Scottish Fold kat, wat is daar mis mee?

Author picture Paulien

Heb je gehoord van de spionagefilm, Argylle? In de film speelt een kat met dubbelgevouwen oortjes: een Scottish fold of vouwoorkat. Dit is wereldwijd een populair kattenras, toch zijn dierenartsen en dierenwelzijnorganisaties bezorgd vanwege de film. Ze vinden het niet goed dat deze kat in de aandacht komt. Ze zijn bang dat meer mensen daardoor zo'n kat willen aanschaffen. Waarom is dat een probleem?

Een hand met een kattenpootje

Erfelijke aandoening

Die schattige knik in de oortjes van de Scottish fold-kat heeft eigenlijk een tragische oorsprong. Het is het resultaat van een erfelijke aandoening die zorgt voor een 'foutje' in de oren. Maar dat is niet de enige plek waar de aandoening tot uiting komt. Deze katten ervaren altijd pijn in hun gewrichten, naast de ongemakken die hun geknikte oortjes met zich meebrengen. De katten hebben eigenlijk een groeistoornis waardoor het kraakbeen in hun hele lichaam voor pijn kan zorgen.

een Scottish Fild kat met gevouwen oortjes, hij ligt met z'n voorpootjes onder z'n kin

Een Scottish fold kat heeft altijd pijn in z'n lichaam

Dierenwelzijnsorganisaties zijn bang dat de extra 'reclame' voor de Scottish fold in de film Argylle, zal leiden tot extra populariteit van het ras. Ze vinden het belangrijk dat het ras niet aantrekkelijk wordt gemaakt. In het verleden is gebleken dat populaire filmdieren voor een extra run op het ras kan zorgen, zoals eerder al gebeurde bij 101 Dalmatiërs. Bovendien wordt in de film Argylle de kat voortdurend in een tas met raampje meegedragen, ook niet erg diervriendelijk.

Geen Scottish Fold aanschaffen?

Scottish Fold-katten zien er dus misschien mooi en schattig uit, ze zijn eigenlijk het gevolg van dieronvriendelijk fokken.

Het kopen van een Scottish Fold kat houdt het fokken van dit ras in stand. Het fokken van Scottish Fold katten is in Nederland verboden, maar het is wel toegestaan om ze te verkopen en kopen. Dierenwelzijnsorganisaties vrezen dat door de populariteit van het ras er stiekem toch veel van deze katten gefokt worden. Koop dus niet zo'n kat, is hun advies. Er zijn genoeg andere katten die op een liefdevol thuis wachten.

Scottish fold verboden

De kwestie van de Scottish fold-kat staat niet op zichzelf. Er wordt gelukkig steeds kritischer gekeken naar fokpraktijken en dierenwelzijn. Ook het fokken van bijvoorbeeld kortsnuitige hondenrassen (zoals de Franse buldog en mopshond) is verboden omdat deze dieren onder hun uiterlijke kenmerken lijden. 

Naast een fokverbod komt er ook een houdverbod voor dieren die lijden onder hun uiterlijke kenmerken. Dat betekent dat per 1 januari 2025 ook het aanschaffen van een Scottish fold kat verboden zal worden.

Ik heb een Scottish fold, wat nu?

Heb je per ongeluk nu al een Scottish fold kat? Dan mag je deze gewoon houden. Wel wordt aangeraden om met je kat naar de huisarts te gaan. Die kan controleren waar je kat last van heeft en eventueel pijnstillers geven om te klachten wat te verlichten.