Tips voor thuiswerken met huisdieren

Author picture Paulien

De moderne huisdierbezitter heeft er tegenwoordig een nieuwe uitdaging bij: thuiswerken met huisdieren om je heen. Hoe kun je thuis je productiviteit op peil houden én zorgen dat je huisdier niets te kort komt?

Thuiswerken met huisdieren

Nu we massaal thuiswerken hebben onze huisdieren natuurlijk extra geluk: ze zijn bijna nooit meer alleen. Toch is het niet zo dat we ze continu aandacht kunnen geven. Sterker nog: soms is het verwarrend voor onze huisdieren omdat we wél thuis zijn, maar ook gewoon moeten werken. 

Het kan behoorlijk lastig zijn om je huisdier voldoende aandacht te geven als je geconcentreerd aan het werk bent. Zoom-vergaderingen worden soms bruut verstoord door blaffende honden en door het beeld lopende katten. Logisch dat je soms gewoon even geen tijd hebt voor je huisdier.

Maar als je huisdier onvoldoende aandacht en afleiding krijgt kan dat helaas tot (mentale) gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast is het natuurlijk niet bevorderlijk voor je productiviteit als je hond continu je aandacht afleidt met blaffen, ijsberen, piepen, zeuren of dingen slopen. Nu thuiswerken voor veel mensen zelfs verplicht is, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen je werk en de aandacht voor je huisdieren.

Tips voor thuiswerken met je hond

Het is in deze coronatijd ontzettend belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Regelmatig even pauze nemen voor een wandeling met de hond is natuurlijk een perfecte manier om te ontspannen. Laat je hond vooral veel zelf kiezen waar hij speelt, plast en snuffelt; dat zet zijn hersenen aan het werk en zorgt dat je hond moe en voldaan weer thuiskomt.

Maak ook een planning met huisgenoten over wie wanneer verantwoordelijk is voor het huisdier. Wie 'huisdierdienst' heeft zorgt voor de hond of kat, het liefst in een andere ruimte dan degene die aan het werk is. 

Ondanks de wandelingen en ingelaste speelmomenten zie je echter vaak dat huisdieren toch extra aandacht vragen: vaak nét als jij aan die belangrijke klus of presentatie bezig bent! In dat geval kan dagopvang voor honden een uitkomst zijn (ook geschikt voor andere huisdieren!).

Het idee van dagopvang voor honden is eigenlijk hetzelfde als een crèche voor kinderen, maar dan voor honden. Je huisdier verblijft tijdens je werkdag bij een oppas waar 'ie lekker kan spelen, wandelen en knuffelen. Soms zijn er ook andere honden aanwezig waarmee je hond kan socializen. 

Dagopvang betekent persoonlijke aandacht voor je dier

Naast reguliere hondendagopvang kun je aan je oppas ook speciale verzoeken doen. Moet je hond extra vaak uit? Heeft hij een speciale 'gebruiksaanwijzing'? Is je hond graag samen met anderen honden of is 1-op-1 aandacht juist belangrijk? Vertel je oppas wat jouw hond precies nodig heeft.

De laatste jaren is de populariteit van honden dagopvang enorm toegenomen. Nieuwe vormen van flexibel werken én modern huisdierbezit vragen om nieuwe oplossingen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het belang van het 'sociale leven' van honden. Als echte gezelligheidsdieren zijn honden gewoon niet graag alleen. Tijdens de eerste lockdown hebben bovendien veel mensen een nieuw huisdier in huis genomen. Deze dieren zijn gewend geraakt aan ons gezelschap, maar soms moeten we ons natuurlijk concentreren op het thuiswerken. Even helemaal niet aan je dier hoeven denken is dan wel zo fijn: je kunt rustig werken en je hond heeft een hele leuke middag.

Waarom dagopvang voor thuiswerken? 

1) Goed voor de fysieke gezondheid van je hond

Je hond heeft dagelijks voldoende beweging nodig om zijn spieren, botten en gewrichten gezond te houden. Daarnaast is naar schatting is bijna 40% van de Nederlandse honden te zwaar. Overgewicht leidt tot nog meer gezondheidsklachten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, vermoeidheid en depressie.

En niet onbelangrijk: een hond die zijn energie lekker kwijt kan is opgewekter, heeft minder stress en slaapt langer en dieper. Met dagopvang krijgt je hond volop beweging, persoonlijke aandacht en speelmomenten. Dus geen verveling, geen stress maar een vrolijke, gezonde hond.

2) Je voorkomt gedragsproblemen

Honden die te lang alleen worden gelaten kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Dit kan leiden to milde stress-symptomen maar ook tot zware klachten waar je hond niet alleen doodongelukkig van wordt, maar wat ook ongewenst gedrag geeft zoals: graven, slopen, urenlang blaffen, janken. Je hond ontwikkelt stress en angst.

Dit is zeer belastend voor je hond en het is ook niet erg goed voor je eigen stress-levels (en die van je buren).

3) Socialiseren op de hondencrèche

Is je hond gek op andere mensen en honden? Zo'n omgeving met liefdevolle mensen en in sommige gevallen ook andere honden kan erg stimulerend zijn en honden helpen met socialiseren. Een ervaren oppas kan op kleine schaal meerdere honden per dag in huis opvangen. Dat zorgt voor een veilige maar gezellige beestenboel.

Honden die juist verlegen zijn of gedragsproblemen hebben kunnen bij een oppas ook persoonlijke aandacht krijgen. Heb je een jonge hond? Dan kan je oppas helpen met zindelijkheidstraining, commando's oefenen socialiseren tijdens het uitlaten. Voor oudere of zieke honden geldt dat ze bij de oppas persoonlijke verzorging kunnen krijgen die precies bij hun beheofte past.

4) Je eigen productiviteit krijgt een boost

Vanuit huis werken betekent vrijheid, maar het zorgt ook dat werk en privé steeds meer door elkaar lopen. Je hond leidt je af, je aandacht gaat alle kanten op. Met dagopvang voor je hond krijg je die focus terug. En hoe meer jij je overdag kunt concentreren op je werk, hoe meer qualitytime je later op de avond kunt hebben samen met je huisdier.

5) Geen schuldgevoel

Het leven is al behoorlijk ingewikkeld in deze corono tijd. En hoewel thuiswerken meer tijd genereert doordat je geen reistijd meer hebt, betekent het voor veel mensen dat er juist extra tijd achter de computer besteed wordt. Lange dagen waarop je geen aandacht hebt voor je hond. En je huisdier kent het verschil niet tussen werktijd en vrije tijd. Waarom is het baasje de ene keer wel beschikbaar en de andere keer niet?

Het geeft veel rust in je hoofd om je even niet zorgen te hoeven maken over je omgeving. Met honden dagopvang breng je de balans tussen werk en privé terug en heb je de geruststelling dat je hond gewoon een superleuke dag heeft bij de oppas!

Hondendagopvang vinden in jouw buurt

We hebben duizenden oppasadresjes waar echte dierenvrienden hun huis openzetten voor jouw hond. Hoe dat werkt? Ga naar de Pawshake website of app, vul je straat of postcode in en kies de dienst 'dagopvang voor honden'. Selecteer de datum(s) die je nodig hebt, en je ziet direct alle beschikbare oppassers in je buurt.

Heb je een geschikte oppas gevonden? Stuur gratis een berichtje en ontmoet elkaar eerst vrijblijvend en zonder verplichtingen. Klikt het tussen jou, de oppas en je hond? Dan kun je definitief reserveren en betalen.

Boek je hondenoppas