Trends in hondenland

Author picture Paulien

De hond als roedeldier
De hond is een roedeldier en tegenwoordig is de hond terecht een volwaardig lid van ons gezin. De tijd dat we onze hond buiten in een kennel legden is namelijk echt wel voorbij. Als petsitter kun je iets heel moois voor andere baasjes en hun honden betekenen door een hond écht op te nemen in je eigen gezin. Bespreek van te voren uitgebreid met het baasje wat de hond thuis gewend is. Structuur en discipline zijn erg belangrijk voor het welzijn van de hond. Gebruik daarom zoveel mogelijk zijn eigen mand of bench als rustplaats en geef de hond zijn eigen speeltjes. Zorg dat de regels die thuis gelden nu ook gelden, en houd je eraan! Dat geeft de hond duidelijkheid en vertrouwen.

De hond als carnivoor
Net zoals bij de mens kent ook de hondenwereld trends in voeding. Van de hond die meeat met de pot, tot volledige diervoeding in (pers)brok, blik of kuipje. Tegenwoordig zijn we aanbeland bij het verse menu, gebaseerd op de wolvenmaag van de gezelschapshond. Er zijn steeds meer mensen die zelf een menu samenstellen van rauw spier- en orgaanvlees, bot, vis en wat groente. Gelukkig zijn er tal van kant-en-klare versproducten (KVV's), samengesteld in de juiste verhoudingen. Voor wie zelf creatief wil samenstellen vindt alle ins en outs van het vervoeren op het online forum Barfplaats.nl. Ga niet zo maar in het wilde weg experimenteren met voer en raadpleeg bij twijfel een professional. Geef een gasthond gewoon het voer dat hij thuis ook krijgt om een onrustige spijsvertering te voorkomen. 

De hond als actief gezinslid
Veel petsitters die actief zijn op Pawshake hebben zelf geen hond, maar vinden het heerlijk om met te wandelen en ravotten met gasthonden. En gelukkig maar, want helaas krijgen honden steeds vaker veel te weinig beweging. Honden worden tegenwoordig vooral als gezelschapshond gehouden en steeds minder als jacht- of waakhond met veel bewegingsvrijheid op een erf van dien. Maarliefst 60% van de hondenbezitters loopt minder dan een uur per dag met hun hond. En dat resulteert helaas in een nieuwe trend: obesitas. Naar schatting is 35% van de honden te zwaar. Dat kan eenvoudig voorkomen worden door voldoende met de hond te wandelen en rennen. Afhankelijk van ras en leeftijd is de energiebehoefte per hond verschillend, maar een goede maatstaf is dat je hond zich binnen niet verveelt, onrustig is of ongewenst sloopgedrag vertoont. Daag je (gast)hond ook eens uit met denk- en zoekspelletjes! Er zijn tegenwoordig zelfs heuse hondenpuzzels op de markt waarmee je hond zich ook binnen kan vermaken.

Doe vooral je voordeel met nieuwe inzichten op het gebied van verzorging en opvoeding. Voor Pawshake staat het hondenwelzijn altijd voorop. En als petsitter kun je een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid en het geluk van jouw favoriete gasthond!