiel terecht. En dat is voor die dieren geen pretje. Maar daar kunnen we gelukkig iets aan doen!

Foto: Rosana Prada

Laten we dit jaar ook onze huisdieren een geweldige kerst bezorgen en koop geen huisdier als kerstcadeautje. Wil je toch een huisdier aanschaffen? Denk er eerst goed over na en laat je goed voorlichten. En kijk eerst eens in het asiel, misschien zit jouw toekomstige vriend voor het leven al met smart op je te wachten! En laten we vooral de kerstboom versieren in plaats van onze huisdieren, zodat zij gewoon hond of kat kunnen zijn.

Maar kunnen we kerstmis dan niet meer met onze huisdieren vieren? Natuurlijk wel! Door ze een extra knuffel te geven bijvoorbeeld, door lekker met de hond naar het bos te gaan of door je huisdier een kerstcadeautje te geven: een nieuw speeltje of een heerlijke kauwtraktatie.

Pawshake wenst alle huisdieren en baasjes fijne feestdagen!