Snorharen van de kat: dit moet je weten

Snorharen van de kat: dit moet je weten

21/06/2019

Snorharen zijn niet alleen mooi maar ook bijzonder nuttig voor je kat. Om te voorkomen dat we onze kat per ongeluk een belangrijk zintuig schade toebrengen, is het belangrijk om te weten hoe de tastharen werken en hoe we ze voor je kat kunnen beschermen.

De snorharen hebben een enorm belangrijke functie. De haren zelf hebben een diepe wortel die tegen zenuwen aan ligt. Op het moment dat de snorhaar of 'tasthaar' wordt aangeraakt, stuurt de zenuw een seintje naar de hersenen. De snorharen geven belangrijke informatie door aan de kat en vormen op die manier een extra, belangrijk zintuig. Willen we onze kat gelukkig maken, dan is het belangrijk dat we begrijpen wat de snorharen betekenen voor je kat én dat we niet per ongeluk de kat extra stress of pijn veroorzaken.

De functie van snorharen

De kat heeft niet alleen snorharen rond de 'snor', maar op de wenkbrauwen, neus en bovenlip. Zelfs op de achterkant van de voorpootjes zitten tastharen, die zijn iets korter maar hebben net zo'n diepe wortel en zijn ook heel gevoelig. Alle tastharen kunnen kleine veranderingen in de omgeving waarnemen, zelfs iets subtiels als een luchtstroom kan de kat belangrijke informatie geven. Ook voor het 'kijken' op korte afstand zijn de tastharen van belang. Je kat ziet niet goed binnen een aftand van 30 centimeter, en gebruikt in plaats van de ogen zijn tastharen.

snorharen bij gapende kat

De bovenste snorharen kunnen onafhankelijk bewegen van de lagere snorharen. Zo kan de kat echt heel precies zijn omgeving betasten en analyseren. Dat is handig tijdens bijvoorbeeld de jacht en 's nachts als het donker is.  De haren op de wenkbrauwen en op de wangen waarschuwen de kat voor gevaar. Ook zorgen de tastharen boven de ogen dat de ogen beschermd blijven.

Ook gebruiken katten hun tastharen om te communiceren. Nieuwsgierige katten houden hun tastharen naar voren, angstige onzekere katten leggen de snorharen naar achteren. 

Een kitten wordt doof en blind geboren, maar zijn snorharen werken al wel. Hij gebruikt ze om de omgeving te begrijpen. De moederpoes weet dat ook. Soms, als een kitten te ver uit het nest gaat, bijt ze de tastharen korter zodat de kitten minder bewegingsruimte krijgt. Slim bedacht van de moederpoes, maar dit is absoluut niet iets wat wij mensen ook moeten doen!

Bescherm de tastharen: voorkom 'snorhaarpijn'.

Het is belangrijk om de snorharen van de kat altijd intact te houden. Zonder snorharen voelt de kat zich totaal onveilig en gedesoriënteerd. Een snorhaar kan gewoon uitvallen en groeit weer opnieuw aan. Maar knip een snorhaar nooit af!

Soms zitten de snorharen ook in de weg, bijvoorbeeld tijdens gevecht/spelen of tijdens het eten. Ook tijdens het besnuffelen van de prooi (of een lekker snoepje) worden de haren naar achter gelegd en zo tijdelijk 'uitgeschakeld'. De haren worden dan plat tegen de kop gehouden. Ook tijdens de maaltijd houdt de kat de snorharen naar achteren

Toch kan het nog steeds onhandig zijn om uit een diep voerbakje te eten. Er komt dan druk op de tastharen te staan, en als dit steeds opnieuw gebeurt kan dit echt pijn veroorzaken. Langdurig eten uit een diepe etensbak kan er zelfs voor zorgen dat je kat niet graag meer eet of drinkt.

Zorg dus voor ondiepe voer- en drinkbakjes of gebruik liever een schaaltje of schotel. Vul de drinkbak aan tot aan de rand zodat je kat niet diep hoeft te 'graven' naar water. 

Reserveer je wel eens een kattenoppas aan huis bij Pawshake? Geef de oppas voordat je op vakantie gaat een duidelijke instructie over het voeren, zodat je zeker weet dat de kat zonder 'snorhaarpijn' kan eten en drinken, ook als je er zelf even niet bent.