Val op in het donker: handige lampjes en reflectoren voor je hond

Author picture Paulien  - bijgewerkt: 21/12/2019

Tijdens de korte dagen in de winter laten we de hond steeds meer in het donker uit. Je hond loopt dan extra gevaar in het verkeer. Maar ook in buitengebieden waar weinig verkeer is én weinig straatverlichting is het belangrijk dat je jouw hond zelf niet uit het oog verliest. Met deze tips valt jouw hond op in het donker!

Zorg voor veilige verlichting voor je hond

In de winter is het belangrijk voor zowel de veiligheid van je hond als die van andere wandelaars, fietsers en automobilisten dat je hond goed zichtbaar blijft. Er zijn verschillende manieren om je hond extra op te laten vallen: met lichtjes of met reflectoren. Je kunt handige spullen gebruiken die je al in huis hebt, speciale lichtjes voor honden kopen óf zelf creatief aan de slag om je hond extra zichtbaar te maken tijdens de wandeling in het donker.

Al in huis? Fietslampjes + hardloopgear

Bevestig kleine fietslampjes op batterijen aan de lijn en halsband of het tuig van je hond. Die kunnen vaak gezellig knipperen voor een leuk feestelijk effect.

Ben je een hardloper en heb je nog van die reflecterende, verstelbare banden? Ook die kun je makkelijk voor je hond gebruiken en bevestigen aan zijn halsband of tuig.

Reflecterende lijn

Het is belangrijk dat je hond zelf opvalt, maar in het verkeer is het belangrijk dat ook de lijn licht geeft of is voorzien van reflectoren. Zeker als je de hond aan een lange lijn laat lopen of gaat fietsen met de hond naast je, is het belangrijk om een reflecterende lijn of lichtgevende lijn te gebruiken. 

Lichtgevende halsband

Een geweldige uitvinding wat ons betreft: de lichtgevende halsband! Deze heeft verschillende standen (knipperen en stil) en is oplaadbaar met USB. Superhandig dus, nooit meer gedoe met lege batterijen. Check wel goed de verschillende maten en zorg dat de band niet te strak of ruim om de nek zit. Zorg dat je ongeveer twee vingers tussen de hals en de halsband kunt houden.

hond met verplichte halsband

DIY: Reflecterende tape of stof

Lekker goedkoop, leuk en creatief: maak zelf je reflecterende hondenoutfit! Je kunt de hond extra laten opvallen door zijn halsband, lijn of bandana reflecterend te maken. Dat kan met reflecterende tape of reflecterende stof die je kunt naaien bijvoorbeeld op de jas of bandana van de hond. 

Let op: reflecterende items lichten alleen op als er licht op valt zoals koplampen. Dit is dus goed om extra op te vallen in het drukke verkeer maar in een donker buitengebied zie je de hond er niet beter door. Gebruik daarnaast altijd nog een lichtbron zoals hierboven beschreven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

en ontvang meer huisdierentips in je inbox

DIY: Veiligheidsvest

Ken je die gele of oranje veiligheidshesjes met reflectoren? Die kun je gebruiken om een superleuk en veilig hondenvestje te maken. Bekijk hier de DIY tutorial 

Tip voor petsitters: Ben je hondenoppas en bied je hondenuitlaatservice aan? Vraag het baasje altijd om lichtgevende of reflecterende items voor een veilige hondenwandeling. Of haal deze zelf standaard in huis als extra service voor baasjes!